Uzené maso a uzeniny
Buřty v pivním těstíčku
- 8 buřtů
- 1/4 l světlého piva
- 3 vejce
- sůl
- hladká mouka
Z osoleného piva, vajec a mouky našleháme řídké těstíčko. Oloupané buřty podélně rozkrojíme, půlky obalíme v těstíčku a rychle dozlatova osmažíme ve vyšší vrstvě oleje. Dobré jsou s hrachovou kaší a okurkou.
—————
Čertova omáčka s rýží
4 porce
- 4 špekáčky
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 feferonky
- 2 lžíce hořčice
- 4 lžíce ostrého kečupu
- 2 dl červeného vína
- olej
Na oleji orestujeme cibuli na proužky, pak přidáme česnek na plátky a feferonku na kousky. Poté přidáme na nudličky nakrájené oloupané špekáčky a zarestujeme. V misce si smícháme hořčici, kečup a červené víno. Touto směsí zalijeme špekáčky se zeleninou a chvilku povaříme. Hotové jídlo podáváme s rýží.
—————
Dědův odkaz
- 300 g libovějšího bůčku
- sůl
- 4 až 6 stroužků česneku
- mletá sladká paprika
Bůček nakrájíme na úhledné kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Ještě teplý bůček potřeme prolisovaným česnekem a obalíme v prosáté paprice, do které můžeme podle chuti přidat i maličko papriky pálivé. Necháme vychladnout. Studený bůček podáváme se solí, chlebem a pikantním salátem.
—————
Dušená kapusta na víně
Doba přípravy: 35 - 40 minut
1 porce asi 4 195 kJ/ 1 000 kcal
4 porce
- 800 g kapusty
- 80 g slaniny
- 2 lžíce másla
- 60 g cibule
- 100 ml bílého stolního vína
- 40 g hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- 600 g vařeného uzeného masa
- mletý pepř
- sůl
- petrželka na ozdobu
Očištěnou kapustu dobře omyjeme ve studené vodě, rozebereme na jednotlivé listy a necháme ji okapat. Potom vykrojíme silná žebra a kapustu nakrájíme na proužky.
Slaninu nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí ji necháme na másle trochu osmahnout. Přidáme nakrájenou kapustu, pepř, sůl, podlijeme bílým vínem rozředěným s 50 ml vody a dusíme.
Když se voda vydusí a kapusta změkne, zaprášíme ji hladkou moukou, mírně podlijeme vodou, přidáme rozetřený česnek a vše potom ještě krátce podusíme.
Vařené uzené maso nakrájíme na kostky, vložíme do hotové kapusty a necháme prohřát. Podáváme ho s vařenými nebo opečenými bramborami ozdobené čerstvou petrželkou.
—————
Fazolový hrnec
4 porce
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 2 cibule
- 500 g špekáčků nebo kabanosu (nakrájené na asi 3 cm kousky)
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 2 plechovky sterilovaných fazolí (nejlépe červených a bílých)
- čerstvá nebo sušená bazalka
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 lžíce instantní tmavé jíšky
Na tuku dorůžova osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu a opečeme ji dočervena. Přidáme nakrájená loupaná rajčata i se šťávou, propláchnuté fazole, okořeníme, podle chuti osolíme a přivedeme do varu. Vaříme asi 5 minut, pak vsypeme instantní jíšku a minutu povaříme.
Tip: kdo má rád ostřejší chuť, okoření ještě špetkou cayenského pepře nebo chilli.
—————
Fazolový kotlík s uzeným masem
Doba přípravy: asi 20 minut
1 porce asi 7 290 kJ/ 1 740 kcal
4 porce
- 600 g uzené krkovice
- 2 cibule
- olej
- 800 g bílých sterilovaných fazolí
- 400 g červených sterilovaných fazolí
- 200 ml vývaru
- 100 g rajského protlaku
- sůl
- drcený pepř
- kayenský pepř
- chilli
- pažitka
- petrželka
- 2 stroužky česneku
Uzenou krkovici vykostíme, opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně s masem opečeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Přidáme rajský protlak a krátce orestujeme.
Potom přisypeme bílé i červené fazole. Pokud jsou fazole naložené v omáčce, použijeme i omáčku. Když jsou ve slaném nálevu, slijeme jej a použijeme pouze fazole. Pokud jsou sušené, musíme je přes noc namočit a druhý den uvařit. Vše zalijeme vývarem. Pokud se nám směs zdá řídká, můžeme ji lehce zahustit škrobem rozmíchaným zastudena ve vývaru. Pečlivě promícháme, aby se netvořily hrudky, a necháme přibližně 10 minut dusit.
