Cuketa

Čevapčiči z cukety

 

4 porce

 

  • 600 g cukety
  • 2 vejce
  • 30 g droždí
  • 150 g celozrnné mouky
  • 100 g strouhaného sýra
  • celozrnná strouhanka
  • olivový olej

 

Cukety nahrubo nastrouháme a osolíme. Pak je necháme 15 minut, tzv. pustit vodu a vymačkáme. Přidáme droždí, celozrnnou mouku, vejce a vše dobře promícháme. Nakonec ještě zapracujeme strouhaný sýr. Pokud by bylo těsto příliš řídké, zahustíme je strouhankou. Ze směsi vytvoříme válečky, které obalíme ve strouhance a čevapčiči dozlatova osmažíme na nepřilnavé pánvi potřené olivovým olejem.

—————

Čína z cukety

  • větší cuketa
  • 20 až 25 dkg měkkého salámu
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • grilovací koření
  • orientální koření
  • worcester
  • drcený kmín
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • kečup

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme cuketu nakrájenou na kostičky. Podusíme. Doplníme kořením a podáváme na vece nebo s těstovinami.

—————

Cuketa na smetaně ***

 

  • žlutá cuketa
  • středně velká cibule
  • mletá červená paprika
  • špetka pálivé papriky
  • sůl
  • zakysaná smetana

Nejlépe žlutou cuketu asi 20 cm dlouhou (lze použít i zelenou cuketu), oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi zpěníme středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky a zaprášenou červenou paprikou, též je vhodné přidat trochu pálivé papriky, a asi 10 minut dusíme cuketu, kterou osolíme podle chuti. Na závěr přidáme zakysanou smetanu a chvilku povaříme. Podáváme s rýží nebo je to výborné jako směs na špagety.

—————

Cuketa s paprikami - levné

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 1 menší cuketa
  • 1 velká cibule
  • 4 zelené papriky
  • 2 rajčata
  • 2 kostky taveného sýra
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička vegety
  • sůl
  • pepř

Omytou cuketu, papriky a rajčata nakrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte olej a na něm osmažte cibuli nakrájenou najemno. Přidejte směs nakrájené zeleniny, ochuťte vegetou a osolte. Pod pokličkou duste téměř doměkka. Potom přidejte tavený sýr nakrájený na kousky a míchejte, dokud se nerozpustí. Hotový pokrm podávejte s pečivem.

  •  

—————

Cuketa se zeleninou a fazolemi

 

4 porce

  • 180 g cukety
  • 40 g červených a 40 g žlutých paprik
  • 70 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 60 g cibule
  • 300 g červených fazolí
  • sůl
  • provensálské koření
  • slunečnicový olej
  • kukuřičný škrob
  • koření na maso

 

Červené fazole uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme oloupanou, hrubě nakrájenou cibuli a postupně k ní budeme přidávat plátky mrkve a celeru, proužky červené i žluté papriky a nakonec cuketu pokrájenou na větší kusy. Orestovanou směs zasypeme provensálským kořením, mírně osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme asi 10 minut. Pak ochutíme kořením na maso, přisypeme uvařené fazole a dosolíme. Pokrm už jen krátce prohřejeme a zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.

—————

Cukeťák

 

 

  • 2 až 3 cukety
  • 2 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • trocha mléka
  • česnek
  • majoránka
  • mletý kmín
  • pepř
  • sůl

 

Cukety oloupeme, nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme mouku, sůl, vejce a koření, trochu naředíme mlékem a řádně promícháme. Smažíme menší placičky, aby se nám dobře otáčely. Do těsta můžeme přidat nakrájenou zeleninu, nebo škvarky.

—————

Cuketová pečenice

 

Nastrouháme 400 g cukety, nakrájíme 1 cibuli, 100 g salámu, nastrouháme 1/2 hrnku tvrdého sýra, přidáme 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek hrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 5 celých vajec, grilovací koření a přidáme 6 až 8 stroužků utřeného česneku. Promícháme a na vymazaném a moukou vysypaném plechu pečeme asi 40 minut.

—————

Cuketové placičky

 

 

  • 1/2 cukety
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku strouhaného sýru
  • sůl
  • 5 lžic mouky
  • 3 zelené cibulky
  • máta, kopr nebo petrželka
  • olej na opékání

 

Cuketu nastrouháme, osolíme a necháme chvilku odstát, pak v ubrousku dobře vymačkáme, smícháme s vejci, solí, strouhaným sýrem, drobně nasekanými cibulkami a bylinkami. Lžící tvoříme placičky, které na rozehřátém oleji opékáme. Na ubrousku je necháme okapat a hned podáváme.

—————

Cuketové placičky s ovesnými vločkami *****

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 382 kcal/ 1 602 kJ

4 porce 

  • 500 g cuket
  • 100 g ovesných vloček
  • 80 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička nasekané majoránky
  • 50 ml oleje na pečení
  • petrželka a tenké plátky mrkve na ozdobení

 

Omáčka:

 

  • 200 ml zakysané smetany
  • 150 g bílého jogurtu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce nakrájené pažitky
  • sůl

 

Cukety očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo do mísy. Přidáme ovesné vločky, mouku, vejce, nasekanou petrželku a majoránku. Vše promícháme, osolíme a necháme asi 15 minut odležet.

V pánvi rozpálíme olej a z cuketové směsi postupně pečeme asi 1 cm silné placičky. Odkládáme je na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Na omáčku smícháme smetanu s jogurtem a osolíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Do jogurtové směsi přidáme česnek s pažitkou a promícháme. Dip servírujeme k placičkám. Ozdobíme petrželkou a plátky mrkve.

 

TIP: do těsta můžeme přidat také opraženou anglickou slaninu, nastrouhaný sýr nebo podušené houby

—————

Cuketové smaženky s koprem

 

 

  • 1 velká nebo 2 menší cukety
  • 200 g balkánského sýra
  • 2 žloutky
  • hrnek polohrubé mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1/5 hrnku nasekaného kopru
  • 2 vejce

 

Cukety dobře opláchneme a celé, i se slupkou, nahrubo nastrouháme. Nastrouháme také balkánský sýr a smícháme s cuketami. Přidáme žloutky, polohrubou mouku, osolíme, opepříme, přidáme nasekaný kopr, dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh ze 2 bílků. Na rozpáleném oleji smažíme dočervena smaženky o velikosti karbanátků z obou stran.

—————