Dušené maso, omáčky, eintopfy
Dušené maso z Kypru
Doba přípravy: 70 minut (bez doby marinování)
1 porce asi 2 469 kJ
4 porce
- 800 g vepřové kýty nebo krkovice
- 6 lžic koriandrových semínek
- asi 1 lžička celého černého pepře
- sůl
- 1/2 lžičky cukru
- asi 1 lžička grilovacího koření
- 5 lžic olivového oleje
- 2 cibule
- 100 ml červeného vína
- 80 g černých nebo zelených oliv
- koriandr na ozdobení
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na zhruba dvoucentimetrové kousky. Koriandr spolu s celým pepřem najemno rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku na koření. Směsí posypeme maso, přidáme sůl, cukr, koření a dvě lžíce olivového oleje. Důkladně promícháme a necháme 3 - 4 hodiny v chladu odležet.
Na velké pánvi rozehřejeme další dvě lžíce oleje. Masové kousky pak zprudka ze všech stran opečeme pěkně dozlatova a přendáme do zapékací mísy.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Do pánve přidáme zbývající olej a nakrájenou cibuli na něm opečeme dozlatova. Pak ji zalijeme červeným vínem, osolíme, promícháme a krátce povaříme.
Cibuli s vínem dáme na maso, přiklopíme, vložíme do trouby a dusíme při 170 °C asi 45 - 50 minut doměkka. Maso na talíři doplníme olivami a ozdobíme čerstvým koriandrem. Podáváme s chlebem.
—————
Eintopf s vepřovým masem a kysaným zelím
4 porce
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 300 g brambor
- 300 g vepřového masa
- 200 g cibule
- 400 g kysaného zelí
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 5 rozdrcených kuliček jalovce
- 2 hřebíčky
- 150 g jarní cibulky
- 6 snítek oregana
Mrkev oškrábeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na 2 cm kousky. Oloupeme celer a rovněž nakrájíme na asi 2 cm kousky. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a vložíme do studené vody, vepřové maso rozporcujeme na kousky. Poté oloupeme cibuli a nakrájíme z ní plátky. Kysané zelí propláchneme ve studené vodě a necháme okapat na cedníku.
V kastrolu rozehřejeme olej, vhodíme do něj cibulku a necháme 2 až 3 minuty zesklovatět. Poté přidáme brambory, maso, celer, mrkev a kysané zelí a vše necháme další 2 až 3 minuty opéct. Osolíme a opepříme. K tomu pak přilijeme zeleninový vývar, přidáme bobkový list, jalovec a hřebíček, přiklopíme poklicí a 30 minut vaříme.
Očistíme si jarní cibulku a nakrájíme ji na 2 cm kousky i s natí. Pak ji přidáme do hrnce společně s oregánem. Dalších 5 minut povaříme.
Servírujeme na talíř a ozdobíme snítkou oregana.
—————
Marinovaná vepřová kýta s višňovou omáčkou
Doba přípravy: asi 50 minut, z toho dušení 30 minut, plus doba marinování
1 porce = 408 kcal/ 1 713 kJ
4 porce
- 500 g libové vepřové kýty
Marináda:
- 1 cibule
- 50 g mrkve
- 30 g celeru
- 20 g oleje
- 1 bobkový list
- tymián
- mletý pepř
- 5 cl bílého vína nebo 1 lžíce citrónové štávy
Základ pod maso:
- 1 cibule
- zelenina z marinády
- 50 g žampionů
- 30 g oleje
- tekutina z marinády
- sůl
Višňová omáčka:
- 250 g kompotovaných višní s nálevem
- 60 g rybízového rosolu nebo marmelády
- citrónová šťáva
- špetka mletého pepře
Vepřovou kýtu lehce naklepeme, poklademe plátky cibule, mrkve a celeru, pokapeme olejem a vínem (citrónovou šťávou), posypeme kořením a necháme v chladničce několik hodin marinovat, při tom maso jednou obrátíme. Maso vyjmeme, stěrkou z něj odstraníme koření, zeleninu a tekutinu, vložíme je na rozehřátý olej a opečeme po všech stranách.
Maso vyjmeme, na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli a žampiony, zalijeme je trochou vody a uvedeme do varu. Přidáme maso, zeleninu a tekutinu z marinády, sůl a dusíme za častého obracení a podlévání vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu prolisujeme nebo rozmixujeme a za stálého míchání podusíme, až trochu zhoustne. Maso nakrájíme na porce, na talířích přelijeme omáčkou a podáváme s višňovou omáčkou.
Příprava višňové omáčky: Višně odpeckujeme a nakrájíme na nudličky, přidáme rosol (marmeládu), nálev z kompotu, citrónovou šťávu, pepř a krátce podusíme. Omáčku podáváme horkou.