Nakonec směs dochutíme čerstvě umletým pepřem, chilli kořením, utřeným česnekem, nasekanou petrželkou a podle potřeby ještě dosolíme. Podáváme v hrnci nebo velké míse a sypeme čerstvou pažitkou. Jako předkrm podáváme salát z rajčat, červené čekanky, čínského zelí a zeleného listového salátu, na zálivku použijeme kysanou smetanu.
—————
Gothaj Ču - Žou
- 400 g gothajského salámu vcelku
- 1 vejce
- 2 lžíce máčeného škrobu
- 100 g hlávkového zelí
- 100 g listového špenátu nebo pórek
- šálek vývaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžičky glutasolu
- 3 lžíce sádla
- olej
- 1/2 lžičky chilli papriček
- drcený pepř
- sůl
Gothajský salám nakrájíme na kostičky, důkladně smísíme s vejcem a máčeným škrobem, posolíme. Necháme 20 minut odležet. Na horkém oleji salám za stálého míchání opečeme a necháme okapat. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme na kostky nakrájené zelí a lístky čerstvého špenátu nebo nakrájený pórek, zalijeme to vývarem a podusíme. Přidáme okapaný gothaj, ochutíme glutasolem a sójovou omáčkou. V pánvi rozpálíme olej, v něm opražíme čili papričky a pepř. Jídlo touto směsí zalijeme a podáváme s rýží.
—————
Hamačka
- 2 vuřty
- 150 g paprikového bůčku
- 2 housky
- 1/8 l mléka
- 3 vejce
- špetka soli
- špetka pepře
- podle chuti pažitka a petrželová nať
- 30 g másla
- 2 hrsti strouhanky
Vuřty a bůček pokrájíme na drobné kousky, dáme do misky, přidáme na kostičky nakrájené a mlékem navlhčené housky, vejce ušlehaný do pěny, sůl, pepř, jemně nakrájenou petrželovou nať a pažitku. Vše dohromady řádně promícháme. Zapékací misku vytřeme silně máslem, vysypeme strouhankou a vložíme připravenou směs, kterou jemně na povrchu zastříkneme mlékem. Pečeme v troubě přibližně 40 minut. Můžeme také podávat s pečivem.
—————
Hanácká uzená pečeně
4 porce
- 800 g uzené vepřové pečeně bez kosti (vcelku)
- 600 g hovězího zadního masa (omytého a osušeného)
- 80 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 300 g kořenové zeleniny
- 200 ml červeného vína
- 40 g másla
- 1 lžička celého pepře
- 4 bobkové listy
- strouhaný muškátový oříšek
- 5 kuliček nového koření
- pepř
- 1 lžíce hladké mouky
Do uzené pečeně uděláme po celé délce asi 6 hlubokých zářezů (nedokrojíme, pečeně musí zůstat vcelku). Hovězí rozdělíme na stejný počet plátků, jako je zářezů v pečeni. Hovězí plátky prošpikované špalíčkem slaniny vložíme do zářezů v pečeni. Pečeni stáhneme provázkem. Dobře ji opepříme a okořeníme muškátovým oříškem.
Zeleninu osmahneme na másle a s kořením rozložíme do zapékací misky. Navrch posadíme pečeni. Zalijeme vínem, přiklopíme a pečeme při 160 °C asi 50 minut. Podléváme vodou.
Hotovou pečeni rozdělíme na porce. Výpek i se zeleninou přelijeme do kastrůlku, vyrestujeme ho na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Štávu 15 minut povaříme a propasírujeme.
—————
Hrášek s uzeným, rajčaty a žampiony
- 500 g hrášku
- 200 g vařeného uzeného masa
- 300 g rajčat
- 150 g žampionů
- 30 g másla
- olej
- 3 lžíce kečupu
- strouhaný sýr
- sůl
- petrželka
Rajčata nařízneme mělce do tvaru kříže, vložíme do vařící vody, po 10 vteřinách vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na plátky, žampiony oloupeme a nakrájíme také na tenké plátky.
Vložíme na pánev s rozehřátým máslem a olejem, podusíme, přidáme hrášek, uzené maso nakrájené na nudličky, kečup, sůl a dusíme opět několik minut. Osolíme, vmícháme rozsekanou petrželku, rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným sýrem a podáváme.
—————