S masem a uzeninou
Cikánské tousty
- 150 g uherského nebo podobného suchého salámu
- 250 g taveného sýra
- 1 lžička červené papriky
- špetka cayenského pepře
- asi 2 lžíce mléka
- sůl podle chuti
- chlebíčková veka nebo celozrnná bageta
- olej na potření
- barevné papriky nebo zelená cibulka na ozdobu
Salám nastrouháme nebo rozmixujeme. Smetanový sýr rozšleháme s kořením, případně přisolíme a vmícháme salám. Podle potřeby zředíme mlékem a necháme pomazánku vchladu rozležet. Před podáváním rozložíme krajíčky veky nebo bagety na pomaštěný pečící papír, potřeme je olejem a prudce opečeme ve vyhřáté troubě. Tousty potíráme pomazánkou a ozdobíme barevnými paprikami nebo podle fantazie.
—————
Ďábelské toasty
4 porce
- 8 plátků bílé veky nebo toastového chleba
- tvrdý sýr
Pomazánka:
- 20 dkg dušeného nebo pečeného masa
- 20 dkg sterilovaného leča
- 1 cibule
- mletá sladká i pálivá paprika
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce oleje
- česnek
- sůl
Plátky veky prohřejeme pod grilem, potřeme horkou pomazánkou, posypeme nastrouhaným sýrem a grilujeme, až se sýr roztaví. Hned podáváme.
Příprava pomazánky: Maso drobně nakrájíme. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, zpěníme na oleji, hned vmícháme papriku, po zpěnění přidáme lečo, protlak, rozetřený česnek, maso a dusíme, až pomazánka zhoustne. Osolíme.
—————
Dietní toasty
- 8 plátků bílé veky
- 100 g strouhaného sýra
- 2 rajčata
- petrželka
Pomazánka:
- 300 g dušeného masa (vepřové, kuřecí)
- 50 g šunkového salámu
- kousek bílé části pórku
- 3 lžíce kečupu
Plátky veky opečeme nasucho na teflonové pánvi, potřeme horkou pomazánkou, urovnáme na plech a posypeme sýrem. Vložíme do horké trouby a prudce zapečeme, až se sýr začne tavit. Toasty ozdobíme rajčaty a petrželkou a hned podáváme.
Příprava pomazánky: Maso, salám a pórek nakrájíme na velmi tenké nudličky, přidáme 3 lžíce vody, kečup a krátce podusíme.
—————
Maďarský hovězí salát na topince
4 porce
- 450 g hovězího masa
- 150 g pokrájených nakládaných okurek
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce pálivé hořčice
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 cibule
- 2 červené papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- špetka krupicového cukru
- 1/2 lžičky tabaska
- 1 stroužek česneku
- 4 listy římského salátu
- 4 dlouhé plátky anglické slaniny
- olej na smažení topinek
- 4 krajíce chleba
- lžíce sekané pažitky na ozdobu
Maso uvaříme v osolené vodě a vychladlé nakrájíme na tenké plátky, které rozdělíme na malé čtverce. Smícháme je s okurkami, protlakem, hořčicí a mletou paprikou.
Na oleji zpěníme kostičky cibule, lehce orestujeme nudličky paprik. Zeleninu necháme zchladnout, poté přimícháme k masu. Ochutíme solí, cukrem a tabaskem.
Na pánvi opečeme plátky slaniny. Vyjmeme je, přilijeme olej a osmažíme chleba. Každý krajíc potřeme česnekem, poklademe slaninou, salátem a masovou směsí.
—————
Obložené žemle
Doba přípravy: 25 minut
8 žemlí
- 4 žemle
- 300 g mletého hovězího masa
- 1 lžíce margarínu
- 10 - 12 plněných oliv
- sůl
- pepř
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 8 plátků sýra
Žemle rozkrojíme a vydlabeme. V pánvi rozehřejeme tuk, maso na něm opečeme. Poté do něj vmícháme vydlabaný vnitřek z žemlí. Nakrájíme olivy a přidáme je a okořeníme. Směsí naplníme žemle, dáme na alobalem pokrytý plech.
