Fazole

Cuketa se zeleninou a fazolemi

4 porce

  • 180 g cukety
  • 40 g červených a 40 g žlutých paprik
  • 70 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 60 g cibule
  • 300 g červených fazolí
  • sůl
  • provensálské koření
  • slunečnicový olej
  • kukuřičný škrob
  • koření na maso

 

Červené fazole uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme oloupanou, hrubě nakrájenou cibuli a postupně k ní budeme přidávat plátky mrkve a celeru, proužky červené i žluté papriky a nakonec cuketu pokrájenou na větší kusy. Orestovanou směs zasypeme provensálským kořením, mírně osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme asi 10 minut. Pak ochutíme kořením na maso, přisypeme uvařené fazole a dosolíme. Pokrm už jen krátce prohřejeme a zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.

—————

Dušené fazole s pórkem

 

Doba přípravy: 80 minut (bez doby namáčení)

1 porce asi 1 708 kJ/407 kcal

4 porce

  • 300 g velkých bílých fazolí
  • 1 pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 2 - 3 lžíce oleje
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 2 rajčata
  • 1 hruška
  • špetka fenyklu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 200 ml bílého vína
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 1 snítka šalvěje
  • 1 snítka bylinky na ozdobu

Fazole namočíme přes noc do studené vody, pak je propláchneme a scedíme. Dáme je do většího hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme asi 50 minut. Pak vodu slijeme a fazole necháme okapat.

Pórek očistíme a nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme pórek, cukr a česnek a opékáme, až začne cukr karamelizovat.

Rajčata a hrušku nakrájíme na malé kostičky a přidáme k pórku. Ochutíme fenyklem, solí, pepřem, zalijeme vínem, octem a krátce podusíme. Piniové oříšky opražíme nasucho na plechu v troubě.

Do pánve nakonec přidáme fazole, najemno nasekanou šalvěj a piniové oříšky. Ještě krátce podusíme a podáváme ozdobené bylinkami.

—————

Fazole pečené se slaninou

  • 350 g barevných nebo bílých fazolí
  • 200 g anglické slaniny
  • olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • asi 1 dl mléka
  • vývar
  • kousek vařeného celeru
  • kousek bílé části pórku
  • 100 g žampionů
  • 1 cibule
  • česnek
  • mletý pepř
  • sůl
  • podle obliby i trochu kari
  • strouhanka

Fazole zalijeme vodou, necháme asi 6 hodin nabobtnat, pak vodu slijeme, fazole zalijeme novou vodou a uvaříme doměkka. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a trochou vývaru, rozšleháme a uvaříme hustší omáčku.

Kousek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na lžíci oleje, přidáme celer nakrájený na nudličky, cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka, na plátky nakrájený pórek a žampiony a vše osmahneme. Přidáme rozetřený česnek, pepř, sůl a dobře okapané fazole, omáčku, popřípadě i kari a promícháme.

Směs vložíme do vymaštěné zapékací misky, posypeme strouhankou, poklademe slaninou stočenou do roliček a pečeme v troubě, až se slanina začne tavit. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Fazole po burgundsku

 

Doba přípravy: 115 minut 

  • 500 g suchých fazolí
  • rozmarýn
  • 125 g anglické slaniny
  • 2 šalotky
  • bobkový list
  • rajčatový protlak
  • olivový olej
  • 1 sklenice červeného vína
  • petrželka
  • kerblík
  • sůl
  • pepř

 

Fazole dáte do velkého hrnce, zalijete je studenou vodou a necháte namočené přes noc. Pak je scedíte, necháte odkapat a umístíte je do velkého kastrolu. Zalijete je 7,5 dcl vody a přidáte rozmarýn. Pomalu přivedete k varu a na mírném ohni vaříte 30 minut. Anglickou slaninu pokrájíte na kostičky. Oloupete šalotky, najemno je nasekáte a za 30 minut je přidáte k fazolím stejně jako 1 - 2 bobkové listy a několik lžic rajčatového protlaku.

Zamícháte, přikryjete pokličkou a nadále vaříte, dokud fazole nezvláční. V dalším kastrolu rozehřejete olej a osmahnete na něm kostičky slaniny. Zalijete je vínem a přidáte  fazole, ze kterých vyjmete rozmarýn a bobkový list. Osolíte, opepříte a vaříte dalších 10 minut. A můžete podávat. Těsně předtím však ještě posypete fazole vonnými bylinkami, které pokrmu dodají příjemné aroma.

—————

Fazole po katalánsku

 

 

  • 400 g fazolí
  • olej
  • cibule
  • 2 rajčata
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • kousek šunky nebo salámu
  • mletý pepř, sůl

 

Fazole uvaříme doměkka, scedíme je a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, přidáme spařená, nadrobno nakrájená rajčata, osmahneme je, podle potřeby podlijeme několika lžicemi vody a dusíme, až změknou. Pak přidáme uzeninu nakrájenou na kousky, nudličky papriky, pepř, sůl, vařené fazole a vše krátce podusíme. Podáváme s vařenými nebo sázenými vejci.

