Rybí

Chudí rytíři s mozzarellou a sardelkami

 

4 porce 

  • 8 větších plátků toastového chleba
  • 100 g mozzarelly
  • 8 ančoviček
  • 40 g vypeckovaných oliv
  • 3 vejce
  • 50 ml mléka
  • asi 10 lístečků bazalky
  • mletý černý pepř
  • olej

 

Mozzarellu nakrájíme na malé kousky a vložíme do misky. Opláchnuté lístky bazalky, ančovičky a olivy nadrobno nasekáme a přidáme k sýru. Vše trošku opepříme a promícháme.

Připravenou nádivku rozdělíme rovnoměrně na 4 plátky chleba a přitiskneme na ní zbylé toasty. Naplněné sendviče úhlopříčně rozpůlíme a obalíme ve vejcích rozšlehaných s mlékem. Na rozehřátém oleji je opatrně opečeme obou stran dozlatova.

—————

Rybářčiny tousty

 

 

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 olejovky
  • 2 vejce
  • 1 červená cibule
  • 50 g másla
  • lžička sladké papriky
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • pažitka nebo petrželka
  • 1 bílá veka
  • olej na opečení toastů

 

Tvaroh vyšleháme se změklým máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, papriku a vše našleháme. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, nasekáme nadrobno a přidáme do pomazánky, kterou ochutíme citronovou šťávou a bylinkami. Lehce promícháme a mažeme na opečené toasty.

 

TIP: vařená vejce nemusíme dávat do pomazánky. Pomazánku lze našlehat i bez nich a vařená vejce postrouháme jako ozdobu. Toasty opečeme nasucho na plechu ve vyhřáté troubě.

—————

Tousty se sardinkovou paštikou

 

 

  • 50 g másla
  • 75 g strouhanky z čerstvého pečiva
  • kůra a šťáva z půlky citronu
  • 2 lžičky drobně nasekané petrželky
  • 1 sardinky v oleji
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

V menším rendlíku rozpustíme máslo, sejmeme z ohně, vmícháme strouhanku z čerstvé žemle, kůru a šťávu z citrónu, nasekanou petrželku, vidličkou rozmačkané sardinky, sůl a pepř. Promícháme a vychladíme buď v malých jednoporcových mističkách nebo v jedné větší. Paštiku podáváme ozdobenou dílky citronu s horkými tousty.

 

TIP: čerstvá strouhanka je nejen velmi chutná, ale když ji použijeme na obalování smažených jídel, nenasákne tolik tuku jako strouhanka ze suchého pečiva

—————

Zapečené sardelové tousty

 

4 porce

Doba přípravy: 15 minut

1 toast obsahuje 102 kcal/ 428 kJ 

  • 8 plátků celozrnné veky (po 15 g)
  • 20 g oleje na opečení
  • 50 g tvrdého sýra

Pomazánka:  

  • 30 g oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sardelová pasta
  • 40 g kečupu
  • 1 cibule
  • citrónová šťáva
  • mletý pepř

 

Plátky opečeme po jedné straně na oleji, opečené strany potřeme pomazánkou, tu poklademe kousky sýra a krátce zapečeme v horké troubě nebo pod grilem. Hned podáváme.

 

Příprava pomazánky: česnek rozetřeme a promícháme s olejem a sardelovou pastou.Pak vmícháme kečup, drobně nakrájenou cibuli, citrónovou šťávu a pepř.

—————