Celer

Celerová pánev

4 porce

  • 2 velké brambory
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 100 g celeru
  • 150 g cherry rajčátek
  • 1 červená paprika
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • 120 g balkánského sýra
  • bylinky na ozdobu (oregano, petržel a bazalka)

Všechnu zeleninu dobře očistíme a nakrájíme na kousky (česnek utřeme). Brambory uvaříme v osolené vodě dopoloměkka a scedíme.

Na rozehřátém oleji opečeme česnek a celer. Postupně přidáváme měkčí druhy zeleniny (včetně předvařených brambor) a společně je orestujeme.

Směs osolímea opepříme. Rozdělíme ji na talíře, posypeme pokrájeným balkánským sýrem a ozdobíme bylinkami. Můžeme podávat s pečivem.

—————

Celerové lívanečky se sýrem - levné

4 porce

  • 2 malé celery
  • 100 g tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • pepř
  • sůl
  • 3 lžíce hladké mouky

Očištěný celer nastrouháme na hrubém struhadle. Nenecháme ho dlouho stát, aby nezhnědl. Vedle si do misky připravíme žloutky, do kterých vmícháme mléko, přidáme sůl, pepř a celer. Všechno promícháme s moukou a nastrouhaným sýrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme ho do hmoty.

Lžící nabíráme malé kopečky a smažíme na oleji. Povrch můžeme ještě posypat zbytkem strouhaného sýra. Servírujeme s bramborem, bramborovou kaší nebo jen s chlebem a zeleninou.

—————

Celerový guláš

  • 1 celer
  • kousek slaniny
  • 1 cibule
  • na špici nože sladká mletá paprika
  • 2 lžíce strouhaného chleba
  • půl osminky bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • troška majoránky
  • sůl

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na pokrájené slanině. Přidáme papriku, na kostičky nakrájený celer, osolíme, promícháme a dusíme 20 minut. Pak vmícháme strouhaný chléb, česnek utřený se solí, majoránku, víno a trochu podlijeme vodou. Necháme povařit s rozvařeným chlebem, až pěkně zhoustne.

—————

Přírodní smažený celer - dietní

 

Z celeru nakrájíme asi 1 cm silné plátky, jemně osolíme a osmahneme na oleji v troubě či na pánvi. Stejně tak lze použít u dýně, mrkve, keblubny apod.. Zelenina si tak uchová maximum svých přírodních vlastností. Velmi chutná je i brokolice pečená v troubě na oleji. Předtím ji ovšem ponořte na 2 minuty do vroucí vody.

—————

Smažený celer s omáčkou

 

Doba přípravy: 35 - 40 minut

1 porce přibližně 2 330 kJ/ 555 kcal

4 porce

  • 2 větší celery (asi 800 g)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mléka
  • strouhanka na obalení (asi 150 g)
  • 1 malá lžička octa
  • 1 lžička grilovacího koření
  • olej na smažení
  • sůl

Omáčka:

  • 150 g husté majonézy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 - 3 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 malá lžička cukru
  • lžíce sekané petrželky
  • chilli koření
  • sůl

Oloupaný celer nakrájíme na 1 cm široké plátky, vložíme ho do hrnku s vodou, do které přidáme lžičku octa, sůl a vaříme pár minut do poloměkka. Pak jej scedíme a necháme vychladnout. Mezi tím připravíme z vajec, mléka, mouky, grilovacího koření a soli hladké vaječné těstíčko, do kterého ponoříme vychladlý celer, vidličkou jej vyndáme, chvíli počkáme, až těstíčko trochu okape, a pak celer obalíme ve strouhance. Ihned usmažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Uchováme teplé.

Mezitím si připravíme hořčičnou omáčku: majonézu dáme do misky, zředíme ji citronovou šťávou, hořčicí, osolíme, osladíme, přidáme chilli koření a lehce promícháme. Pak přidáme čerstvou sekanou petrželku a znovu vše zamícháme.

Teplý usmažený celer urovnáme na talíře, polijeme jej hořčičnou omáčkou a ihned podáváme. Můžeme ho jíst i studený, ale teplý je chutnější.

Celerové řízečky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo jenom s čerstvým pečivem.

—————

Smažený plněný celer

 

 

  • 2 středně velké celery
  • 1 tavený sýr
  • 50 g nivy
  • 2 stroužky česneku
  • asi 100 g šunkového salámu
  • 2 vajíčka
  • trochu hladké mouky
  • strouhanka
  • sůl
  • olej na smažení
  • lžička octa

 

Celer oloupeme a podle velikosti dáme celý nebo půlky do vařící osolené a okyselené vody. Uvaříme do poloměkka. Vyndáme, necháme vychladnout.

Z taveného sýra, nivy a česneku si připravíme pomazánku. Z celeru nakrájíme asi 1 cm široké plátky, které vždy po jedné straně zlehka namažeme sýrovou směsí. Na namazanou stranu položíme kolečko salámu a zakryjeme další namazanou stranou celerového plátku. Přitiskneme k sobě a obalíme v trojobalu. Smažíme dorůžova, podáváme s bramborovou kaší a salátem z čerstvých paprik.

—————