Houbové

Houbové toasty s taveným sýrem

 

4 porce  

  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých hub
  • 1 balení taveného smetanového sýra
  • 1 balení toastového chleba
  • 1 čerstvý křen
  • kmín
  • sůl

 

Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji smažte, dokud nezačne pěnit a nezesklovatí. Přisypte očištěné a na kousky nakrájené houby, posolte, ochuťte kmínem a asi 10 minut duste. Přidejte sýr a nechte jej rozpustit tak aby houby spojil.

Směs mažte na plátky nasucho opečeného toastového chleba a před podáváním posypte čerstvě nastrouhaným křenem.

—————

Toasty s hlívou ústřičnou

 

3 - 4 porce

  • 600 g hlívy ústřičné
  • 2 bagety
  • 3 stroužky česneku
  • hrst listové petržele
  • olivový olej
  • sůl

 

Česnek nakrájíme na plátky, petržel nasekáme, houby nakrájíme nadrobno. Na zahřátém oleji osmahneme česnek, asi 4 minuty. Přidáme petržel a houby a n a mírném plameni dusíme pod poklicí asi 8 minut. Ke konci poklici sundáme, aby se šťáva zredukovala. Bagetu nakrájíme na plátky a opečeme v toastovači. Na krajíce bagety navršíme houbovou směs a před podáváním zasypeme zbylou petrželí. Tuto houbovou směs můžeme servírovat také s těstovinami nebo jako přílohu k masu.

—————

Topinky s houbami

 

 

  • 40 dkg čerstvých hub
  • 3 vejce
  • 2 cibule
  • hrstička kmínu
  • pepř
  • sůl
  • sádlo
  • topinky, potřené česnekem

 

Na rozpáleném sádle zesklovatíme cibuli, pak přidáme nakrájené houby s kmínem. Jakmile houby změknou, zalijeme je rozšlehanými vejci se solí a pepřem a mícháme na pánvi až do zhoustnutí. Mažeme na topinky s česnekem.

—————

Žampionová pochoutka

 

Doba přípravy: 1 hodina

4 porce

  • 20 dkg žampionů
  • 20 dkg sýra cihly
  • 20 dkg majonézy
  • špetka soli a pepře
  • 1 veka

Omyté, syrové žampiony nastrouháme na hrubém struhadle společně se sýrem do mísy. Přidáme majonézu, sůl, pepř a promícháme. Namažeme na nakrájenou veku, vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut při 180 °, a to dokřupava. Hotové ozdobíme čerstvou zeleninou.

—————

Žampionové tousty

 

  • 200 g sterilovaných žampionů
  • 40 g cibule
  • 20 g másla
  • 1 lžíce bílého vína
  • 3 lžičky bramborového škrobu
  • 1,25 dl smetany
  • 4 plátky toustového chleba
  • 1 lžička koňaku
  • pažitka
  • petrželka
  • pepř
  • sůl

Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a podusíme na másle. Osušené žampiony nakrájíme na silnější plátky, přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a vaříme zakryté 2 minuty. Škrob smícháme se smetanou, přidáme k žampionům a znovu vaříme 1,5 minuty. V opékači topinek opečeme toustový chléb. Do směsi žampionů a omáčky kápneme koňak, rozdělíme na tousty, posypeme pažitkou a petrželkou a ihned podáváme.

—————