Rolády, závitky, kapsy
Bůčkové pikantní závitky
4 porce
- 4 plátky vepřového bůčku
- 300 g kysaného zelí
- 4 nožky šunkových klobás
- sůl
- kmín
- trochu pepře
Plátky bůčku naklepeme, na okrajích nařízneme, poklademe kysaným zelím, doprostřed položíme díl klobásy délkou úměrný plátku. Zavineme, převážeme nití, osolíme, opepříme, pokmínujeme. Pak závitky položíme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě (můžeme péci i na houbách - sušených i nakládaných, nebo na česneku). Během pečení podléváme. Když je maso měkké, odstraníme nitě. Podáváme s vařenými brambory nebo třeba jen s chlebem.
—————
Cordon Bleu s nivou
4 porce
- 4 plátky vepřové krkovičky
- 4 plátky šunky
- 300 g sýru Niva
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- 3 lžíce přepuštěného másla
Plátky krkovičky rozřízneme tak, aby se vytvořila kapsa. Plátky šunky rozložíme, poklademe je na plátky nakrájenou nivou a přeložíme. Šunku se sýrem vložíme do kapes v mase a otvor uzavřeme párátky. Maso potřeme po povrchu hořčicí, osolíme, opepříme a okmínujeme. Na pánvi zahřejeme přepuštěné máslo, maso na něm zprudka asi 3 minuty osmahneme. Pak zmírníme teplotu, přikryjeme pánev pokličkou a pečeme dále doměkka. Podáváme s vařeným bramborem.
—————
Husarské ptáčky
4 porce
- 4 vepřové řízky (z kýty)
- 60 g měkkého salámu
- 20 g anglické slaniny
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- mletá sladká paprika
- 40 - 60 g hladké mouky
- 1 díl kysané smetany
- 1 dl mléka
- sůl
- vývar
Vepřové řízky rozklepeme hodně do šířky, osolíme, lehce poprášíme paprikou, pokryjeme kolečky salámu, plátky anglické slaniny, čtvrtkami cibule a stočíme v závitky. Upevníme je jehlami nebo párátky.
Druhou cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, shrneme ji stranou, na oleji krátce opečeme závitky po všech stranách a podlijeme je vývarem. Dusíme pod poklicí, až změknou. Závitky vyjmeme, do šťávy vmícháme mouku rozšlehanou se smetanou a mlékem, osolíme a za častého zamíchání povaříme. Přidáme závitky a prohřejeme je.
Podáváme s rýží nebo s těstovinami.
—————
Myslivecké závitky
Doba přípravy: 70 minut
1 porce 1 992 kJ/475 kcal
4 porce
- 600 g vepřové kýty
- 2 lžíce hořčice
- 4 plátky dušené šunky
- 2 jarní cibulky
- 1 červená paprika
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 300 g žampionů
- 100 ml vývaru
- 50 ml smetany
- mletý pepř
- sůl
- 2 lžíce hotové jíšky
- snítky bylinky na ozdobu
Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na 4 stejně velké plátky. Lehce je po obou stranách naklepeme přes mikrotenovou fólii. Každý řízek potřeme hořčicí a položíme na něj plátek dušené šunky.
Jarní cibulku očistíme a rozkrojíme na 4 stejně velké kousky. Červenou papriku rozkrojíme, očistíme a nakrájíme podélně na nudličky. Položíme ji společně s cibulkou na plátky masa, které svineme do závitku. Sepneme je párátkem nebo převážeme nití.
Závitky lehce obalíme v hladké mouce a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Pak je vyjmeme a uchováme na teple. Žampiony očistíme, nakrájíme je a opečeme ve výpeku. Zalijeme je vývarem, smetanou, osolíme, opepříme, přidáme hotovou jíšku a dobře ji rozmícháme.
Do omáčky vložíme závitky a vše podusíme doměkka. Hotové závitky podáváme s ochucenou rýží nebo bramborami a vše dozdobíme čersvými bylinkami.
—————
Naháč z Vysočiny
4 porce
- 600 g vepřové kýty (4 plátky)
- 200 g vepřové plece
- 1 dl smetany
- 50 g sádla
- drcený kmín
- sůl
- mletá paprika
- mletý pepř
Příloha:
- 500 g brambor
- 100 g cibule
- 50 g pohanky
- sůl
- sádlo
Naklepané plátky osolíme a opepříme. Plec umeleme a vmícháme sůl, koření i smetanu. Směsí potřeme plátky, svineme, podlijeme a upečeme v nádobě vytřené sádlem. Oloupané brambory uvaříme doměkka. Zvlášť povaříme pohanku a scedíme. Kostičky cibule opečeme na tuku, přidáme brambory, pohanku i sůl a rozmělníme.
