Čínské zelí

Čínské zelí s hlívou

 

  • čínské zelí
  • 2 mrkve
  • 300 g hlívy
  • bujón
  • česnek
  • sójová omáčka
  • ocet
  • cukr
  • olivový olej
  • solamyl

 

Zelí a mrkev pokrájíme na nudličky. Hlívu zbavíme tvrdých nožiček a spaříme vroucí vodou. Osušené houby natrháme na menší kousky. Do rozpáleného oleje dáme mrkev a orestujeme. Přidáme zelí a dusíme 2 minuty. Pak přidáme hlívu, bujón, sojovou omáčku, česnek a pár kapek octu. Přisladíme, osolíme, zahustíme solamylem a důkladně promícháme. Podáváme s rýží nebo s těstovinami.

—————

Zapečené čínské zelí

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 1 čínské zelí (500 g)
  • 200 g strouhaného sýra (gouda)
  • 4 lžíce mléka
  • olej
  • sůl
  • bílý pepř
  • sladká paprika

 

Zelí omyjeme a rozdělíme na 4 části. Ty vložíme do osolené vody a vaříme je 8 minut. Olejem vymažeme ohnivzdornou formu a zelí do ní vložíme. Popepříme. 150 g sýra dáme do mísy a smícháme s mlékem. Směsí pokryjeme zelí. Zbylý sýr posypeme  navrch. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut při 225 °C. Na závěr posypeme paprikou.

—————