Cuketa
Čevapčiči z cukety
4 porce
- 600 g cukety
- 2 vejce
- 30 g droždí
- 150 g celozrnné mouky
- 100 g strouhaného sýra
- celozrnná strouhanka
- olivový olej
Cukety nahrubo nastrouháme a osolíme. Pak je necháme 15 minut, tzv. pustit vodu a vymačkáme. Přidáme droždí, celozrnnou mouku, vejce a vše dobře promícháme. Nakonec ještě zapracujeme strouhaný sýr. Pokud by bylo těsto příliš řídké, zahustíme je strouhankou. Ze směsi vytvoříme válečky, které obalíme ve strouhance a čevapčiči dozlatova osmažíme na nepřilnavé pánvi potřené olivovým olejem.
—————
Čína z cukety
- větší cuketa
- 20 až 25 dkg měkkého salámu
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- orientální koření
- worcester
- drcený kmín
- 1 až 2 stroužky česneku
- kečup
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme cuketu nakrájenou na kostičky. Podusíme. Doplníme kořením a podáváme na vece nebo s těstovinami.
—————
Cuketa na smetaně ***
- žlutá cuketa
- středně velká cibule
- mletá červená paprika
- špetka pálivé papriky
- sůl
- zakysaná smetana
Nejlépe žlutou cuketu asi 20 cm dlouhou (lze použít i zelenou cuketu), oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi zpěníme středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky a zaprášenou červenou paprikou, též je vhodné přidat trochu pálivé papriky, a asi 10 minut dusíme cuketu, kterou osolíme podle chuti. Na závěr přidáme zakysanou smetanu a chvilku povaříme. Podáváme s rýží nebo je to výborné jako směs na špagety.
—————
Cuketa s paprikami - levné
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 1 menší cuketa
- 1 velká cibule
- 4 zelené papriky
- 2 rajčata
- 2 kostky taveného sýra
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička vegety
- sůl
- pepř
Omytou cuketu, papriky a rajčata nakrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte olej a na něm osmažte cibuli nakrájenou najemno. Přidejte směs nakrájené zeleniny, ochuťte vegetou a osolte. Pod pokličkou duste téměř doměkka. Potom přidejte tavený sýr nakrájený na kousky a míchejte, dokud se nerozpustí. Hotový pokrm podávejte s pečivem.
—————
Cuketa se zeleninou a fazolemi
4 porce
- 180 g cukety
- 40 g červených a 40 g žlutých paprik
- 70 g mrkve
- 50 g celeru
- 60 g cibule
- 300 g červených fazolí
- sůl
- provensálské koření
- slunečnicový olej
- kukuřičný škrob
- koření na maso
Červené fazole uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme oloupanou, hrubě nakrájenou cibuli a postupně k ní budeme přidávat plátky mrkve a celeru, proužky červené i žluté papriky a nakonec cuketu pokrájenou na větší kusy. Orestovanou směs zasypeme provensálským kořením, mírně osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme asi 10 minut. Pak ochutíme kořením na maso, přisypeme uvařené fazole a dosolíme. Pokrm už jen krátce prohřejeme a zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
—————
Cukeťák
- 2 až 3 cukety
- 2 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- trocha mléka
- česnek
- majoránka
- mletý kmín
- pepř
- sůl
Cukety oloupeme, nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme mouku, sůl, vejce a koření, trochu naředíme mlékem a řádně promícháme. Smažíme menší placičky, aby se nám dobře otáčely. Do těsta můžeme přidat nakrájenou zeleninu, nebo škvarky.
—————
Cuketová pečenice
Nastrouháme 400 g cukety, nakrájíme 1 cibuli, 100 g salámu, nastrouháme 1/2 hrnku tvrdého sýra, přidáme 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek hrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 5 celých vajec, grilovací koření a přidáme 6 až 8 stroužků utřeného česneku. Promícháme a na vymazaném a moukou vysypaném plechu pečeme asi 40 minut.
—————
Cuketové placičky
- 1/2 cukety
- 3 vejce
- 1/2 hrnku strouhaného sýru
- sůl
- 5 lžic mouky
- 3 zelené cibulky
- máta, kopr nebo petrželka
- olej na opékání
Cuketu nastrouháme, osolíme a necháme chvilku odstát, pak v ubrousku dobře vymačkáme, smícháme s vejci, solí, strouhaným sýrem, drobně nasekanými cibulkami a bylinkami. Lžící tvoříme placičky, které na rozehřátém oleji opékáme. Na ubrousku je necháme okapat a hned podáváme.
—————
Cuketové placičky s ovesnými vločkami *****
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 382 kcal/ 1 602 kJ
4 porce
- 500 g cuket
- 100 g ovesných vloček
- 80 g hladké mouky
- 2 vejce
- sůl
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička nasekané majoránky
- 50 ml oleje na pečení
- petrželka a tenké plátky mrkve na ozdobení
Omáčka:
- 200 ml zakysané smetany
- 150 g bílého jogurtu
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nakrájené pažitky
- sůl
Cukety očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo do mísy. Přidáme ovesné vločky, mouku, vejce, nasekanou petrželku a majoránku. Vše promícháme, osolíme a necháme asi 15 minut odležet.
V pánvi rozpálíme olej a z cuketové směsi postupně pečeme asi 1 cm silné placičky. Odkládáme je na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Na omáčku smícháme smetanu s jogurtem a osolíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Do jogurtové směsi přidáme česnek s pažitkou a promícháme. Dip servírujeme k placičkám. Ozdobíme petrželkou a plátky mrkve.
TIP: do těsta můžeme přidat také opraženou anglickou slaninu, nastrouhaný sýr nebo podušené houby
—————
Cuketové smaženky s koprem
- 1 velká nebo 2 menší cukety
- 200 g balkánského sýra
- 2 žloutky
- hrnek polohrubé mouky
- sůl
- pepř
- 1/5 hrnku nasekaného kopru
- 2 vejce
Cukety dobře opláchneme a celé, i se slupkou, nahrubo nastrouháme. Nastrouháme také balkánský sýr a smícháme s cuketami. Přidáme žloutky, polohrubou mouku, osolíme, opepříme, přidáme nasekaný kopr, dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh ze 2 bílků. Na rozpáleném oleji smažíme dočervena smaženky o velikosti karbanátků z obou stran.
—————