Cizrna

Cizrna na rajčatech

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 598 kcal/ 2 505 kJ

4 porce

 

  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g naklíčené cizrny
  • špetka mletého koriandru
  • kurkuma
  • špetka drceného pepře
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 snítka bazalky
  • 500 g rajčat nebo cherry rajčátek
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g zakysané smetany
  • řeřicha na ozdobení

 

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme cizrnu, krátce orestujeme a ochutíme špetkou mletého koriandru, drceného pepře a kurkumu.

Podlijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme a dusíme do poloměkka. Rajčata opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a utřeme nebo prolisujeme. Bazalku opláchneme a nasekáme nadrobno.

Zeleninu přidáme na pánev k cizrně, osolíme a dusíme doměkka. Nakonec vše zalijeme zakysanou smetanou promíchanou s nasekanými bylinkami a krátce prohřejeme. Hotový pokrm ozdobíme řeřichou.

—————

Cizrna s krůtími řízky - dietní

Cizrna s krůtími řízky - dietní

1 porce 1 306 kJ

6 porcí

  • 100 g naklíčené cizrny
  • 1 lžíce másla
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika nakrájená na nudličky
  • 500 g krůtích řízků nakrájených na nudličky
  • 200 g rýže
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml masového vývaru
  • 2 lžíce petrželky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Naklíčenou cizrnu prolijeme vroucí vodou, přesypeme do hrnce, zalijeme horkou vodou a necháme pomalu vařit 10 minut. Ke konci varu ji osolíme. Rýži uvaříme ve větším množství osolené vroucí vody. V malé pánvičce na másle zpěníme cibuli, přidáme papričku a krátce osmažíme. Ve větší pánvi rozpálíme olej a opečeme osolené a opepřené nudličky masa. Do pánve s masem přidáme rýži, cizrnu, cibuli s papričkou, společně prohřejeme a podáváme zdobené petrželkou.

—————

Cizrna s rajčatovou salsou

 

Doba přípravy: 80 minut (bez doby namáčení)

1 porce asi 1 672 kJ/ 399 kcal

4 porce

  • 300 g cizrny
  • 2 jarní cibulky
  • 2 snítky petrželky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky drceného fenyklu
  • špetka mletého římského kmínu
  • 1 lžička cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl
  • mletý pepř

Salsa:

  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 3 rajčata
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžíce kečupu
  • olej na smažením
  • bylinky na ozdobu

Cizrnu namočíme přes noc do studené vody, aby byla měkká, ale stále křupavá (kdo chce, může ji uvařit). Pak ji přecedíme přes síto a rozmixujeme. Jarní cibulky očistíme, nakrájíme nadrobno, petrželku nasekáme najemno. Vše přidáme k rozmixované cizrně.

Směs  promícháme, přisypeme kypřící prášek, drcený fenykl, kmín, cukr, zakapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Ještě jednou důkladně promícháme nebo rozmixujeme a necháme odležet.

Mezitím připravíme salsu. Okurku, papriku a rajčata nakrájíme na kostičky a promícháme. Zalijeme olivovým olejem, přidáme kečup a ještě jednou promícháme.

Z cizrnové hmoty uděláme navlhčenýma rukama kuličky. Osmažíme je ze všech stran v rozpáleném oleji. Pokládáme je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Kuličky podáváme teplé i studené, a to s rajčatovou salsou a ozdobené čerstvými bylinkami.

—————