Panenka

Marinovaný vepřový hřbet

 

  • 800 g vepřového hřbetu (panenka)
  • 8 stroužků česneku
  • kmín
  • 2 lžíce octa
  • olivový olej
  • 2 šálky vařených červených fazolí
  • sůl
  • 1 středně velká cibule

 

Smícháme najemno nasekaný česnek, kmín, olej, sůl a ocet. Osolíme vepřovou panenku, promneme ji v připravené marinádě a necháme v ní maso uležet nejméně 5 hodin. Pak maso na rozpáleném tuku ze všech stran lehce opečeme a dáme na 15 minut péci do trouby rozpálené na 170°C.

Na oleji osmažíme nasekanou cibuli, přidáme vařené červené fazole, osolíme a udržujeme v teple. Plátky masa servírujeme na talíři s kopečkem fazolí.

—————

Vepřová panenka marinovaná ve whisky

 

4 porce 

  • 800 g vepřové panenky
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • 10 cl whisky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olivový olej

 

 

 

Zelenina:

 

  • 1 větší mrkev
  • 1 malá cuketa
  • půl pórku
  • sůl
  • bílý pepř
  • 20 g másla

 

Bramborový kopeček:

 

  • 600 g vařených brambor
  • 1 lžíce sádla
  • 80 g anglické slaniny
  • 1 malá cibule
  • půl svazku lahůdkové cibule

 

Okořeněné maso zalijeme olejem a whisky. Na 4 větší obdélníky alobalu položíme 4 obdélníky potravinářské fólie, na ni porce masa a potřeme marinádou. Fólii zabalíme, stočíme do alobalu, dáme přes noc marinovat a pak na plechu pečeme 15 minut v troubě při 160 °C. Panenky vybalíme, šťávu stáhneme na tuk, zaprášíme moukou, vlijeme vodu a povaříme. Slaninu i oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme jemně sekanou cibuli, opečeme slaninu a přidáme brambory. Osolíme, opepříme, orestujeme a vmícháme krájenou lahůdkovou cibulku. Z omyté zeleniny připravíme dlouhé silnější nudle, opečeme na másle, okořeníme a prohřejeme. Brambory zformujeme do kopečku, panenky rozkrojíme na 3 díly, uložíme na zeleninu a stříkneme šťávou. Podáváme horké.

—————

Vepřová panenka po selsku

  • 800 g vepřové panenky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 dl smetany
  • 1 dl přírodní šťávy
  • sůl
  • drcený barevný pepř
  • kapary
  • naložený zelený pepř
  • olej
  • 3 šalotky

Maso nasolte a posypte drceným pepřem. Panenku opečte zprudka ze všech stran a nechte 20 minut v troubě při teplotě 75 °C dojít dorůžova.

Šalotku nakrájejte na lodičky, orestujte na oleji, přidejte lžíci dijonské hořčice, zalijte šťávou, lehce provařte, přidejte smetanu, kapary a zelený pepř.

Maso prokrojte - mělo by být krásně růžové. Jako přílohu podávejte například podušené fazolky s opečeným rajčetem a tymiánem. Nejste-li právě na dietě, můžete přidat třeba zapečené těstoviny.

—————

Vepřová panenka s kapustou v listovém těstě

 

4 porce 

  • 2 menší vepřové panenky
  • 400 g kapusty
  • 400 g listového těsta
  • 80 g anglické slaniny
  • 1 větší cibule
  • 1 vejce na potření
  • olej na smažení
  • pepř
  • sůl

 

Kapustu zbavíme košťálu a tvrdých řapíků. Opláchneme ji, necháme okapat a pokrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme kapustu, podlijeme ji trochou vody, osolíme, opepříme a 10 - 15 minut podusíme.

Vepřové panenky osolíme a zabalíme do slaniny. Z větší části listového těsta vyválíme         2 pláty. Na každý rozprostřeme polovinu kapusty a položíme panenku. Vše zabalíme.

Balíčky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Dozdobíme je proužky těsta vytvořenými rádélkem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vidličkou je propícháme a dáme péci do trouby vyhřáté na 190 °C a necháme péct. Po 15 minutách teplotu snížíme na 170 °C a panenky dopékáme asi 10 minut.

 

—————

Vepřová panenka s oříšky

 

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 800 g vepřové panenky
  • 500 g strouhanky
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 250 g listového těsta
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce
  • 5 lžic petrželové natě
  • pepř
  • sůl
  • provensálské koření
  • olivový olej

Velkou panenku v celku osolíme, posypeme provensálským kořením, pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem a necháme v chladu odležet. Mezitím si připravíme směs z nasucho opražené strouhanky, mletých ořechů, koření, soli, pepře a nasekané petrželové natě.

