Kapusta

Dušená kapusta

 

  • 800 g kapusty
  • 600 g brambor
  • 40 g sádla
  • 50 g mouky
  • 1 cibule
  • mletá sladká paprika
  • černý pepř
  • česnek
  • majoránka
  • kmín
  • sůl

Kapustu nakrájíme na drobné nudličky, několik minut povaříme a  necháme okapat. Potom ji podlijeme trochou vody, okořeníme a dusíme. Když téměř změkne, doplníme ji bramborami pokrájenými na kostky a vše dusíme. Cibuli zpěníme na sádle, zasypeme moukou, paprikou a usmažíme jíšku, kterou posléze rozředíme vodou, rozšleháme ji, aby v ní nebyly žmolky a povaříme. Jíšku vmícháme do kapusty, dokořeníme ji pepřem, rozetřeným česnekem, majoránkou a podle chuti osolíme. Můžeme ještě krátce podusit. Podáváme s tmavým chlebem.

—————

Dušená kapusta s klobásou

Doba přípravy: přibližně 40 minut

1 porce asi 1 115 kJ/ 265 kcal

4 porce

  • 200 g ostravské klobásy
  • 1/2 hlávky kapusty
  • 2 větší cibule
  • sůl
  • pepř
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 2 - 3 lžíce oleje

Kapustu omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Krátce spaříme ve vroucí vodě. Slijeme do cedníku a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozehřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli. Krátce ji orestujeme a přidáme spařenou kapustu. Podlijeme ji trochou vody, osolíme a opepříme a dusíme zcela doměkka.

Klobásy nakrájíme na silnější nudličky a orestujeme je na trošce oleje. Opečenou klobásu přimícháme ke kapustě, dochutíme solí, pepřem a několika paličkami prolisovaného česneku. Kapustu podáváme s vařenými bramborami nebo také s bílým pečivem.

—————

Kapusta po dalmatsku

  • 1 kg kapusty
  • 200 g brambor
  • asi 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • česnek

Do většího množství vařící slané vody dáme nahrubo nakrájenou kapustu a vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme nadrobno nakrájené brambory a přidáme je ke kapustě, opět vaříme společně ještě asi 15 minut - až jsou brambory měkké. Scedíme, přidáme trochu olivového oleje a ochutíme solí, pepřem a česnekem.

—————

Kapustičky se sýrem

 

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 kg brambor
  • 200 ml smetany
  • 200 g anglické slaniny
  • 3 vejce
  • 150 g tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř

Kapustičky očistíme a dáme povařit asi na 7 minut do osolené vody. Do zapékací misky dáme na kostičky nakrájenou slaninu a dáme do rozehřáté trouby. Až se slanina krátce zapeče, přidáme uvařené kapustičky a směs promícháme. Mírně přisolíme a opepříme, zalejeme smetanou s rozmíchanými vejci a dáme zapéct.

Na konci pečení přidáme nastrouhaný sýr, jako přílohu podáváme vařené brambory.

—————

Kapustové čevabčiči

 

 

  • 1 menší kapusta
  • 300 g mletého masa (nejlépe vepřového)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka
  • olej nebo sádlo na pečení

 

Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě, usekáme nadrobno nebo umeleme. Česnek utřeme se solí, přidáme kapustu, vejce, mleté maso a směs opepříme, dobře promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi vytvoříme válečky, které v rozehřátém oleji smažíme dočervena. Podáváme s chlebem, hořčicí a cibulí.

—————

Kapustové karbanátky

 

 

  • 1 malá kapusta
  • 200 g uzeniny nebo uzeného vařeného masa
  • 2 vařené brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • špetka majoránky
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej

 

Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě. Uzeninu nebo uzené maso nasekáme nadrobno nebo umeleme nahrubo, cibuli velmi jemně nakrájíme, česnek prolisujeme a vařené brambory nastrouháme. Kapustu vymačkáme a rozsekáme nadrobno, vše spojíme, osolíme a okořeníme.

Ze směsi tvoříme karbanátky, obalíme je v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a smažíme je na oleji dočervena. Vhodnou přílohou je bramborová kaše nebo vařené brambory a zeleninové saláty.

—————

Kapustové závitky s mletým masem

Kapustové závitky s mletým masem

 

  • 8 větších kapustových listů
  • kousek cibule
  • česnek
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 8 malých plátků anglické slaniny
  • sůl

Nádivka:

  • 300 g mletého hovězího i vepřového masa
  • 1 rohlík
  • 1 bílek nebo 1 malé vejce
  • sůl
  • kousek cibule
  • česnek
  • mletý pepř

Kapustové listy vložíme na minutu do vařící vody, vyjmeme, po okapání seřízneme tuhá žebra. Poklademe je nádivkou a stočíme v závitky. Drobně nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na sádle, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme kapustové závitky, ty pokryjeme tenkými plátky slaniny a pečeme asi 25 minut. Vhodná příloha jsou vařené brambory.

Příprava nádivky: Na plátky nakrájený rohlík pokapeme vodou a necháme prosáknout, pak jej dobře rozmělníme a promícháme s mletým masem, bílkem (vejcem), solí, rozetřeným česnekem, drobně nakrájenou cibulí a pepřem.

—————

Kapustový mozeček

4 porce

  • 800 g kapusty
  • 8 rozšlehaných vajec
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • cherry rajčátka na ozdobu

Kapustu zbavenou ovadlých listů rozčtvrtíme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Vložíme ji do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka.  Poté ji scedíme a necháme na sítu okapat.

Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Ve velké pánvi ji na rozehřátém oleji necháme zesklovatět. Přidáme kapustu, prohřejeme a zalijeme vejci.

Směs osolíme, opepříme a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Podáváme s brambory a cherry rajčátky.

—————

Kapustový nákyp

 

  • 1 větší kapusta
  • 200 g šunkového salámu
  • 5 lžic strouhaného sýru
  • 3 bílky
  • strouhanka
  • olej
  • sůl

 

Kapustu uvaříme doměkka a umeleme ji na masovém strojku. Přidáme na kostičky nakrájený salám, osolíme a zahustíme strouhankou. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Dáme do zapékací nádoby vymazané olejem. Posypeme strouhaným sýrem a v mírnější troubě pečeme dorůžova.

—————

Karbanátky s kapustou a bůčkem

 

Doba přípravy: 40 minut

4 porce

  • 250 g vepřového masa z bůčku
  • 1/4 středně velké hlávky kapusty
  • 3 vejce
  • 3 housky
  • 1 cibule
  • 30 g tvrdého sýra (eidam)
  • mléko podle potřeby
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • strouhanka podle potřeby
  • olej na smažení

Kapustu mírně povařte, nechte okapat a nakrájejte na plátky. Housky rozkrájejte na kousky a namočte do mléka. Pak je "vyždímejte" a spolu s kapustou, na kostky nakrájeným masem i oloupanou cibulí rozemelte.

Ke směsi přidejte vejce, strouhaný sýr, dle potřeby zahustěte strouhankou, osolte a opepřete. Dobře vymíchejte. Ze směsi tvořte karbanátky, které obalte ve strouhance a na oleji je osmažte z obou stran dozlatova. Podávejte s tmavým pečivem a listy salátu.

—————