Celer
Celerová pánev
4 porce
- 2 velké brambory
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 100 g celeru
- 150 g cherry rajčátek
- 1 červená paprika
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý černý pepř
- 120 g balkánského sýra
- bylinky na ozdobu (oregano, petržel a bazalka)
Všechnu zeleninu dobře očistíme a nakrájíme na kousky (česnek utřeme). Brambory uvaříme v osolené vodě dopoloměkka a scedíme.
Na rozehřátém oleji opečeme česnek a celer. Postupně přidáváme měkčí druhy zeleniny (včetně předvařených brambor) a společně je orestujeme.
Směs osolímea opepříme. Rozdělíme ji na talíře, posypeme pokrájeným balkánským sýrem a ozdobíme bylinkami. Můžeme podávat s pečivem.
—————
Celerové lívanečky se sýrem - levné
4 porce
- 2 malé celery
- 100 g tvrdého sýra
- 3 vejce
- 3 lžíce mléka
- pepř
- sůl
- 3 lžíce hladké mouky
Očištěný celer nastrouháme na hrubém struhadle. Nenecháme ho dlouho stát, aby nezhnědl. Vedle si do misky připravíme žloutky, do kterých vmícháme mléko, přidáme sůl, pepř a celer. Všechno promícháme s moukou a nastrouhaným sýrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme ho do hmoty.
Lžící nabíráme malé kopečky a smažíme na oleji. Povrch můžeme ještě posypat zbytkem strouhaného sýra. Servírujeme s bramborem, bramborovou kaší nebo jen s chlebem a zeleninou.
—————
Celerový guláš
- 1 celer
- kousek slaniny
- 1 cibule
- na špici nože sladká mletá paprika
- 2 lžíce strouhaného chleba
- půl osminky bílého vína
- 1 stroužek česneku
- troška majoránky
- sůl
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na pokrájené slanině. Přidáme papriku, na kostičky nakrájený celer, osolíme, promícháme a dusíme 20 minut. Pak vmícháme strouhaný chléb, česnek utřený se solí, majoránku, víno a trochu podlijeme vodou. Necháme povařit s rozvařeným chlebem, až pěkně zhoustne.
—————
Přírodní smažený celer - dietní
Z celeru nakrájíme asi 1 cm silné plátky, jemně osolíme a osmahneme na oleji v troubě či na pánvi. Stejně tak lze použít u dýně, mrkve, keblubny apod.. Zelenina si tak uchová maximum svých přírodních vlastností. Velmi chutná je i brokolice pečená v troubě na oleji. Předtím ji ovšem ponořte na 2 minuty do vroucí vody.
—————
Smažený celer s omáčkou
Doba přípravy: 35 - 40 minut
1 porce přibližně 2 330 kJ/ 555 kcal
4 porce
- 2 větší celery (asi 800 g)
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mléka
- strouhanka na obalení (asi 150 g)
- 1 malá lžička octa
- 1 lžička grilovacího koření
- olej na smažení
- sůl
Omáčka:
- 150 g husté majonézy
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 - 3 lžičky plnotučné hořčice
- 1 malá lžička cukru
- lžíce sekané petrželky
- chilli koření
- sůl
Oloupaný celer nakrájíme na 1 cm široké plátky, vložíme ho do hrnku s vodou, do které přidáme lžičku octa, sůl a vaříme pár minut do poloměkka. Pak jej scedíme a necháme vychladnout. Mezi tím připravíme z vajec, mléka, mouky, grilovacího koření a soli hladké vaječné těstíčko, do kterého ponoříme vychladlý celer, vidličkou jej vyndáme, chvíli počkáme, až těstíčko trochu okape, a pak celer obalíme ve strouhance. Ihned usmažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Uchováme teplé.
Mezitím si připravíme hořčičnou omáčku: majonézu dáme do misky, zředíme ji citronovou šťávou, hořčicí, osolíme, osladíme, přidáme chilli koření a lehce promícháme. Pak přidáme čerstvou sekanou petrželku a znovu vše zamícháme.
Teplý usmažený celer urovnáme na talíře, polijeme jej hořčičnou omáčkou a ihned podáváme. Můžeme ho jíst i studený, ale teplý je chutnější.
Celerové řízečky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo jenom s čerstvým pečivem.
—————
Smažený plněný celer
- 2 středně velké celery
- 1 tavený sýr
- 50 g nivy
- 2 stroužky česneku
- asi 100 g šunkového salámu
- 2 vajíčka
- trochu hladké mouky
- strouhanka
- sůl
- olej na smažení
- lžička octa
Celer oloupeme a podle velikosti dáme celý nebo půlky do vařící osolené a okyselené vody. Uvaříme do poloměkka. Vyndáme, necháme vychladnout.
Z taveného sýra, nivy a česneku si připravíme pomazánku. Z celeru nakrájíme asi 1 cm široké plátky, které vždy po jedné straně zlehka namažeme sýrovou směsí. Na namazanou stranu položíme kolečko salámu a zakryjeme další namazanou stranou celerového plátku. Přitiskneme k sobě a obalíme v trojobalu. Smažíme dorůžova, podáváme s bramborovou kaší a salátem z čerstvých paprik.
—————