Dušené maso, omáčky, eintopfy

Dušené maso z Kypru

 

Doba přípravy: 70 minut (bez doby marinování)

1 porce asi 2 469 kJ

4 porce 

  • 800 g vepřové kýty nebo krkovice
  • 6 lžic koriandrových semínek
  • asi 1 lžička celého černého pepře
  • sůl
  • 1/2 lžičky cukru
  • asi 1 lžička grilovacího koření
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 80 g černých nebo zelených oliv
  • koriandr na ozdobení

 

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na zhruba dvoucentimetrové kousky. Koriandr spolu s celým pepřem najemno rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku na koření. Směsí posypeme maso, přidáme sůl, cukr, koření a dvě lžíce olivového oleje. Důkladně promícháme a necháme 3 - 4 hodiny v chladu odležet.

Na velké pánvi rozehřejeme další dvě lžíce oleje. Masové kousky pak zprudka ze všech stran opečeme pěkně dozlatova a přendáme do zapékací mísy.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Do pánve přidáme zbývající olej a nakrájenou cibuli na něm opečeme dozlatova. Pak ji zalijeme červeným vínem, osolíme, promícháme a krátce povaříme.

Cibuli s vínem dáme na maso, přiklopíme, vložíme do trouby a dusíme při 170 °C asi 45 - 50 minut doměkka. Maso na talíři doplníme olivami a ozdobíme čerstvým koriandrem. Podáváme s chlebem.

—————

Eintopf s vepřovým masem a kysaným zelím

 

4 porce

  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 300 g brambor
  • 300 g vepřového masa
  • 200 g cibule
  • 400 g kysaného zelí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 5 rozdrcených kuliček jalovce
  • 2 hřebíčky
  • 150 g jarní cibulky
  • 6 snítek oregana

 

Mrkev oškrábeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na 2 cm kousky. Oloupeme celer a rovněž nakrájíme na asi 2 cm kousky. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a vložíme do studené vody, vepřové maso rozporcujeme na kousky. Poté oloupeme cibuli a nakrájíme z ní plátky. Kysané zelí propláchneme ve studené vodě a necháme okapat na cedníku.

V kastrolu rozehřejeme olej, vhodíme do něj cibulku a necháme 2 až 3 minuty zesklovatět. Poté přidáme brambory, maso, celer, mrkev a kysané zelí a vše necháme další 2 až 3 minuty opéct. Osolíme a opepříme. K tomu pak přilijeme zeleninový vývar, přidáme bobkový list, jalovec a hřebíček, přiklopíme poklicí a 30 minut vaříme.

Očistíme si jarní cibulku a nakrájíme ji na 2 cm kousky i s natí. Pak ji přidáme do hrnce společně s oregánem. Dalších 5 minut povaříme.

Servírujeme na talíř a ozdobíme snítkou oregana.

—————

Marinovaná vepřová kýta s višňovou omáčkou

 

Doba přípravy: asi 50 minut, z toho dušení 30 minut, plus doba marinování

1 porce = 408 kcal/ 1 713 kJ

4 porce

  • 500 g libové vepřové kýty

 Marináda: 

  • 1 cibule
  • 50 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 20 g oleje
  • 1 bobkový list
  • tymián
  • mletý pepř
  • 5 cl bílého vína nebo 1 lžíce citrónové štávy 

Základ pod maso: 

  • 1 cibule
  • zelenina z marinády
  • 50 g žampionů
  • 30 g oleje
  • tekutina z marinády
  • sůl 

Višňová omáčka: 

  • 250 g kompotovaných višní s nálevem
  • 60 g rybízového rosolu nebo marmelády
  • citrónová šťáva
  • špetka mletého pepře

 

Vepřovou kýtu lehce naklepeme, poklademe plátky cibule, mrkve a celeru, pokapeme olejem a vínem (citrónovou šťávou), posypeme kořením a necháme v chladničce několik hodin marinovat, při tom maso jednou obrátíme. Maso vyjmeme, stěrkou z něj odstraníme koření, zeleninu a tekutinu, vložíme je na rozehřátý olej a opečeme po všech stranách.

Maso vyjmeme, na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli a žampiony, zalijeme je trochou vody a uvedeme do varu. Přidáme maso, zeleninu a tekutinu z marinády, sůl a dusíme za častého obracení a podlévání vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu prolisujeme nebo rozmixujeme a za stálého míchání podusíme, až trochu zhoustne. Maso nakrájíme na porce, na talířích přelijeme omáčkou a podáváme s višňovou omáčkou.

Příprava višňové omáčky: Višně odpeckujeme a nakrájíme na nudličky, přidáme rosol (marmeládu), nálev z kompotu, citrónovou šťávu, pepř a krátce podusíme. Omáčku podáváme horkou.

