Stříkané
Bezátka
- 8 bílků
- 7 dkg pískového cukru na 1 bílek
- 1 lžíce strouhaných mandlí
Na krém:
- 1/4 másla
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky silné uvařené scezené kávy
- 3 lžičky rumu
Všechny složky na krém třeme dohladka.
Bílky s cukrem rozmícháme, připravíme kastrol s vařící vodou. Rozmíchané bílky s cukrem dáme do jiné nádoby, ponoříme do vařící vody a do zhoustnutí pilně šleháme. Hmota nesmí být horká.
Plech potřeme máslem a pomocí cukrářského sáčku tvoříme malé koláčky - začínáme od středu. V teplé troubě sušíme. Vespod musí být koláčky žluté a nahoře se nesmí - sáhneme-li na ně - prolamovat.
Po vyjmutí z trouby necháme na plechu dosušit. Koláčky slepujeme krémem, kolem slepeného středu namažeme jemně ještě trochou krému, aby se na něj zachytily strouhané mandle, ve kterých bezátka po straně obalujeme.
—————
Čokoládové preclíky
Těsto:
- 250 g měkkého másla
- 400 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 350 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 - 3 lžíce tmavého kakaa
- 10 g ztuženého tuku
Na ozdobu:
- 3 - 4 lžíce kakaa (podle chuti)
- nebo 2 - 3 lžíce čokoládového sypání
Utřete máslo do pěny a postupně přidávejte 100 g moučkového cukru, vanilkový cukr, vejce, žloutek a opatrně vše vmíchejte. Mouku se solí prosejte na krém a rovněž vmíchejte.
Troubu předehřejte na 200 °C. Ustřihněte 4 kusy papíru na pečení velikosti plechu a na jejich zadní stranu tužkou nakreslete pomocí šablony stejně velké preclíky. Papír položte na plechy. Těsto dejte do zdobícího sáčku s malou hladkou hubičkou.
Na každý plech nastříkejte podle předkresleného vzoru preclíky. Pečte na plechu 10 - 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na kovové mřížce. Na polevu utřete zbylý moučkový cukr s kakaem, měkkým tukem a 2 lžic vroucí vody. Preclíky namáčejte v polevě a nechte schnout na kuchyňské mřížce podložené alobalem. Ještě než poleva zcela uschne, můžete na ni podle chuti prosít kakao nebo ji posypat ozdobným čokoládovým sypáním.
—————
Čokoládové špičky
Doba přípravy: 70 minut (bez doby tuhnutí)
1 porce asi 144 kcal/ 604 kJ
30 kousků
Těsto:
- 4 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 50 g moučkového cukru
- 80 g lískových oříšků
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 40 g krupicového cukru
- 50 g kakaa
- 150 g čokolády na vaření
Dohotovení:
- 200 g čokoládové polevy
- cukrářské perličky
Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na pevný sníh. Lehce vmícháme moučkový cukr a jemně nastrouhané oříšky. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé bochánky. Pečeme v předehřáté troubě při 130 °C asi 50 minut. Po upečení necháme vychladnout a pak opatrně odtrhneme od papíru.
Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme z ohně a přidáme na malé kousky nalámanou čokoládu. Mícháme tak dlouho, až se úplně rozpustí. Směs uložíme do chladničky a necháme ztuhnout do druhého dne. Potom ji vyšleháme elektrickým robotem.
Hotový krém naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme ho na malé korpusy do špičky. Dáme do chladničky ztuhnout a pak namáčíme do rozehřáté polevy. Můžeme ozdobit cukrářskými perličkami. Opět necháme ztuhnout.
—————
Jemná kávová esíčka s mandlemi
Doba přípravy: 60 minut
30 ks
- 230 g hladké mouky
- 2 lžíce mleté kávy
- 180 g hery
- 55 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 50 g celých mandlí
Mouku prosijeme s kávou a necháme na teplém místě předehřát (směs můžeme vložit do teplé trouby nebo nechat na topení - pokud mouku vezmeme do dlaně, musím mírně hřát).
Změklý tuk nakrájíme na menší kousky a utřeme je s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Potom do ní postupně za stálého tření přidáme vejce a nakonec do utřené pěny vmícháme předehřátou mouku.
Hotové těsto ihned naplníme do cukrářského sáčku se širší řezanou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme tvary esíček. Ozdobíme je celými oloupanými mandlemi.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce. Upečená esíčka můžeme pocukrovat.
—————
Kokosové sirky
- 380 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 100 g strouhaného kokosu
- 2 celá vejce
Zpracujeme těsto a necháme odležet v chladu. Strojkem nebo sáčkem stříkáme na plech tyčky. Po upečení namáčíme vždy jeden konec do čokoládové polevy.
