Guláše

Guláš z vepřového bůčku s fazolemi

Doba přípravy: 1 hodina a 10 minut, z toho dušení masa asi 50 minut

1 porce = 675 kcal/ 2 835 kJ

4 porce

 

  • 500 g vepřového bůčku s kostmi
  • 100 g bílých fazolí
  • 20 g oleje
  • 1 cibule
  • mletá sladká paprika
  • kmín
  • sůl
  • špetka chilli
  • 150 g sterilovaného leča
  • 30 g hladké mouky
  • majoránka
  • 200 g párků

 

Přebrané, propláchnuté fazole zalijeme studenou vodou a necháme asi 6 hodin bobtnat. Pak vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou a uvaříme doměkka.

Bůček vykostíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Vložíme je do kastrolu s rozehřátým olejem, za stálého míchání opečeme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vše zasypeme paprikou, po zpěnění zalijeme trochou vody, osolíme, přidáme kmín, chilli, lečo a rozetřený česnek a dusíme na malém plameni, až maso téměř změkne.

Vydusíme je do tuku, zasypeme moukou, lehce opražíme, zalijeme trochou vody a dusíme, až maso zcela změkne. Přidáme scezené fazole, majoránku a guláš necháme přejít varem. Při podávání na každou porci položíme půlku ohřátého párku.

—————

Minutkový vepřový guláš

 

2 porce 

  • 200 - 300 g libové vepřové kýty
  • 1 lžíce oleje
  • 80 g cibule
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 sterilovaná okurka
  • worcester
  • mletá sladká i pálivá paprika
  • 50 g červené nebo zelené papriky
  • sůl

 

Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, vložíme na teflonovou pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání smažíme. Asi po 2 minutách přidáme drobně nakrájenou cibuli, opět smažíme, po dalších 2 minutách vmícháme koření, sůl, nakrájenou papriku, kečup, worcester, asi 2 lžíce vody a vše prohřejeme. Vhodná příloha je vařená rýže nebo brambory.

—————

Pikantní vepřový guláš

 

  • 750 g vepřové plece
  • 4 cibule
  • 1 lžíce mleté papriky
  • kmín
  • 1 sklenička sterilovaného leča
  • 2 feferonky
  • 1 malý rajský protlak
  • bramborová kaše v prášku

Vepřovou plec rozkrájíme na kostky. Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, vložíme maso a orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme trošku kmínu a dusíme. Když je maso měkké, přidáme lečo bez nálevu, nakrájené feferonky a rajský protlak. Guláš zahustíme bramborovou kaší v prášku.

—————

Pivní vepřový guláš s párkem

 

4 porce 

  • 600 g očištěné vepřové plece nakrájené na kostičky
  • 250 ml světlého piva
  • 2 nožičky párku nakrájené na kolečka
  • 2 cibule  pokrájené nadrobno
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • střídka z 1 většího krajíce chleba nakrájená na kostičky
  • mletý černý pepř
  • olej
  • sůl

 

V kastrolu na rozehřátém oleji orestujeme maso. Poté ho vyjmeme a ve výpeku zpěníme cibuli. Přidáme mletou papriku s protlakem a osmahneme je. Podlijeme částí piva a vodou. Do kastrolu vrátíme maso, přidáme česnek, sůl a pepř. Pod pokličkou dusíme doměkka asi 50 minut.

Chléb zalijeme zbylým pivem. Když je maso měkké, guláš jím zahustíme.

Párek na trošce oleje opečeme dozlatova a vmícháme ho do guláše. Podáváme s knedlíkem či chlebem.

—————

Segedínský guláš

 

 

  • 1,5 kg vepřového plecka nebo bůčku
  • 3 větší cibule
  • 2 dcl oleje
  • 1,5 lžíce sladké papriky
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • pepř
  • bobkový list
  • kmín
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky
  • trochu smetany

 

Pokrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme papriku a nakrájené maso. Zalijeme přiměřenou dávkou vody, krátce povaříme a vmícháme krájené kysané zelí, bobkový list a pepř. Směs vaříme doměkka a pak zalijeme moukou rozmíchanou ve vodě. Povaříme a nakonec přidáme smetanu. Jíme výhradně s houskovým knedlíkem.

—————

Vepřový guláš s bramborami

 

Doba přípravy: 65 - 70 minut

1 porce 2 095 kJ/ 500 kcal

4 porce

  • 800 g vepřového plecka
  • 400 g brambor
  • 250 g vývaru
  • 1 cibule
  • 3 rajčata
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 svazek naťové cibulky
  • 50 g polohrubé mouky
  • mletý pepř
  • sůl
  • kolečka cibule a lístky kapustiček na ozdobu

Maso očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Oloupeme česnek, utřeme ho se solí, smísíme s olejem, směsí polijeme kostky masa a promícháme. Potom necháme 10 minut odležet.

Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a na másle necháme zesklovatět. Naložené maso přidáme k cibuli a společně osmahneme. Poprášíme polohrubou moukou, zamícháme, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

Spaříme rajčata, sloupneme slupku, plody rozčtvrtíme a přidáme k masu. Vše dusíme pomalu na mírném ohni přibližně 40 minut. Oloupeme brambory, očistíme mrkev a nakrájíme na kostičky. Naťovou cibulku omyjeme a nadrobno nasekáme. Všechnu nakrájenou zeleninu přidáme do guláše a vaříme ještě 15 minut. Je-li třeba, přilijeme trochu horké vody.

Hotový guláš dochutíme solí a pepřem. Při vaření můžeme vložit do guláše i jednu malou chilli papričku. Na talíři guláš ozdobíme čerstvou cibulí a lísky kapustiček. Můžeme k němu podávat tmavý chléb.

—————

Vepřový guláš se žampiony a pórkem

 

4 porce 

  • 600 g vepřové plece
  • 1 cibule
  • 200 g žampionů
  • 2 malé nebo 1 větší pórek nakrájený na kolečka
  • 1 chilli paprička
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany
  • sůl

 

Na polovině oleje osmahneme kostičky cibule. Přidáme větší koustky masa, které orestujeme, sůl, kmín a kari koření. Podlijeme vodou. Na mírném ohni dusíme.

Na zbylém oleji orestujeme menší kousky žampionů s kolečky chilli papričky. Podlijeme je trochou vody a 10 minut podusíme. Poté přidáme pórek a odstavíme.

Když je maso měkké, zahustíme ho moukou rozmíchanou ve smetaně a ještě 5 minut povaříme. Nakonec vmícháme podušené houby. Vše společně prohřejeme.

—————

Vepřový guláš trikolora

Vepřový guláš trikolora
  • 750 g vepřové plece
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 500 g cibule
  • několik různobarevných paprik
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1/2 paličky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • 1 lžíce instantní tmavé jíšky

Na sádle nebo oleji osmahneme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, odhrneme ji stranou a přidáme maso nakrájené na kostky. Maso opečeme, přidáme papriku, kmín, pepř a sůl, orestujeme a zalijeme sterilovanými rajčaty i se šťávou a trochou vody. Pod poklicí dusíme za občasného míchání, až je maso měkké, pak přidáme proužky paprik a dodusíme. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo chléb.

—————