Kedlubny

Kedlubnové řízky

 

Doba přípravy: 30 minut

3 porce

 

  • 3 větší kedlubny
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl
  • olej
  • 1 zakysaná smetana           
  • stroužek česneku
  • pažitka

 

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Povaříme je v osolené vodě doměkka. Vychladlé je obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích se solí a nakonec ve strouhance. Na rozpáleném oleji smažíme.

Ze zakysané smetany připravíme dip: do smetany přidáme rozdrcený česnek, sůl, nasekanou pažitku a vše promícháme. Podle chuti můžeme přidat i jiné koření.

—————

Kedlubny v pivě

 

 

  • 6 malých kedlubnů
  • 2 vejce
  • 300 ml piva
  • 70 g solamylu
  • lžička papriky
  • sůl
  • pepř
  • 150 g hladké mouky

 

Oloupané kedlubny nakrájíme na hranolky. Do misky vyklepneme vejce, nalijeme pivo, okořeníme paprikou, pepřem a osolíme. Přidáváme mouku se solamylem a připravíme husté těstíčko. V těstíčku obalujeme kedlubnové hranolky a osmažíme dozlatova. Podáváme s tatarskou omáčkou.

—————

Mrkev s kedlubnami a cuketami

Doba přípravy: 25 minut

1 porce asi 1 465 kJ/ 350 kcal

4 porce

  • 400 g mrkve
  • 400 g mladých kedluben
  • 400 g mladých cuket
  • 100 g másla
  • petrželka
  • 100 g parmezánu
  • sůl
  • brokolice na ozdobu

Omytou a očištěnou mrkev nakrájíme na silnější kolečka asi 1,5 cm široká. Kedlubny oloupeme a rozkrájíme na plátky. Malé čerstvé lístečky kedluben dáme stranou, protože je později upotřebíme.

Mladé cukety omyjeme, neloupeme je a nakrájíme na kolečka asi 1,5 cm široká (poku je cuketa starší, oloupeme ji). Mrkev a kedlubny vložíme do osolené vařící vody. Přiklopené, na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Přidáme nakrájené cukety a společně ještě asi 8 minut vaříme. Zeleninu scedíme a necháme v teple okapat. Na pánvi rozehřejeme máslo, vmícháme rozsekanou petrželku a kedlubnové lístečky a mírně osmahneme.

Zeleninu touto zálivkou přelijeme a rozdělíme na připravené talíře. Každou porci na talíři posypeme jemně nastrouhaným parmezánem. Pokrm podáváme jako rychlou zeleninovu večeři s vařenými bramborami nebo i s hranolky.

—————

Plněné kedlubny

  • 4 - 8 mladých kedluben
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 20 g másla

Náplň:

  • 250 g dušeného libového vepřového nebo kuřecího masa
  • 4 lžíce vařené rýže
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného sýra
  • sůl
  • pažitka

Oloupané kedlubny uvaříme téměř doměkka v osolené vodě, opatrně vydlabeme vnitřky a kedlubny naplníme. Vložíme je do pekáčku vytřeného olejem, přidáme drobně nakrájenou vydlabanou dužinu kedluben, podlijeme trochou vývaru z kedluben a dusíme pod poklicí nebo pečeme v troubě. Nakonec přidáme máslo.

Příprava náplně: maso drobně nakrájíme a promícháme s ostatními surovinami.

—————

Zapékané kedlubny

Zapékané kedlubny

 

Doba přípravy: asi 80 minut

1 porce 3 565 kJ/ 850 kcal

4 porce

  • 800 g kedluben
  • 1 cibule
  • 400 g kuřecího mletého masa (i vepřové nebo hovězí)
  • 150 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g tvrdého sýra
  • 500 ml mléka
  • petrželka
  • pepř
  • sůl

Kedlubny nakrájíme na kolečka, která ještě můžeme překrojit na polovinu. Vložíme je do osolené vody a povaříme do poloměkka. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a mleté kuřecí maso krátce orestujeme. Lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevyvaří.

Zapékací misku vymažeme máslem. Nakrájené povařené kedlubny rozložíme na dno. Na kedlubny naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli a vše zasypeme podušeným masem. Vrstvy můžeme postupně opakovat, až do vyčerpání surovin. Záleží jenom na velikosti a hloubce zapékací misky.

Zbytek másla rozpustíme v kastrůlku, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Vzniklou jíšu postupně zaléváme mlékem a za stálého míchání metlou přivedeme k varu. Bešamel prováříme asi 20 minut a musíme ho neustále míchat, aby se nám nepřipálil. Ke konci varu ještě přisypeme nastrouhaný tvrdý sýr a ochutíme solí a pepřem. Bešamel by měl mít hustší konzistenci.

Hotovou omáčkou přelijeme kedlubny v zapékací misce, kterou potom vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.

—————