Květák
Květák po římsku
1 porce
1 porce = 1 839 kJ/441 kcal
- 1 květák
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 20 g oleje
- petrželka
- 40 g rajčatového protlaku
- 60 g strouhaného sýra
Očištěný květák rozebereme na růžičky, které vhodíme do vařící osolené vody a necháme je krátce povařit. Pak květák vyndáme a necháme okapat. Na oleji orestujeme plátky česneku, drobně nasekanou petrželku a růžičky květáku. Přidáme protlak, podle potřeby osolíme a necháme prohřát. Podáváme sypané strouhaným sýrem.
—————
Květák se sýrovou čepicí
- 1 uvařený květák
- 150 g hrášku
- 250 ml šlehačky
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 50 g hladké mouky
- 150 g strouhaného sýra
- 50 g másla
Připravíme si světlou máslovou jíšku, zalijeme mlékem, smetanou, dochutíme a necháme provařit. Do zapékací misky rozložíme růžičky uvařeného květáku, hrášek a vše zalijeme připravenou jíškou. Posypeme strouhaným sýrem rozmíchaným ve vajíčku a zapečeme v rozpálené troubě na asi 185 °C. Jako přílohu podáváme brambory s pažitkou.
—————
Květákové curry
- 1/4 květáku
- půl cibule
- mořská sůl
- kari koření
- 50 ml kysané smetany
- lžíce hladké mouky
- olivový olej
Růžičky květáku uvaříme v osolené vodě. Cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme na oleji, přidáme kari, mouku rozmíchanou ve smetaně, osolíme a provaříme. Přidáme květák a ještě chvíli vaříme
—————
Květákové nebo brokolicové ragú - dietní
Oškrabte a na kostičky nakrájejte pět brambor, v hrnci je zalijte 3 dcl mléka a 15 minut doměkka vařte. Ve vedlejším hrnci ve vodě nebo na páře uvařte květák nebo brokolici, nakrájejte a zamíchejte do mléka a brambor, okořeňte tím, co máte rádi a zahustěte lžičkou solamylu.
—————
Květákové placičky
Doba přípravy: 90 minut
6 porcí
- 1 květák
- 2 vajíčka
- hrnek polohrubé mouky
- sůl, pepř
- olej
Květák rozebereme na růžičky a povaříme ve slané vodě asi 10 minut. V míse ho rozmačkáme, přidáme 2 žloutky, osolíme a opepříme. Postupně přidáváme mouku a nakonec vmícháme sníh z bílků. Vařečkou tvoříme menší placičky přímo na pánev na rozpálený olej a smažíme na mírném plameni, až zezlátnou.
Pokud se placičky rozpadají, přidáme ještě mouku. Hotové placičky vrstvíme na talíř na ubrousek, který odsaje olej. Podáváme se zeleninou nebo s bramborovou kaší.
—————
Květákové ragú s vejci a kari omáčkou
Doba přípravy: asi 35 minut
1 porce asi 1 400 kJ/ 335 kcal
2 porce
- 1 středně velký květák
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1/2 l mléka
- 4 vejce
- 150 g sýra na strouhání (např. eidamu)
- 1 lžička kari koření
- 10 kuliček zeleného pepře
- bílý mletý pepř
- sůl
- zelené bylinky na ozdobení
Z květáku odkrojíme košťál a listovou část (mladší lístky nevyhazujeme, můžeme je později rovněž uvařit). Bílou hlávku ponoříme do studené vody a důkladně omyjeme. Rozebereme ji na větší růžičky, které vložíme do osolené vroucí vody a asi 5 až 7 minut povaříme. Scedíme je a necháme odkapat. Na pánvi rozpustíme máslo, zpěníme v něm mletou červenou papriku a do ní vložíme okapaný květák, který po všech stranách krátce opečeme. Takto opečené růžičky naskládáme do zapékací misky. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme ve studené vodě, oloupeme a podélně opatrně rozkrojíme na polovinu.