—————
Laskonky s čokoládovou náplní
Doba přípravy: 70 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 1 135 kJ/ 271 kcal
40 kousků
Bílková hmota:
- 3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 100 g moučkového cukru
- 50 g oloupaných mandlí
Krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g kakaa
- 80 g krupicového cukru
- 120 g čokolády na vaření
- 100 g másla
Dohotovení:
- 50 g čokolády na vaření
- koktejlové třešně
- čokoládové lístečky na ozdobu
Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Moučkový cukr prosijeme a společně s jemně nastrouhanými mandlemi lehce vmícháme do bílkového sněhu. Naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé kulaté placičky.
Vložíme do trouby a pečeme (spíše sušíme) při 130 °C asi 50 minut. Po upečení necháme vychladnout a pak opatrně odtrhneme od papíru.
Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme z ohně a přidáme na malé kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, až se rozpustí. Pak necháme v chladničce ztuhnout. Po ztuhnutí vyšleháme s máslem rozkrájeným na malé kousky na hladký krém.
Krém dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme na polovinu laskonek. Slepíme je se zbylými laskonkami. Ozdobíme koktejlovou třešní do poloviny namočenou v čokoládě a čokoládovými lístky.
—————
Nadýchané pečivo
- 125 g másla
- 250 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- dřeň z 1/2 vanilkového lusku
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 2 vejce
- 125 g mandlí
- 350 g hladké mouky
- máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu
- 200 g čokoládové polevy
Máslo důkladně napěňte. Přidejte cukr, vanilkový cukr, vanilkovou dřeň a citronovou kůru a míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Postupně vmíchejte vejce. Poté přidejte mandle a prosetou mouku.
Plechy na pečení tence vymažte a vysypte moukou. Těstem naplňte zdobičku s hvězdicovým otvorem a na plechy nastříkejte proužky asi 6 cm dlouhé. Umístěte je na 1 hodinu do chladu.
Troubu předehřejte na 200 °C. Pečte v troubě asi 15 minut na střední liště. Nechte vychladnout na podložce a rozehřejte polevu. Stříkané pečivo zhruba ze 2 cm ponořte do polevy a nechte ztuhnout.
—————
Ořechové tyčinky
- 20 dkg bílků
- 40 dkg moučkového cukru
- 25 dkg mletých lískových oříšků
- 4 hrsti strouhanky
Krém:
- 1 celé máslo
- 12,5 dkg moučkového cukru
- 1 štamprle rumu
- 1/2 vanilkového pudinku
Nad párou šleháme bílky, do kterých postupně zašleháváme mletý cukr. Po zašlehání cukru nádobu odstavíme a vmícháme mleté oříšky a strouhanku. Plníme do sáčku a stříkáme tvary tyčinek na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do růžova.
Příprava krému: Pudink uvaříme ve vodě a necháme vychladnout. Máslo, cukr a rum třeme v míse a po lžičkách vmícháváme vychladlý pudink. Krém pak stříkáme sáčkem s ozdobnou tryskou na vychladlé tyčinky. Pak ještě tyčinky máčíme v rozpuštěné čokoládě.
—————
Polomáčené věnečky s karamelkami
30 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 180 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 30 g mletých mandlí
- 20 g mléčných karamelek
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry
- 100 g čokoládové polevy
Změklé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do hladké pěny. Postupně zašleháme vejce a vmícháme mouku promísenou s citronovou kůrou, mletými mandlemi a nadrobno pokrájenými karamelkami.
Těsto přendáme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme kroužky. Pečeme při 180 °C asi 12 minut.
Čokoládovou polevu rozpustíme. Vychladlé věnečky namočíme z poloviny do polevy a odložíme na kovovou mřížku. Dáme zatuhnout.
—————
Stříkané cukroví
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 343 kJ/ 82 kcal
40 kousků
- 230 g hladké mouky
- 180 g hery
- 55 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 100 g čokoládové polevy
- kandované třešně na ozdobení
Mouku prosijeme na papír a rozprostřeme na horký plech, aby se prohřála. Změklou heru nakrájíme na malé kousky. Přidáme k ní moučkový a vanilkový cukr a společně slšháme. Postupně přidáme vejce a vše vyšleháme do pěny. Do té nakonec vmícháme nahřátou mouku.
Vytvořené těsto okamžitě přemístíme do cukrářského sášku s řezanou trubičkou. Na plech nastříkáme různé tvary podle vlastní fantazie (esíčka, rohlíčky, kroužky, kytičky) a ozdobíme je půlkami kandovaných třešní.
Troubu vyhřejeme na teplotu 180 °C a cukroví pečeme asi 15 minut. Po upečení je nejdřív necháme na plechu mírně vychladnout a potom přerovnáme na kovovou mřížku.
Čokoládovou polevu rozpustíme na vodní lázni a namáčíme do ní konce nebo části kousků cukroví. Rozložíme je na papír a necháme ztuhnout.
—————