—————
Marinované maso
- 300 g kotlet nakrájených na kousky
- 1 tatarská omáčka Hellmann´s
- mletá sladká paprika
- sůl
- pepř
- 1/2 l masového vývaru
- 4 stroužky česneku
- troška tabasca
V misce smícháte tatarskou omáčku, tabasco, trošku mleté sladké papriky, pepř a rozmačkaný česnek. Maso osolíte, vložíte do vzniklé marinády a alespoň na 12 hodin necháte odpočinout v lednici. Poté maso nejprve zprudka osmažíte, ale opatrně, aby se nepřipálilo, zalijete vývarem a necháme dusit, až tam bude vývaru jen troška.
—————
Staročeské kostky
4 porce
- 500 g krkovičky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička kmínu
- sůl
- 3 větší cibule
- olej
- hladká mouka
Krkovičku nakrájíme na kostky. Na oleji opečeme kostičky cibule, přidáme vepřové maso, koření a restujeme 45 minut ve vlastní šťávě. Několikrát podlijeme horkou vodou. Když je maso měkké, zahustíme šťávu dle potřeby hladkou moukou. Podáváme s vařenými bramborami a baby mrkvičkami.
—————
Uzenářská vepřová plec
- 500 g vepřové plece
- 100 g párků
- 20 g slaniny
- 1 cibule
- olej
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce kečupu
- 1 sklenka smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- mletá sladká paprika
Vepřovou plec jemně naklepeme, protkneme polovinou párku, osolíme a necháme několik minut odležet. Mezitím slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na oleji, kostičky vyjmeme a na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Shrneme ji stranou, na tuku krátce opečeme po všech stranách maso, opepříme je, vše posypeme mletou paprikou, podlijeme trochou vody a dusíme. Při tom je obracíme a podléváme vodou.
Měkké maso vyjmeme, do výpeku přidáme kečup, smetanu rozkvedlanou s moukou a za stálého míchání povaříme. Přidáme kostičky slaniny, maso nakrájené na porce, zbylý párek nakrájený na kolečka, krátce je prohřejeme a podáváme s rýží nebo s houskovými knedlíky.
—————
Vepřové maso na pivě
Doba přípravy 15 minut + doba dušení (asi 30 minut)
1 porce = 370 kcal/ 1 550 kJ
4 porce
- 50 dkg libové vepřové kýty nebo plece
- 10 dkg párku
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- několik kuliček pepře
- 1 kulička nového koření
- 1 bobkový list
- 2 dl světlého piva 10°
- 4 dkg chlebové střídky
- vývar
Vepřové maso naklepeme, protkneme půlkou párku a prudce opečeme na oleji po všech stranách. Maso vyjmeme, na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zalijeme ji trochou vývaru, uvedeme do varu a přidáme maso, koření a trochu piva, sůl a dusíme pod poklicí. K téměř měkkému masu pridáme chlebovou střídku namočenou v pivě a dobře ji se šťávou rozmícháme. Do šťávy vložíme zbylou půlku párku nakrájenou na kolečka a vše přihřejeme. Vhodnou přílohou je rýže a dušená míchaná zelenina.
—————
Vepřové maso na smetaně
- 1/2 kg vepřové kýty
- 6 dkg slaniny
- 2 cibule
- 2 lžičky hladké mouky
- 1 sterilovaná okurka
- 1 dl kysané smetany
- mletá sladká papriky
- sůl
Vepřovou kýtu nakrájíme přes vlákna na řízky, naklepeme je a pokrájíme na hranolky. Slaninu pokrájenou na kostičky roztavíme, přidáme maso a drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Potom maso zaprášíme moukou, osmahneme ji, zalijeme několika lžícemi vody, přidáme na nudličky nakrájenou okurku, zakysanou smetanu, sůl, papriku a ještě podusíme 2 minuty. Podáváme s vařenými brambory nebo s rýží.
—————
Vepřové maso na zázvoru
- asi 2 cm čerstvého zázvoru
- 500 g vepřového na guláš
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky kari koření
- sůl
- olej
- kelímek zakysané smetany
- kousek zelené části pórku
Na oleji zpěníme najemno nakrájený zázvor a česnek, přidáme maso a vše orestujeme. Zalijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Okořeníme kari a vmícháme zakysanou smetanu. Na mírném ohni povaříme asi 5 minut. Podáváme s rýží ozdobené jemnými kroužky z pórku.
—————
Vepřové Monteco
4 porce
- 1 vepřová konzerva
- 1 malý květák
- 1 malá brokolice
- sůl, mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 dl smetany
- 1 lžíce rajského protlaku
Květák a brokolici uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, zalijeme smetanou. Zavaříme a vmícháme rajský protlak. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji zeleninovým vývarem. Provaříme 20 minut.
Poté do omáčky vmícháme na větší kousky nakrájené maso, růžičky květáku a brokolice. Prohřejeme a podáváme s bramborami.
—————