Listové těsto rozváíme na obdélník, potřeme bílkem, posypeme připravenou sypkou směsí. Panenku opečeme ze všech stran na pánvi potřené tukem.

Takto předpečené maso položíme na sypkou směs a opatrně zabalíme do rozváleného těsta. To potřeme bílkem a v předehřáté troubě pečeme as 20 - 30 minut.

Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a na talíři obložíme čerstvou zeleninou. Pro vylepšení chuti je možné před samotným zabalenín do těsta panenku obložit plátky anglické slaniny.

—————

Vepřová panenka s višňovou omáčkou

Vepřová panenka s višňovou omáčkou

 

4 porce

  • 2 vepřové panenky
  • 2 snítky bazalky
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 50 g jemně strouhaného sýra Gran Moravia
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Omáčka:

  • 300 g čerstvých (mražených) višní
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce cukru
  • půl lžičku drceného pepře
  • sůl
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru

Maso opečeme, osolíme a dáme vychladnout. Potřeme jemně sekanou bazalkou s česnekem a necháme pod fólií hodinu odležet. Posypeme sýrem a pečeme 20 minut v horké troubě (160 °C). Před krájením necháme 10 minut odpočinout.

Víno svaříme s medem i cukrem, přidáme višně bez pecek, sůl, zázvor a pepř. Snížíme teplotu, umixujeme (ne dohladka), uvaříme do zhoustnutí a omáčku doplníme k jemným plátkům masa.

—————

Vepřová panenka v listovém těstě

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 5 066 kJ/ 1 209 kcal

2 porce:

  • 1/2 svazku zelené petržele
  • 3 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce parmazánu
  • 1 malá chilli paprička
  • 40 g sezamových semínek
  • sůl
  • mletý pepř
  • 400 g vepřové panenky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g plátkové anglické slaniny
  • 300 g listového těsta

Pikantní salsa:

  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 žluté papriky
  • 1 šalotka
  • 40 ml rajčatové šťávy
  • 1/2 chilli papričky
  • cukr

Do mixéru dáme petrželovou nať, olivový olej, strouhaný parmazán a chilli papričku. Na pánvi opražíme sezamová semínka, přidáme do mixéru a vše důkladně rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.

Vepřové panenky opláchneme a osušíme. Osolíme je, opepříme a zprudka opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Vyjmeme je a necháme chvíli vychladnout.

Pak maso potřeme sezamovým pestem a zabalíme do plátků anglické slaniny. Listové těsto vyválíme na dva obdélníky. Na každý položíme připravené maso, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a dobře zabalíme.

Zabalené maso položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 15 až 20 minut.

Papriky a šalotku nakrájíme na drobné kostičky, promícháme s rajčatovou šťávou, dochutíme solí, cukrem a nakrájenou chilli papričkou. Tuto pikantní salsu podáváme k masu.

—————

Vepřová panenka zapečená v mletém mase a listovém těstě

 

  • 600 g vepřové panenky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 150 g špeku
  • 2 kusy bílého toastového chleba
  • 2 cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce kysané smetany
  • hrstka provensálského koření
  • půl lžičky mletého kmínu
  • lžička drceného oregana
  • sůl
  • cayenský pepř
  • bazalkové lístky na obalení celé panenky
  • mléko k namočení toastového chleba
  • olivový olej
  • 600 g listového těsta

 

Z toastů odřízneme kůrku a zbytek namočíme do mléka. Cibulku a česnek nasekáme nadrobno a osmahneme dosklovata na několika lžících oleje ve velké pánvi. Maso, nadrobno nakrájený špek, namočený chléb, strouhanku, vejce, veškeré koření kromě bazalky, sůl i pepř smícháme a propracujeme na řidší hmotu - ředíme vodou.

Hmotu přidáme do pánve a mírně opékáme, až dusíme. Přitom neustále mícháme. Hmotu necháme mírně vychladnout a potom ji rozmixujeme v mixéru. Přidáme hořčici a kysanou smetanu. Panenku velmi prudce opečeme ze všech stran, osolíme a opepříme, pak obalíme do bazalkových listů.

Na pomoučněném vále vyválíme skoro 1 cm tlustou placku z listového těsta. Na ni položíme polovinu hmoty z mletého masa a vše zavineme do listového těsta. Celé to bude nakonec vypadat trochu jako štrůdl. Vložíme do vymazaného pekáče a pokrm pečeme ze všech stran poměrně prudce tak dlouho, až bude těsto dozlatova. Před pečením těsto potřeme žloutkem, aby se hezky lesklo.

—————