Čočka
Čočka se švestkami
- 300 g čočky
- 100 g sušených švestek
- sádlo nebo máslo
- sůl
Čočku a sušené švestky namočíme do vody a necháme do druhého dne. Druhý den společně uvaříme. Čím více dáme švestek, tím je čočka chutnější. Čočku přisolíme, podle chuti dobře omastíme sádle nebo máslem.
—————
Čočka se zelím a uzeným
Doba přípravy: 45 minut
- 300 g čočky
- 300 g uzeného masa
- 2 hrsti kysaného zelí
- 1 červená paprika
- 1 menší pórek
- 1 cibule
- sůl
- mletý pepř
- feferonka nebo chilli (není nutné)
- olej
Přebranou čočku namočíte den předeme do vody. Druhý den uvaříte doměkka. Maso a papriku nakrájíte na kostičky, zelí překrájíte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olej a na něm necháte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Pak přidáte nadrobno pokrájený pórek a společně osmažíte.
Přisypete maso, zelí, papriku, promícháte, osolíte, okořeníte a trošku podlijete vodou nebo vývarem. Milovníci ostrých jídel mohou přidat trošku chilli nebo feferonku. Asi 5 minut podusíte pod pokličkou. Uvařenou scezenou čočku smícháte s obsahem pánve. Celou porci ještě můžeme dozdobit zeleninou a podávejte s pečivem.
—————
Čočková sekaná
4 porce
- 220 g červené čočky
- sůl
- 150 g čerstvých hub nakrájených nadrobno
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička tymiánu
- 100 g nadrobno nakrájeného pórku
- 2 plátky toastového chleba
- 100 ml smetany
- 2 vejce
- 80 g blaťáckého zlata
- 70 g ementálu nebo čedaru
- 2 lžíce sekané petrželky
- máslo a strouhanka na formu
Čočku v osolené vodě přivedeme k varu. Po 3 minutách vaření asi 1/3 čočky vyjmeme. Propláchneme ji studenou vodou. Zbylou luštěninu vaříme 15 minut doměkka. Scedíme ji.
Na oleji houby s tymiánem podusíme asi 10 minut doměkka. Přimícháme pórek a odstavíme. Chléb zalijeme smetanou.
Všechnu čočku promícháme s houbami, rozmočeným chlebem, vejci, nastrouhanými sýry, petrželkou a solí.
Formu naplníme směsí. Postavíme ji do pekáčku s vodou a v troubě pečeme při 170 °C asi 45 minut.
—————
Čočkové kari s vejcem
4 porce
- 250 g hnědé čočky
- 1 cibule
- 250 g mrkve
- 600 g brambor
- 1 lžíce másla
- 500 ml vývaru
- 250 ml kokosového mléka
- asi 1 lžíce kari koření
- mletý černý pepř
- sůl
- 4 vejce uvařená nahniličko
- bylinka na ozdobu
Čočku necháme ve studené vodě nabobtnat. Cibuli, mrkev i brambory oloupeme a nasekáme na kostičky. V kastrolu zahřejeme máslo. Cibuli s mrkví na něm orestujeme. Pak přidáme scezenou čočku a brambory, zalijeme vše vývarem a dusíme téměř doměkka. Dle potřeby přiléváme vodu.
Do směsi přidáme kokosové mléko a kari. Vše dovaříme doměkka, osolíme a opepříme. Čočkovo-zeleninovou směs doplníme vejci a ozdobíme bylinkou.
—————
Čočkový prejt s jáhlami
- 250 g čočky
- 150 g jáhel
- česnek
- pepř
- majoránka
- 1 cibule
- 3 kuličky nového koření
- 60 g tuku
Čočku uvaříme do poloměkka v neosolené vodě s novým kořením. Jáhly nejprve spaříme vařící vodou, smícháme je s čočkou a pak směs ještě na mírném ohni dovaříme úplně do změknutí. Odstavíme, osolíme a okořeníme, přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vmícháme tuk dle vlastního výběru, dáme do pekáčku a zapečeme.
—————
Ďábelský čočkový hrnec
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 1 svazek mladé cibulky nebo 1 cibule
- 100 g anglické slaniny
- 2 chilli papričky
- 250 g červené čočky
- 1 malý ananas
- 250 g brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka šafránu
- 1 l masového vývaru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce citronové šťávy
- drcený pepř
- sůl
- čerstvé bylinky na ozdobení
Cibuli očistíme a nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričky nasekáme najemno. Čočku propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Ananas i brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozpálíme olej a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme slaninu, opečeme jí, přisypeme chilli papričky a šafrán a osmahneme. Zalijeme vývarem, přisypeme čočku a necháme 20 minut dusit.
