Kedlubny
Kedlubnové řízky
Doba přípravy: 30 minut
3 porce
- 3 větší kedlubny
- 2 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- sůl
- olej
- 1 zakysaná smetana
- stroužek česneku
- pažitka
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Povaříme je v osolené vodě doměkka. Vychladlé je obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích se solí a nakonec ve strouhance. Na rozpáleném oleji smažíme.
Ze zakysané smetany připravíme dip: do smetany přidáme rozdrcený česnek, sůl, nasekanou pažitku a vše promícháme. Podle chuti můžeme přidat i jiné koření.
—————
Kedlubny v pivě
- 6 malých kedlubnů
- 2 vejce
- 300 ml piva
- 70 g solamylu
- lžička papriky
- sůl
- pepř
- 150 g hladké mouky
Oloupané kedlubny nakrájíme na hranolky. Do misky vyklepneme vejce, nalijeme pivo, okořeníme paprikou, pepřem a osolíme. Přidáváme mouku se solamylem a připravíme husté těstíčko. V těstíčku obalujeme kedlubnové hranolky a osmažíme dozlatova. Podáváme s tatarskou omáčkou.
—————
Mrkev s kedlubnami a cuketami
Doba přípravy: 25 minut
1 porce asi 1 465 kJ/ 350 kcal
4 porce
- 400 g mrkve
- 400 g mladých kedluben
- 400 g mladých cuket
- 100 g másla
- petrželka
- 100 g parmezánu
- sůl
- brokolice na ozdobu
Omytou a očištěnou mrkev nakrájíme na silnější kolečka asi 1,5 cm široká. Kedlubny oloupeme a rozkrájíme na plátky. Malé čerstvé lístečky kedluben dáme stranou, protože je později upotřebíme.
Mladé cukety omyjeme, neloupeme je a nakrájíme na kolečka asi 1,5 cm široká (poku je cuketa starší, oloupeme ji). Mrkev a kedlubny vložíme do osolené vařící vody. Přiklopené, na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Přidáme nakrájené cukety a společně ještě asi 8 minut vaříme. Zeleninu scedíme a necháme v teple okapat. Na pánvi rozehřejeme máslo, vmícháme rozsekanou petrželku a kedlubnové lístečky a mírně osmahneme.
Zeleninu touto zálivkou přelijeme a rozdělíme na připravené talíře. Každou porci na talíři posypeme jemně nastrouhaným parmezánem. Pokrm podáváme jako rychlou zeleninovu večeři s vařenými bramborami nebo i s hranolky.
—————
Plněné kedlubny
- 4 - 8 mladých kedluben
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 20 g másla
Náplň:
- 250 g dušeného libového vepřového nebo kuřecího masa
- 4 lžíce vařené rýže
- 1 vejce
- 50 g strouhaného sýra
- sůl
- pažitka
Oloupané kedlubny uvaříme téměř doměkka v osolené vodě, opatrně vydlabeme vnitřky a kedlubny naplníme. Vložíme je do pekáčku vytřeného olejem, přidáme drobně nakrájenou vydlabanou dužinu kedluben, podlijeme trochou vývaru z kedluben a dusíme pod poklicí nebo pečeme v troubě. Nakonec přidáme máslo.
Příprava náplně: maso drobně nakrájíme a promícháme s ostatními surovinami.
—————
Zapékané kedlubny
Doba přípravy: asi 80 minut
1 porce 3 565 kJ/ 850 kcal
4 porce
- 800 g kedluben
- 1 cibule
- 400 g kuřecího mletého masa (i vepřové nebo hovězí)
- 150 g másla
- 200 g hladké mouky
- 200 g tvrdého sýra
- 500 ml mléka
- petrželka
- pepř
- sůl
Kedlubny nakrájíme na kolečka, která ještě můžeme překrojit na polovinu. Vložíme je do osolené vody a povaříme do poloměkka. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a mleté kuřecí maso krátce orestujeme. Lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevyvaří.
Zapékací misku vymažeme máslem. Nakrájené povařené kedlubny rozložíme na dno. Na kedlubny naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli a vše zasypeme podušeným masem. Vrstvy můžeme postupně opakovat, až do vyčerpání surovin. Záleží jenom na velikosti a hloubce zapékací misky.
Zbytek másla rozpustíme v kastrůlku, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Vzniklou jíšu postupně zaléváme mlékem a za stálého míchání metlou přivedeme k varu. Bešamel prováříme asi 20 minut a musíme ho neustále míchat, aby se nám nepřipálil. Ke konci varu ještě přisypeme nastrouhaný tvrdý sýr a ochutíme solí a pepřem. Bešamel by měl mít hustší konzistenci.
Hotovou omáčkou přelijeme kedlubny v zapékací misce, kterou potom vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.
—————