—————

Marinované maso

Marinované maso

 

  • 300 g kotlet nakrájených na kousky
  • 1 tatarská omáčka Hellmann´s
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 l masového vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • troška tabasca

V misce smícháte tatarskou omáčku, tabasco, trošku mleté sladké papriky, pepř a rozmačkaný česnek. Maso osolíte, vložíte do vzniklé marinády a alespoň na 12 hodin necháte odpočinout v lednici. Poté maso nejprve zprudka osmažíte, ale opatrně, aby se nepřipálilo, zalijete vývarem a necháme dusit, až tam bude vývaru jen troška.

—————

Staročeské kostky

 

4 porce

  • 500 g krkovičky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • 3 větší cibule
  • olej
  • hladká mouka

Krkovičku nakrájíme na kostky. Na oleji opečeme kostičky cibule, přidáme vepřové maso, koření a restujeme 45 minut ve vlastní šťávě. Několikrát podlijeme horkou vodou. Když je maso měkké, zahustíme šťávu dle potřeby hladkou moukou. Podáváme s vařenými bramborami a baby mrkvičkami.

—————

Uzenářská vepřová plec

Uzenářská vepřová plec
  • 500 g vepřové plece
  • 100 g párků
  • 20 g slaniny
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 sklenka smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • mletá sladká paprika

Vepřovou plec jemně naklepeme, protkneme polovinou párku, osolíme a necháme několik minut odležet. Mezitím slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na oleji, kostičky vyjmeme a na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Shrneme ji stranou, na tuku krátce opečeme po všech stranách maso, opepříme je, vše posypeme mletou paprikou, podlijeme trochou vody a dusíme. Při tom je obracíme a podléváme vodou.

Měkké maso vyjmeme, do výpeku přidáme kečup, smetanu rozkvedlanou s moukou a za stálého míchání povaříme. Přidáme kostičky slaniny, maso nakrájené na porce, zbylý párek nakrájený na kolečka, krátce je prohřejeme a podáváme s rýží nebo s houskovými knedlíky.

—————

Vepřové maso na pivě

 

Doba přípravy 15 minut + doba dušení (asi 30 minut)

1 porce = 370 kcal/ 1 550 kJ 

4 porce                    

  • 50 dkg libové vepřové kýty nebo plece
  • 10 dkg párku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • několik kuliček pepře
  • 1 kulička nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 dl světlého piva 10°
  • 4 dkg chlebové střídky
  • vývar

 

Vepřové maso naklepeme, protkneme půlkou párku a prudce opečeme na oleji po všech stranách. Maso vyjmeme, na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zalijeme ji trochou vývaru, uvedeme do varu a přidáme maso, koření a trochu piva, sůl a dusíme pod poklicí. K téměř měkkému masu pridáme chlebovou střídku namočenou v pivě a dobře ji se šťávou rozmícháme. Do šťávy vložíme zbylou půlku párku nakrájenou na kolečka a vše přihřejeme. Vhodnou přílohou je rýže a dušená míchaná zelenina.

—————

Vepřové maso na smetaně

 

  • 1/2 kg vepřové kýty
  • 6 dkg slaniny
  • 2 cibule
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 sterilovaná okurka
  • 1 dl kysané smetany
  • mletá sladká  papriky
  • sůl

 

Vepřovou kýtu nakrájíme přes vlákna na řízky, naklepeme je a pokrájíme na hranolky. Slaninu pokrájenou na kostičky roztavíme, přidáme maso a drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Potom maso zaprášíme moukou, osmahneme ji, zalijeme několika lžícemi vody, přidáme na nudličky nakrájenou okurku, zakysanou smetanu, sůl, papriku a ještě podusíme 2 minuty. Podáváme s vařenými brambory nebo s rýží.

—————

Vepřové maso na zázvoru

 

  • asi 2 cm čerstvého zázvoru
  • 500 g vepřového na guláš
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky kari koření
  • sůl
  • olej
  • kelímek zakysané smetany
  • kousek zelené části pórku

 

Na oleji zpěníme najemno nakrájený zázvor a česnek, přidáme maso a vše orestujeme. Zalijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Okořeníme kari a vmícháme zakysanou smetanu. Na mírném ohni povaříme asi 5 minut. Podáváme s rýží ozdobené jemnými kroužky z pórku.

—————

Vepřové Monteco

 

4 porce 

  • 1 vepřová konzerva
  • 1 malý květák
  • 1 malá brokolice
  • sůl, mletý pepř
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 dl smetany
  • 1 lžíce rajského protlaku

 

Květák a brokolici uvaříme v osolené vodě do poloměkka.

Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, zalijeme smetanou. Zavaříme a vmícháme rajský protlak. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji zeleninovým vývarem. Provaříme 20 minut.

Poté do omáčky vmícháme na větší kousky nakrájené maso, růžičky květáku a brokolice. Prohřejeme a podáváme s bramborami.

—————