Kotlety
Americké kotlety ***
4 porce
- 600 g vepřových kotlet
- 60 g rostlinného oleje
- 80 g kečupu Hellmann´s jemně pálivého
- 20 g plnotučné hořčice
- 4 g chilli papriček
- 4 g česneku
- 4 g soli
Z oleje, kečupu, hořčice, nadrobno nasekaných pálivých papriček, utřeného česneku a soli připravte marinádu. Kotlety nakrájíte na porce, naložíte do připravené marinády a necháte do druhého dne marinovat. Pak je položíte na vymaštěný plech a za stálého míchání zbylou marinádou pečete v troubě doměkka.
—————
Chalupářské maso
6 porcí
- 6 vykostěných kotlet nebo plátky z kýty
- 2 vejce
- lžíce soli
- lžíce majoránky
- lžíce worcesteru
- lžíce kečupu
- 1/2 lžíce mletého pepře
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky chilli nebo feferonky
- lžička Solamylu
- 1/2 kostky masoxu rozpuštěného v 0,5 dl vody
- 10 stroužků česneku
- olej
Z uvedených přísad připravíme marinádu. Plátky masa naklepeme, obalíme marinádou a naskládáme do zavařovací sklenice. Zavíčkujeme ji a uložíme do chladničky nejméně na 48 hodin. (Maso v marinádě ovšem vydrží v chladu i několik dní, což je na chalupě výhodné). Plátky smažíme na rozpáleném oleji asi 4 minuty po každé straně. Podáváme s brambory nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
—————
Debrecínské vepřové kotlety
Doba přípravy: asi 60 minut
1 porce asi 4 950 kJ/ 1 185 kcal
4 porce
- 4 větší kotlety
- 10 dkg debrecínské klobásy
- 3 rajčata
- 3 zelené papriky
- 1 velká cibule
- 5 dkg slaniny
- 2 lžíce sádla nebo jiného tuku
- mletá sladká paprika
- sůl
Kotlety naklepeme, na krajích nakrojíme, osolíme, opečeme je z obou stran na pánvi a vložíme do tepla. Na zbylém tuku z opékání kotlet osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme spařená oloupaná a na kostky nakrájená rajčata a očištěné papriky nakrájené na nudličky. Osolíme, okořeníme mletou paprikou, vložíme zpět kotlety, podlijeme a dusíme doměkka. Na jiné pánvi vyškvaříme nakrájenou slaninu a klobásu, přidáme k měkkým kotletám a podáváme s brambory, noky, rýží nebo těstovinami.
—————
Děkanské řízky
- 3/4 kg vykostěných vepřových kotlet
- 2 vejce
- 1 lžíce hořčice
- trochu soli
- worcester
- majoránka
- mletý pepř
- kmín
- česnek utřený se solí
- 2 lžičky solamylu
Ingredience smícháme a ve vzniklé směsi kotlety obalíme, naskládáme je do nádoby na sebe, alespoň dvakrát je přeložíme a necháme 24 hodin odležet. Pak prudce opečeme na oleji.
—————
Kotlety s perníkovou omáčkou
4 porce
- 4 vepřové kotlety
- sůl
- špetka římského kmínu (kuminu)
- špetka koriandru
- špetka pepře
- čerstvá nebo sušená šalvěj a tymián
- 2 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 50 g másla
- 1 a 1/2 hrnu slepičího vývaru (může být i z kostky)
- 100 g nastrouhaného perníku
Očištěné naklepané kotlety osolíme a okořeníme a potřeme částí nasekaných bylinek. Necháme chvíli marinovat. Pak na rozehřátém másle kotlety opečeme z obou stran, vyjmeme je a uchováme na teplém místě. Ve výpeku opečeme drobně nakrájenou cibuli a nakrájený celer, přidáme prolisovaný česnek a vše zalijeme vývarem.
Vše promícháme a do směsi vrátíme opečené kotlety, které pod poklicí dusíme asi 40 minut na mírném ohni. Nakonec měkké kotlety vyjmeme, šťávu zahustíme strouhaným perníkem a rozvaříme. Kotlety na talířích přeléváme pernikovou omáčkou, porce zdobíme čerstvými bylinkami. Vhodné jsou různé přílohy z bramborového těsta nebo houskové knedlíky.
