Smaženky

Cibulové smaženky

 

  • 8 krajíčků chleba
  • 200 g taveného sýra
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na opékání
  • tatarská omáčka a kečup na ozdobení
  • listy salátu a zelená petrželka

Krajíčky chleba potřeme měkkým taveným sýrem. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, rozprostřeme je na talíři a chleby namazanou stranou přitiskneme do nakrájené cibule. Pak chleby obalíme ve strouhance, v lehce rozšlehaných vejcích a opět ve strouhance. Smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Klademe na talíře s listy salátu, ozdobíme tatarskou omáčkou, kečupem a zelenou petrželkou.

—————

Teplé smaženky

 

 

  • 4 krajíce chleba
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej na opečení
  • hořčice
  • 1 cibule

 

Vejce rozšleháme se solí a pepřem v pekáčku, do směsi vložíme krajíce chleba, necháme je asi 20 minut nasáknout. Pak na pánvi rozpálíme olej a obalené chleby opékáme  dočervena z obou stran, případně zbylé vejce ještě na chleby nakapeme a opečeme. Horké smaženky potřeme hořčicí a posypeme drobně nakrájenou cibulí. Hned podáváme.

—————