Každou žemli obložíme jedním plátkem sýra a pečeme 8 - 10 minut v předehřáté troubě při 275 °C.
—————
Obložené žemle s masem a volským okem
4 porce
- 4 kulaté žemle
- 250 g mletého vepřového masa
- asi 6 lžic mléka
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 nadrobno pokrájená cibule
- 1 malá mrkev
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje a 4 vejce na volská oka
- 1 lžíce sekané petrželky
- sůl
- mletý černý pepř
Žemle rozkrojíme a z dolních polovin vydlabeme střídku. Vložíme ji do misky a zvlhčíme mlékem. Na másle osmahneme cibuli, kostičky mrkve a česnek. Přidáme mleté maso a orestujeme ho. Směs osolíme, opepříme a odstavíme.
Do misky se žemlí přidáme zchladlou masovou směs, vejce a petrželku. Propracujeme a rozdělíme na vydlabané půlky žemlí. Housky v troubě při 190 °C zapečeme.
V lívanečníku upečeme volská oka, osolíme a dáme na housky.
—————
Pastevecká topinka
- 1/2 kg vepřové kýty
- 350 g jater
- 100 g cibule
- 100 g kečupu
- 100 g strouhaného křenu
- 200 g oleje
- chilli koření
- sůl
- chleby na topinky
Maso z vepřové kýty a játra pokrájíme na nudličky, orestujeme na cibuli, přidáme chilli koření, kečup, sůl. Směs klademe na opečenou topinku a sypeme strouhaným křenem.
—————
Pikantní tousty se salámem a nivou
- 10 plátků bílé veky
- olej
- 150 g měkkého salámu
- kečup
- mletý pepř
- mletá paprika (sladká nebo i pálivá)
- 150 g nivy
- 1 cibule
- kousek okurky
Plátky veky opečeme po obou stranách na teflonové pánvi potřené olejem. Salám nakrájíme na tenké nudličky, prohřejeme na oleji, přidáme kečup, koření a vše ještě prohřejeme. Směs urovnáme na horké toasty, posypeme hrubě nastrouhanou nivou a ozdobíme cibulí a okurkou.
—————
Ruben sendvič ***
Doba přípravy: 20 minut
1 porce asi 391 kcal/ 1 637 kJ
4 porce
- 8 krajíčků slunečnicového chleba
- 30 g másla
- 1 lžíce oleje
- 200 g sterilovaného bílého zelí
- 100 g šunkového salámu nebo šunky
- 200 g uzeného sýra
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 1 malá červená cibule
- 1 hlávka salátu
Plátky chleba potřeme z jedné strany máslem. V pánvi zahřejeme olej a krajíčky chleba (nenamazanou stranou dolů) na mírném plameni opečeme dozlatova a vyjmeme.
Salám a sýr nakrájíme na plátky. Na neopečenou stranu 4 krajíčků chleba rozetřeme hořčici a rozdělíme zelí. Poklademe je plátky salámu, sýra a přiklopíme zbylými plátky chleba.
Sendviče dáme na plech a zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 5 minut, dokud se sýr nerozteče.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky. Hlávkový salát opláchneme a natrháme na menší kousky. Sendviče rozpůlíme a rozdělíme na talíře, přidáme salát s plátky cibule a podáváme.
—————
Teplé chuťovky
- 1 uzené kuřecí stehno
- veka nebo rohlíky
- máslo
- 200 g taveného smetanového sýra
- zelená petrželka
- rajčata nebo jiná zelenina na ozdobu
- zelená petrželka
Kuřecí maso (bez kůže) nakrájíme nadrobno. Pečící papír potřeme máslem a poklademe krajíčky veky nebo plátky rohlíků potřenými rozšlehaným sýrem s máslem a posypeme nakrájeným masem. Ve vyhřáté troubě prudce zapečeme, vyjmeme a ozdobíme kousky rajčat nebo jiné zeleniny. Můžeme posypat zelenou petrželkou.
—————