—————
Kotlety se švestkami
4 porce
- 4 vepřové kotlety
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 10 vypeckovaných švestek
Omyté osušené kotlety naklepeme, potřeme 2 stroužky česneku utřenými se solí, dva stroužky nakrájíme na plátky. Na rozehřátém oleji kotlety z obou stran dočervena opečeme, přidáme rozpůlené švestky a chvíli dusíme pod poklicí. Kotlety podáváme přelité vypečenou šťávou se švestkami. Vhodnou přílohou jsou brambory.
—————
Madridská žebírka
4 porce
- 4 vepřová žebírka
- 4 lžíce oleje
- petrželka
- 2 stroužky česneku
- 1 feferonka
- pepř, sůl
Česnek, petrželku a feferonku jemně usekáme, promícháme s pepřem a olejem. Vepřová žebírka po obvodu a u kostí nařízneme mělkými zářezy, jemně naklepeme, potřeme připravenou směsí a necháme chvíli proležet. Pak je opečeme po obou stranách na pánvičce na oleji, osolíme a hned podáváme. Vhodnou přílohou jsou smažené bramborové hranolky a zeleninový salát.
—————
Mikulovské kotletky
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 419 kcal/ 1 755 kJ
4 porce
- 4 větší nebo 8 menších kotlet (800 g)
- 1 lžička grilovacího koření
- špetka drceného pepře
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce másla
- 1 chemicky neošetřený citron
- 250 g hroznového vína
- bylinky na ozdobení
Kotlety omyjeme a osušíme. Po obou stranách je zlehka naklepeme a několikrát nařízneme na okrajích, aby se nezkroutily. Můžeme je také na několika místech mírně uvolnit od kosti, aby se lépe propekly.
Kotlety posypeme grilovacím kořením a drceným pepřem. V pánvi rozpálíme olej a zprudka je z obou stran opečeme doměkka. Pak kotlety vyjmeme a udržujeme je stále teplé.
Do pánve s vypečeným tukem nasypeme cukr, necháme ho rozpustit a připravíme světlý karamel. Potom ho zalijeme trochou vody, přidáme máslo a vše ještě krátce povaříme.
Citron důkladně omyjeme, kůru ostrouháme a šťávu vymačkáme. Hrozny omyjeme a kuličky otrháme. Karamel ochutíme citronovou šťávou a najemno nastrouhanou kůrou, přidáme kuličky vína a vše společně prohřejeme. Pečené kotlety podáváme přelité karamelovou šťávou a ozdobené čerstvými bylinkami. Jako příloha jsou vhodné brambory.
—————
Steak v cibulové krustě - dietní
1 porce 1 135 kJ
2 porce
- 2 vepřové kotlety
- 1 lžíce hořčice
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- trocha olivového oleje na smažení
Maso omyjeme, osušíme a rukou naklepeme. Z každé strany ho osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Cibuli nakrájíme na tenčí proužky a maso v ní obalíme. Pánev potřenou olivovým olejem rozpálíme a maso na ní z obou stran opečeme.
—————
Texaské kotlety se zázvorovou griládou
- 600 g vepřových kotlet
- 1 cibule
- 1 lžíce medu
- 1 palička česneku
- 1 lžička worcesteru
- olej
- sůl
Griláda:
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 dl kečupu
- 2 lžíce sezamových semínek
- lžička mletého zázvoru
- 50 g rozinek
Porce masa zčásti odkrojíme od kosti, potřeme česnekem utřeným se solí a jemně krájenou cibulkou, pokapeme omáčkou, medem, vetřeme do masa a vše zakapeme olejem. Po zaležení nejméně 12 hodin vložíme na rozehřátou pánev, po 4 minutách otočíme a dopečeme. Dopředu si smícháním všech uvedených surovin připravíme griládu, kterou podáváme k masu. Jíme s chlebem nebo s pečenými brambory.
—————