Omačka: Do kotlíku nalijeme mléko, které přivedeme k varu, a kotlík přendáme do vroucí vodní lázně. Do mléka přidáme nastrouhaný sýr, necháme jej rozpustit a občas zamícháme.
Přisypeme celý zelený pepř, kari a podle chuti osolíme a ještě opepříme bílým pepřem. Omáčku nalijeme na květák připravený v zapékací misce a vložíme asi na 5 minut do rozehřáté trouby (250°C) zapéci. Podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem. Zdobíme čerstvými zelenými bylinkami. Nebo můžeme jako přílohu zvolit vařené brambory, bramborovou kaši, eventuálně usmažíme malé bramborákčy.
—————
Smažený květák v sýrovém těstíčku
Doba přípravy: 40 minut
1 porce 2 980 kJ/711 kcal
4 porce
- 1 květák
- sůl
- 100 ml mléka
- 100 g sýru eidam
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky
- 200 ml oleje
Květák omyjeme a očistíme. Rozebereme ho na větší růžičky a vložíme do vroucí osolené vody se 3 lžícemi mléka. Uvaříme do poloměkka.
Vodu slijeme a květák necháme okapat, nebo ho důkladně osušíme v papírové utěrce. Sýr nastrouháme najemno. Žloutky jemně rozšleháme s moukou, nastrouhaným sýrem, mlékem, solí a lžící oleje. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který postupně zlehka vmícháme do těstíčka.
Na pánvi rozehřejeme olej. Růžičky květáku namáčíme do těstíčka a smažíme na pánvi dozlatova. Necháme je osušit od přebytečného tuku v papírové utěrce. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší, kterou navrch ozdobíme zeleninou.
—————
Zapečený květák (brokolice)
- květák (brokolice)
- 4 - 5 větších syrových brambor
- 1 - 2 smetany
- 4 - 6 stroužků česneku
- sůl
- vegeta
- pepř
- tvrdý sýr
Do vymazaného pekáčku nakrájíme na kolečka oloupané brambory. Syrový květák nebo brokolici rozebereme na menší kousky a dáme na brambory. Ochutíme vegetou a trochu opepříme. Do smetany dáme utřený česnek se solí, ještě výrazně přichutíme vegetou. Zalijeme brambory a květák smetanou a pomalu zapékáme, až se ztratí smetana. Ke konci pečení můžeme ještě posypat strouhaným sýrem.
—————
Zapečený květák II
Doba přípravy: 45 minut
4 porce
- 1 květák
- 125 g anglické slaniny
- 6 velkých vajec
- 250 ml mléka
- špetka muškátového květu
- 2 lžíce dětské krupičky
- menší svazek pažitky
- máslo a strouhanka
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Květák zbavíme košťálu, rozebereme na menší růžičky, omyjeme je a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s růžičkami květáku.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, urovnáme do ní květák se slaninou a přelijeme směsí rozšlehaných vajec s mlékem, solí, pepřem, muškátovým květem, krupičkou a lžící pažitky. Pečeme asi 30 minut, dokud vejce nezpevní a květák nezměkne. Zapečený květák vyjmeme z trouby a podáváme posypané zbylou pažitkou.
—————
Zapečený květák se špaldou
4 porce
- 1 květák rozebraný na růžičky
- 200 g špaldových zrn
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g nastrouhaného ementálu
- mletý bílý pepř
- špetka muškátového oříšku
- máslo na vymazání pekáčku
- 150 g šunky nakrájené na kostičky
- sůl
- hrst sekané petrželky
Špaldu namočíme na noc do studené vody. Druhý den vodu osolíme a špaldu uvaříme doměkka (asi 30 minut). Scedíme ji.
Květák v osolené vodě 7 minut vaříme. Scedíme.
Z másla a mouky připravíme jíšku. Zalijeme ji asi 200 ml zchladlého vývaru z květáku. Přilijeme mléko a 15 minut povaříme. Přisypeme sýr a mícháme, dokud se neroztaví. Dochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Do pekáčku rozložíme květák. Přidáme špaldu, šunku, omáčku, posypeme petrželkou a zapékáme při 170 °C 30 minut.
—————