Potom přidáme nakrájené brambory a povaříme ještě asi 10 minut. Nakonec přimícháme kousky ananasu a kurkumu a dusíme doměkka.
Hotový pokrm dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou, solí a pepřem. Ozdobíme čerstvými bylinkami.
—————
Dušená čočka s klobásou
- 4 lžíce olivového oleje
- 450 g klobásy šikmo nakrájené na kolečka
- 1 nakrájená cibule
- 2 karotky nakrájené na špalíčky
- 2 řapíky celeru nakrájené na špalíky
- 1 prolisovaná palička česneku
- 3 a 1/2 hrnku čočky
- 2 hrnky slepičího vývaru (může být i z kostky)
- 1 bobkový list
- lžička sušeného rozmarýnu
- sůl
- pepř
Na dvou lžících rozehřátého oleje opečeme klobásy dozlatova a vyjmeme je z rendlíku. Přidáme cibuli, karotku, celer a česnek a opékáme 5 minut za stálého míchání. Pak přidáme propláchnutou čočku, vývar, necelé 4 hrnky vody, bobkový list, rozmarýn, zbylý olej a sůl. Přivedeme do varu, zmírníme a pomalu dusíme, až je čočka měkká. Pak přidáme opečené klobásy, vše prohřejeme a podle chuti dosolíme, opepříme a podáváme.
—————
Zapečená čočka
Doba přípravy: 60 minut (bez doby máčení čočky)
6 porcí
- 500 g čočky
- ocet
- 100 g slaniny
- 1 nožička klobásy
- 100 g cibule
- pepř
- sůl
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1,5 dl zakysané smetany
- snítka petržele
- 2 bobkové listy
- 2 vejce natvrdo
- 4 sladkokyselé okurky
- 4 listy hlávkového salátu
Čočku přebereme, opláchneme, namočíme na 2 hodiny do studené vody a pak ji v téže (neosolené) vodě dáme vařit. Máme-li malozrnnou čočku, musíme namáčet déle - nejlépe přes noc.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na menší nudličky a osmahneme ji na polovině sádla v míse remosky. Přidáme nakrájenou cibuli a vše osmažíme dozlatova. Zaprášíme hladkou moukou. Zalijeme asi 1,5 dl vody, podle chuti okyselíme octem, přidáme bobkový list a krátce povaříme. Téměř doměkka uvařenou čočku scedíme a zamícháme do základu z cibulové jíšky. Dobře promícháme, společně provaříme a dochutíme solí. Vypneme příkon tepla pod mísou, zapneme víko remosky.
Klobásu sloupneme, nakrájíme na tenká kolečka, která opečeme na pánvi ve zbytku sádla a vmícháme do čočky. Nakonec vše mírně osolíme a opepříme zakysanou smetanu, kterou čočku zalijeme, přiklopíme víkem a dáme zapéci.
Podáváme ozdobené kolečky vajec, okurkou, omytou petrželou a listy čerstvého hlávkového salátu.
—————
Zeleninové karbanátky
4 porce
- 300 g žampionů
- 200 g čočky
- 150 g bulguru
- 2 cibule
- 1 velký řapík celeru
- 1/2 pórku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 vejce
- strouhanka podle potřeby
- mletý černý pepř
- sůl
- olej na smažení
Přebranou čočku propláchneme, nasypeme do kastrolu, zalijeme studenou vodou a necháme asi hodinu nabobtnat. Potom ji ve stejné vodě uvaříme doměkka. Scedíme ji a necháme na sítku dobře okapat. Bulgur připravíme dle návodu na obalu. Také ho scedíme a necháme okapat.
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Celer, pórek i žampiony očistíme, celer nakrájíme na malé kousky, pórek a žampiony na jemné plátky.
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli s česnekem. Přisypeme celer s pórkem a zeleninu mícháme, dokud nezměkne. Nakonec přidáme houby a vše společně orestujeme. Osolíme a necháme vychladnout.
Zeleninovou směs se žampiony smícháme s čočkou, bulgurem a vejci. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Dosolíme, opepříme a necháme asi 10 minut odležet. Potom vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky, které poté smažíme na oleji dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.
—————