Čínské zelí
Čínské zelí s hlívou
- čínské zelí
- 2 mrkve
- 300 g hlívy
- bujón
- česnek
- sójová omáčka
- ocet
- cukr
- olivový olej
- solamyl
Zelí a mrkev pokrájíme na nudličky. Hlívu zbavíme tvrdých nožiček a spaříme vroucí vodou. Osušené houby natrháme na menší kousky. Do rozpáleného oleje dáme mrkev a orestujeme. Přidáme zelí a dusíme 2 minuty. Pak přidáme hlívu, bujón, sojovou omáčku, česnek a pár kapek octu. Přisladíme, osolíme, zahustíme solamylem a důkladně promícháme. Podáváme s rýží nebo s těstovinami.
—————
Zapečené čínské zelí
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 1 čínské zelí (500 g)
- 200 g strouhaného sýra (gouda)
- 4 lžíce mléka
- olej
- sůl
- bílý pepř
- sladká paprika
Zelí omyjeme a rozdělíme na 4 části. Ty vložíme do osolené vody a vaříme je 8 minut. Olejem vymažeme ohnivzdornou formu a zelí do ní vložíme. Popepříme. 150 g sýra dáme do mísy a smícháme s mlékem. Směsí pokryjeme zelí. Zbylý sýr posypeme navrch. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut při 225 °C. Na závěr posypeme paprikou.
—————