Ostatní
Důlkové koláčky na 2 způsoby
- 25 dkg másla
- 14 dkg cukru
- 3 žloutky
- 1/2 kg polohrubé mouky
- citrónová kůra
Máslo, cukr a žloutky utřeme do světla, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Z něj děláme malé kuličky, doprostřed vytlačíme důlek, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a obalíme ve strouhaných oříšcích. Pečeme v mírné troubě. Po upečení důlek naplníme zavařeninou a posypeme cukrem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 250 g sádla
- 200 g cukru
- 150 g hladké mouky
- 60 g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce mletých ořechů
- 1 vejce
- malinová marmeláda
Zpracujeme těsto, tvoříme kuličky, do nichž děláme obráceným koncem vařečky důlky. Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Důlky naplníme hustou marmeládou.
—————
Jemné suchárky
- 6 bílků
- 150 g moučkového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g loupaných mletých mandlí
- 50 g rozpuštěného vlažného másla
- tuk a mouka do formy
- vanilkový a moučkový cukr na obalení
Z bílků ušleháme pevný sníh a po lžících zašleháme cukr. Šleháme, dokud sníh není tuhý. Poté vmícháme mouku, mandle a máslo.
Těsto upečeme ve formě biskupského chlebíčku, vymazané tukem a vysypané moukou. Vychladlý chlebíček rozkrájíme na plátky. Druhý den plátky usušíme v teplé troubě do červena.
—————
Jetelíček
- 28 dkg mletých ořechů
- 18 dkg cukru moučky
- 1 vejce
- vanilkový cukr
- citrónová kůra
- celé lískové oříšky
Z těsta děláme malé kuličky, které slepujeme k sobě (do tvaru trojlístku), a nakonec vtiskneme doprostřed lískový oříšek namočený v bílku. Klademe na plech a pečeme.
—————
Kokosové kostky
Těsto:
- 200 g cukru moučka
- 1 vejce
- 50 g másla
- lžíce medu
- 300 g polohrubé mouky
- 30 g vlašských ořechů
- 1,5 dl mléka
- prášek do pečiva
Poleva:
- 250 g cukru moučka
- 200 g másla
- 2 dl mléka
- 1 dl rumu
- kakao
- kokos na obalení
Máslo, vejce, cukr utřeme, přidáme med, mléko, ořechy, mouku s práškem do pečiva. Hmotu rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme při 160 °C dozlatova. Na polevu rozpustíme máslo, mléko, cukr, přidáme rum a kakao dle chuti. Polevu udržujeme teplou! Upečený korpus nakrájíme na kostky, které namáčíme v polevě a kokosu.
—————
Lomnické kroužky
- 200 g hladké mouky
- 50 g nastrouhaných lískových ořechů
- 100 g tuku
- 20 g droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- trochu mléka
Mouku prosejeme, přidáme ve vlažném mléce rozmíchané droždí, změklý tuk, nastrouhané oříšky, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Pak z něj odkrajujeme kousky, ze kterých vyválíme válečky a stočíme je do kroužků. Přeneseme je na plech, necháme krátce oschnout a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Ještě horké kroužky potřeme rumem a obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nebo kroužky různě namáčíme v čokoládové polevě.
—————
Makoví šneci
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g Hery
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- špetka soli
maková náplň:
- 200 g máku
- 100 g hnědého cukru
- 200 ml mléka
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g piškotových drobečků
- 2 lžíce medu
- 50 ml rumu
Nejdříve připravíme náplň. Mléko svaříme s cukrem, medem, vanilkovým cukrem a mákem. Necháme vychladnout, přidáme jemně nastrouhané piškoty, ořechy a ochutíme rumem.
Dobře vychlazenou Heru nakrájíme na malé kousky, přidáme mouku prosátou s moučkovým cukrem, vejce, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a vše rychle zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu hodinu odležet.
Pak těsto rozválíme na plát silný 3 mm a potřeme makovou náplní. Svineme do závinu o průměru 5 cm. Zabalíme do alobalu a pevně stáhneme do kulatého válečku. Uložíme asi na hodinu do mrazničky. Poté rozbalíme z alobalu a nakrájíme na plátky 5 mm silné. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout na plechu, pak přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně. Uložíme do plechové dózy, pevně uzavřeme a necháme odležet asi týden.
—————
Obalované oříšky
- 25 dkg hladké mouky
- 20 dkg másla
- 2 dkg moučkového cukru
- 1 žloutek
- sáček lískových oříšků
Z mouky, másla a žloutku vypracujeme těsto, kterým obalujeme lískové oříšky (jako švestkové knedlíky). Položíme na plech a upečeme. Upečené obalíme v cukru.
—————
Ovesné karolinky
- 100 g hladké mouky
- 100 g ovesných vloček
- 80 g tuku
- 60 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 2 - 3 lžíce krájených rozinek
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl
- tužší zavařenina podle potřeby
Z prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, vloček, změklého tuku, pískového i vanilkového cukru, vejce, propláchnutých a pokrájených rozinek a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Z něj pak tvarujeme kuličky, do jejichž středu uděláme důlek, který vyplníme zavařeninou. V předehřáté troubě zvolna pečeme. Do těsta můžeme zapracovat i nahrubo drcené ořechy.
—————
Rafaelo roládky
Doba přípravy: 30 minut
1 kousek 170 kcal
24 kousků
Na těsto:
- 4 vejce
- 60 g cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 80 g polohrubé mouky
Na náplň:
- 600 ml mléka
- 2 balíčky kokosového pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
Na ozdobení:
- 100 g strouhaného kokosu
- 50 g plátkových mandlí
Elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vymícháme hladké těsto. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení ihned stáhneme papír a srolujeme.
Na přípravu náplně uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustý puding, který necháme vychladnout. Máslo a cukr vyšleháme do pěny a ve 2 fázích vmícháme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém.
Vychladlou roládu rozbalíme a po delší straně rozřízneme na 3 úzké pásky. Krém rozdělíme na pásky, rozetřeme a zabalíme roládu. Povrch potřeme krémem a obalíme v kokosu. Vzniklé tři rolády dáme do chladničky asi na 1 hodinu ztuhnout. Po ztuhnutí nakrájíme asi na 6 cm kousky a na řezu obalíme plátkovými mandlemi.
—————
Sezamové kuličky
- 100 g hladké mouky
- 100 g ovesných vloček
- 100 g másla
- 60 g medu
- 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
- 50 g sezamových semínek
- 1 vejce
- citronová šťáva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- trochu bílého jogurtu nebo mléka
- sezamová semínka na obalení
Ovesné vločky nasucho osmahneme a rozmixujeme nebo umeleme. Mouku prosejeme, přidáme ovesné vločky, změklý tuk, med, nastrouhané ořechy, sezamová semínka, vejce, citronovou šťávu a jedlou sodu. Vypracujeme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme trochu bílého jogurtu nebo mléka.
Těsto uložíme do chladna odpočinout. Pak odkrajujeme kousky, ze kterých vytvarujeme malé kuličky a obalíme je v sezamových semínkách. Klademe je na plech a v předehřáté troubě pozvolna upečeme.
—————