Ostatní

Důlkové koláčky na 2 způsoby

  • 25 dkg másla
  • 14 dkg cukru
  • 3 žloutky
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • citrónová kůra

Máslo, cukr a žloutky utřeme do světla, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Z něj děláme malé kuličky, doprostřed vytlačíme důlek, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a obalíme ve strouhaných oříšcích. Pečeme v mírné troubě. Po upečení důlek naplníme zavařeninou a posypeme cukrem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • 250 g sádla
  • 200 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce mletých ořechů
  • 1 vejce
  • malinová marmeláda

Zpracujeme těsto, tvoříme kuličky, do nichž děláme obráceným koncem vařečky důlky. Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Důlky naplníme hustou marmeládou.

—————

Jemné suchárky

  • 6 bílků
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g loupaných mletých mandlí
  • 50 g rozpuštěného vlažného másla
  • tuk a mouka do formy
  • vanilkový a moučkový cukr na obalení

Z bílků ušleháme pevný sníh a po lžících zašleháme cukr. Šleháme, dokud sníh není tuhý. Poté vmícháme mouku, mandle a máslo.

Těsto upečeme ve formě biskupského chlebíčku, vymazané tukem a vysypané moukou. Vychladlý chlebíček rozkrájíme na plátky. Druhý den plátky usušíme v teplé troubě do červena.

—————

Jetelíček

 

  • 28 dkg mletých ořechů
  • 18 dkg cukru moučky
  • 1 vejce
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • celé lískové oříšky

 

Z těsta děláme malé kuličky, které slepujeme k sobě (do tvaru trojlístku), a nakonec vtiskneme doprostřed lískový oříšek namočený v bílku. Klademe na plech a pečeme.

—————

Kokosové kostky

 

Těsto:

  • 200 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • lžíce medu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 30 g vlašských ořechů
  • 1,5 dl mléka
  • prášek do pečiva

 

Poleva:

  • 250 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 2 dl mléka
  • 1 dl rumu
  • kakao
  • kokos na obalení

 

Máslo, vejce, cukr utřeme, přidáme med, mléko, ořechy, mouku s práškem do pečiva. Hmotu rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme při 160 °C dozlatova. Na polevu rozpustíme máslo, mléko, cukr, přidáme rum a kakao dle chuti. Polevu udržujeme teplou! Upečený korpus nakrájíme na kostky, které namáčíme v polevě a kokosu.

—————

Lomnické kroužky

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g nastrouhaných lískových ořechů
  • 100 g tuku
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • trochu mléka

Mouku prosejeme, přidáme ve vlažném mléce rozmíchané droždí, změklý tuk, nastrouhané oříšky, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Pak z něj odkrajujeme kousky, ze kterých vyválíme válečky a stočíme je do kroužků. Přeneseme je na plech, necháme krátce oschnout a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Ještě horké kroužky potřeme rumem a obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nebo kroužky různě namáčíme v čokoládové polevě.

—————

Makoví šneci

na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g Hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • špetka soli

maková náplň:

  • 200 g máku
  • 100 g hnědého cukru
  • 200 ml mléka
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g piškotových drobečků
  • 2 lžíce medu
  • 50 ml rumu

Nejdříve připravíme náplň. Mléko svaříme s cukrem, medem, vanilkovým cukrem a mákem. Necháme vychladnout, přidáme jemně nastrouhané piškoty, ořechy a ochutíme rumem.

Dobře vychlazenou Heru nakrájíme na malé kousky, přidáme mouku prosátou s moučkovým cukrem, vejce, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a vše rychle zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu hodinu odležet.

Pak těsto rozválíme na plát silný 3 mm a potřeme makovou náplní. Svineme do závinu o průměru 5 cm. Zabalíme do alobalu a pevně stáhneme do kulatého válečku. Uložíme asi na hodinu do mrazničky. Poté rozbalíme z alobalu a nakrájíme na plátky 5 mm silné. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout na plechu, pak přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně. Uložíme do plechové dózy, pevně uzavřeme a necháme odležet asi týden.

—————

Obalované oříšky

 

  • 25 dkg hladké mouky
  • 20 dkg másla
  • 2 dkg moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • sáček lískových oříšků

 

Z mouky, másla a žloutku vypracujeme těsto, kterým obalujeme lískové oříšky (jako švestkové knedlíky). Položíme na plech a upečeme. Upečené obalíme v cukru.

—————

Ovesné karolinky

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 80 g tuku
  • 60 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 2 - 3 lžíce krájených rozinek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl
  • tužší zavařenina podle potřeby

Z prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, vloček, změklého tuku, pískového i vanilkového cukru, vejce, propláchnutých a pokrájených rozinek a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Z něj pak tvarujeme kuličky, do jejichž středu uděláme důlek, který vyplníme zavařeninou. V předehřáté troubě zvolna pečeme. Do těsta můžeme zapracovat i nahrubo drcené ořechy.

 

—————

Rafaelo roládky

 

Doba přípravy: 30 minut

1 kousek 170 kcal

24 kousků 

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 60 g cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 80 g polohrubé mouky

Na náplň:

  • 600 ml mléka
  • 2 balíčky kokosového pudinku
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g změklého másla

Na ozdobení:

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g plátkových mandlí

Elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vymícháme hladké těsto. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení ihned stáhneme papír a srolujeme.

Na přípravu náplně uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustý puding, který necháme vychladnout. Máslo a cukr vyšleháme do pěny a ve 2 fázích vmícháme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém.

Vychladlou roládu rozbalíme a po delší straně rozřízneme na 3 úzké pásky. Krém rozdělíme na pásky, rozetřeme a zabalíme roládu. Povrch potřeme krémem a obalíme v kokosu. Vzniklé tři rolády dáme do chladničky asi na 1 hodinu ztuhnout. Po ztuhnutí nakrájíme asi na 6 cm kousky a na řezu obalíme plátkovými mandlemi.

—————

Sezamové kuličky

 

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g másla
  • 60 g medu
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • 50 g sezamových semínek
  • 1 vejce
  • citronová šťáva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • trochu bílého jogurtu nebo mléka
  • sezamová semínka na obalení

Ovesné vločky nasucho osmahneme a rozmixujeme nebo umeleme. Mouku prosejeme, přidáme ovesné vločky, změklý tuk, med, nastrouhané ořechy, sezamová semínka, vejce, citronovou šťávu a jedlou sodu. Vypracujeme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme trochu bílého jogurtu nebo mléka.

Těsto uložíme do chladna odpočinout. Pak odkrajujeme kousky, ze kterých vytvarujeme malé kuličky a obalíme je v sezamových semínkách. Klademe je na plech a v předehřáté troubě pozvolna upečeme.

—————