—————

Fazolky se sýrem

 

 

  • 400 g fazolek
  • 40 g másla
  • 2 větší cibule
  • 70 g strouhaného ementálu

 

Z fazolek odkrájíme špičky, opereme je a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Uvařené fazolky scedíme a propláchneme studenou vodou, aby si zachovaly svěží zelenou barvu. V kastrolu rozpustíme máslo a na něm zvolna podusíme cibule pokrájené nadrobno. Změklou cibuli podlijeme několika lžícemi horké vody, přidáme fazolky a lehce promícháme. Jednotlivé porce posypeme strouhaným ementálem. Takto upravené fazolky podáváme k pečeným masům nebo jako samostatný pokrm s vařenými brambory.

—————

Fazolová pochoutka

 

Doba přípravy: 80 minut

Doba máčení fazolí: přes noc

6 - 8 porcí

  • 150 g červených fazolí
  • 100 g bílých fazolí
  • 250 g moravského uzeného masa, nakrájeného na kousky
  • 3/4 l zeleninového vývaru
  • 2 střední brambory
  • 2 petržele
  • 2 mrkve
  • 1 velká cibule, nakrájená na měsíčky
  • 4 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
  • 1 lžíce másla
  • 2 - 3 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • špetka sušeného estragonu a saturejky
  • sůl
  • mletý pepř

 

Přebrané a propláchnuté fazole zalijte dvojnásobným množstvím vody a nechte přes noc máčet. Vodu slijte, fazole zalijte čistou vodou (asi 2 cm nad jejich povrch) a povařte je asi hodinu, dokud nezměknou.

Na másle lehce orestujte cibulku, česnek, na kousky nakrájené brambory, petržel a mrkev. Přidejte nakrájené uzené maso, bylinky, koření a sůl, vše promíchejte a restujte asi 2 - 5 minut. Podlijte vývarem a vařte doměkka asi 15 minut.

Vařenou zeleninu s masem přimíchejte k fazolím, společně asi 5 minut povařte, osolte a opepřete.

 

TIP: fazole můžete také posypat strouhaným sýrem a zapéct v troubě

—————

Fazolový guláš

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce 1 020 kJ

 

  • 300 g fazolí
  • 300 g cibule
  • 2 rajčata
  • půl lžičky sladké papriky
  • 150 g uvařené kukuřice
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

 

Fazole namočíme přes noc, druhý den je uvaříme doměkka. Mezitím na oleji zpěníme cibulku, na ní podusíme oloupaná a nakrájená rajčata i s kukuřicí. Osolíme, vylepšíme sladkou paprikou, promícháme s uvařenými fazolemi. Podáváme s celozrnným chlebem.

—————

Fazolový kotlík s uzeným masem

Doba přípravy: asi 20 minut

1 porce asi 7 290 kJ/ 1 740 kcal

4 porce

  • 600 g uzené krkovice
  • 2 cibule
  • olej
  • 800 g bílých sterilovaných fazolí
  • 400 g červených sterilovaných fazolí
  • 200 ml vývaru
  • 100 g rajského protlaku
  • sůl
  • drcený pepř
  • kayenský pepř
  • chilli
  • pažitka
  • petrželka
  • 2 stroužky česneku

Uzenou krkovici vykostíme, opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně s masem opečeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Přidáme rajský protlak a krátce orestujeme.

Potom přisypeme bílé i červené fazole. Pokud jsou fazole naložené v omáčce, použijeme i omáčku. Když jsou ve slaném nálevu, slijeme jej a použijeme pouze fazole. Pokud jsou sušené, musíme je přes noc namočit a druhý den uvařit. Vše zalijeme vývarem. Pokud se nám směs zdá řídká, můžeme ji lehce zahustit škrobem rozmíchaným zastudena ve vývaru. Pečlivě promícháme, aby se netvořily hrudky, a necháme přibližně 10 minut dusit.

Nakonec směs dochutíme čerstvě umletým pepřem, chilli kořením, utřeným česnekem, nasekanou petrželkou a podle potřeby ještě dosolíme. Podáváme v hrnci nebo velké míse a sypeme čerstvou pažitkou. Jako předkrm podáváme salát z rajčat, červené čekanky, čínského zelí a zeleného listového salátu, na zálivku použijeme kysanou smetanu.

—————

Fazolový nákyp s rýží

  • 500 g zmrazených fazolových lusků
  • sůl
  • 40 g hladké mouky
  • asi 4 dl mléka
  • 2 vejce
  • 1 hrnek vařené rýže
  • olej
  • 200 až 400 g drůbežího salámu
  • 40 g másla
  • 2 lžíce strouhanky

Fazolové lusky podusíme v osolené vodě, když jsou měkké, tak je scedíme. Mouku opražíme nasucho, po vychladnutí rozmícháme s mlékem a uvaříme hustou omáčku. Do vymaštěné zapékací misky urovnáme ve vrstvách fazolky, rýži, drobně nakrájený salám a vše zalijeme omáčkou. Poklademe ji kousky másla, přelijeme vejci rozšlehanými s trochou mléka, posypeme strouhankou a upečeme v mírně vyhřáté troubě.

—————