—————
Plné bříško
4 porce
- 4 vepřové kotlety
- 200 g slaniny
- 300 g žampionů
- 1 velká cibule
- 1/2 balíčku mražené zeleniny (směs)
- 2 vejce
- 2 dl bílého vína
- 4 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- 100 g másla
Kotlety nařízneme, aby vznikla kapsa. Naklepeme je, okořeníme pepřem a solí. Kapsu plníme nádivkou, zašijeme, potřeme česnekem, vložíme do pekáče s kousky másla a pečeme. Několikrát podléváme bílým vínem.
Nádivka: nakrájenou slaninu opražíme, vhodíme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět a pak přidáme nakrájené žampiony a zeleninu. Podusíme, přidáme sůl a pepř, také vejce a dobře promícháme. Podáváme s bramborem.
—————
Plněné řízky s křenem
4 porce
- 4 vepřové řízky
- máslo
- párek
- sůl
- křen
Nastrouhaný křen utřeme s máslem na hustou kaši. Řízky naklepeme, osolíme a pomažeme asi cm vrstvou kaše, přiložíme párek a zabalíme jako španělského ptáčka. Dáme do varné mísy s máslem, přiklopíme pokličkou, trochu podlijeme vodou a pečeme. Asi za 15 minut odstraníme pokličku a pečeme ze všech stran za občasného podlévání horkou vodou do růžova. Ideální příloha je bramborová kaše, politá šťávou z řízků.
—————
Plněné řízky v alobalu
4 porce
Doba přípravy: 40 minut, z toho 28 minut pečení
1 porce = 320 kcal/ 1 260 kJ
- 4 vepřové řízky po 120 g
- 30 g oleje
- 50 g šunky
- 60 g žampionů
- 1 vejce
- 20 g másla
Vepřové řízky rozklepeme hodně do šířky. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme je na másle, přidáme drobně nakrájenou šunku a opečeme. Zalijeme je vejcem a mícháme, až nádivka trochu zhoustne. Rozdělíme ji na řízky, ty přeložíme v půli, okraje masa zklepneme paličkou a položíme je na plátky alobalu potřené olejem. Alobal zabalíme, konce ohneme nahoru, položíme je na plech a pečeme v horké troubě asi 25 minut. Pak alobaly nahoře nastřihneme a pečeme ještě 3 minuty.
—————
Plněné řízky z bůčku
4 porce
- 600 g méně tučného bůčku
- sůl
- mletý pepř
- olej
- 1 lžíce hladké mouky
- kousek bujonové kostky
- mletá sladká paprika
Nádivka:
- 60 g ostřejšího salámu nebo klobásy
- olej
- 1 malá cibule
- 50 g žampionů
- 4 lžíce strouhaného sýra
- 1 vejce
- sůl
- pepř
Vepřový bůček vykostíme, nakrájíme na 4 plátky, rozklepeme je hodně do šířky, osolíme a opepříme. Poklademe je nádivkou, přeložíme v půli, okraje masa sklepneme paličkou a upevníme jehlami na závitky. Vložíme je do kastrolu vymazaného olejem, poprášíme moukou a mletou paprikou a krátce podusíme na malém plameni. Podlijeme je vodou, přidáme bujonovou kostku a dusíme pod poklicí, při tom je obracíme a podléváme malým množstvím vody. Podáváme horké nebo studené.
Příprava nádivky: Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené žampiony, krátce opečeme, zalijeme rozšlehaným vejcem a umícháme v řidší nádivku. Přidáme uzeninu nakrájenou na kostičky, sýr, osolíme a opepříme.
—————
Plněné vepřové kotlety
4 porce
- 4 vyšší vepřové kotlety
- sůl
- mletý pepř
- 3 žampiony
- 3 lžíce sádla
- 2 vejce
- 4 plátky šunky
- 2 tenké plátky sýra
- worcester
- malý kousek bujonové kostky
V kotletách vyřízneme ploché kapsy a kotlety jemně naklepeme a maso částečně odřízneme od kostí. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme na lžíci sádla, zalijeme vejci, osolíme a umícháme v hustší nádivku.
Plátky šunky poklademe půlkami plátků sýra, potřeme žampionovou směsí, stočíme v závitky a vložíme do kotlet, které na okrajích sklepneme paličkou a spojíme jehlami.
Kotlety osolíme, opepříme a zvolna opékáme po obou stranách na sádle. Měkké kotlety přeložíme na talíře, do výpeku dáme worcester, bujonovou kostku, několik lžic vody a za stálého míchání odvaříme připečenou šťávu. Nalijeme ji na kotlety a podáváme s bramborovými hranolky.
—————