Lilek

Lilek s česnekem - dietní

1 porce 1 210 kJ

4 porce

  • 4 lilky
  • 2 paličky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Lilky rozpůlíme, v každé půlce vytvoříme opatrně 3 až 4 hluboké podélné zářezy, aniž bychom porušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a vsuneme do zářezů. Zakapeme vše olejem, ochutíme solí a pepřem a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi půl hodiny. Podáváme s ledovým salátem nebo s nasucho opečeným drůbežím masem.

—————

Lilkové kroketky s petrželkou

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 172 kcal/ 723 kJ

4 porce

 

  • 600 g lilku
  • 2 vejce
  • 1 snítka petrželky
  • sůl
  • 6 lžic strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • olej
  • špetka mletého pepře

 

Na ozdobení:

 

  • listy salátu, šťovíku nebo bylinky
  • 1 citron

 

Lilky omyjeme, osušíme a odkrojíme z nich stonky. Potom lilky rozkrojíme na polovinu, vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 10 minut.

Vodu slijeme, lilky necháme okapat a vychladnout. Nakrájíme je na menší kousky a rozmixujeme. Velkou snítku zelené petrželky opláchneme a nasekáme najemno.

Lilkovou hmotu přendáme do mísy, přidáme petrželku, vejce a prosátou strouhanku. Ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem, oloupaným a prolisovaným česnekem a vše důkladně promícháme.

Ze směsi tvoříme malé placičky, které lehce posypeme strouhankou. Smažíme je na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Zdobíme zelenými listy salátu a citronem a podáváme s jogurtovým dipem.

—————

Lilky po parmsku

 

 

  • 4 menší lilky
  • 500 g měkkých rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g plátkového sýra
  • 50 g strouhaného sýra
  • několik lístků bazalky nebo jedna vrchovatá lžička sušené
  • olej
  • sůl

 

Lilky nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, osolíme je a necháme 30 minut odpočinout, aby pustily vodu. Na oleji osmahneme nasekaný česnek a cibuli, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, trochu osolíme a dusíme, až se z rajčat vytvoří hustá omáčka. Lilky pak osušíme, osmahneme po obou stranách a poklademe na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Poté je po vrstvách vložíme do olejem vymazané  zapékací misky, každou vrstvu pokryjeme plátkem sýra, potřeme rajčatovou  šťávou a tak pokračujeme do spotřebování surovin. Celé posypeme strouhaným sýrem. Směs vložíme asi na 20 minut do horké trouby. Podáváme s pečivem.

—————

Lilky zapečené se špagetami a sardelkami

 

4 porce

 

  • 2 lilky
  • 160 g špaget
  • 80 g černých oliv
  • 50 g sušených rajčat
  • 50 g sardelek
  • 40 g strouhaného ementálu
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 3 lžíce sekané petrželky
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • sůl

 

Lilky omyjeme a vodorovně rozkrojíme. Půlky z obou stran opečeme na rozehřátém oleji v pánvi. Vložíme je do zapékací misky, osolíme a necháme stát.

Špagety uvaříme v osolené vodě na skus. Česnek oloupeme, chilli papričky očistíme. Papričky, rajčata a ančovičky nakrájíme na malé kousky. Česnek prolisujeme.

Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm chilli papričky, rajčata, ančovičky, česnek a petrželku. Pak vmícháme olivy a špagety. Vše trochu osolíme, opepříme a prohřejeme.

Těstovinovou směs rozprostřeme na lilky a posypeme sýrem. Lilky podlijeme trochou vody a v troubě vyhřáté na 180 °C necháme asi 30 minut zapéct.

—————

Musaka

 

Doba přípravy: asi 90 minut

1 porce 5 285 kJ/ 1 262 kcal

4 porce

  • 2 větší lilky
  • 80 g másla
  • olej na smažení
  • 2 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 450 g mletého jehněčího masa
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • pepř
  • lžička oregana
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého kmínu

Bílá omáčka:

  • 100 g másla
  • 90 g hladké mouky
  • 550 ml mléka
  • sůl
  • bílý pepř
  • 2 vejce
  • 80 g strouhaného eidamu

Na posypání:

  • 150 g strouhaného eidamu
  • 80 g strouhanky

Neoloupané lilky nakrájíme na plátky a opečeme je na oleji. Vysušíme je na utěrce. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidáme jehněčí a opékáme asi 10 minut, až půjde maso oddělovat vidličkou na kousky. Přidáme sterilovaná rajčata i se šťávou, rajský protlak, oregano, koření, sůl a pepř. Pod pokličkou a na velmi mírném ohni vaříme 20 minut.

Rozpustíme máslo, přimícháme mouku, krátce orestujeme a pomalu přilijeme mléko. Ochutíme solí a pepřem. Promícháme a za stálého míchání prováříme. Odstavíme, vmícháme nastrouhaný sýr a necháme vychladnout. Žloutky rozšleháme s omáčkou. Z bílků vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do omáčky.

Do zapékací mísy střídavě vrstvíme masovou směs a lilky. Poslední vrstvu tvoří lilky. Zalijeme bílou omáčkou a posypeme směsí sýra a strouhanky. Vložíme do trouby a pečeme 45 - 60 minut, až povrch lehce vystoupí a vytvoří se zlatavá kůrka. Před podáváním necháme asi 5 minut stát, aby se nám musaka lépe krájela.

—————

Pečený lilek s cuketou

Pečený lilek s cuketou

Lilek stejně jako cuketu nakrájejte na kolečka, nasolte a nechte odležet. Nejenže se zbaví vody, ale zároveň ztratí svoji nahořklou chuť. Plátky zprudka osmažte, naservírujte na talíř a potřete omáčkou z rajčatového protlaku, oleje a nadrobno nakrájené cibulky.

—————

Pečený sýrový lilek

 

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 30 minut

4 porce

 

  • 4 menší lilky
  • 100 g strouhaného extra tvrdého sýra
  • 50 g extra tvrdého sýra vcelku
  • 200 g sherry rajčátek
  • 8 velkých kaparů
  • 1 cibule
  • 1 hrst strouhanky
  • olivový olej
  • sůl

 

Lilky omyjte, podélně rozkrojte a dužinu vydlabejte lžicí tak, aby okraj byl široký asi 1 cm.

Na pánvi rozehřejte olej a lilky na něm po obou stranách orestujte. Přendejte je do zapékací nádoby vyložené pečícím papírem.

Cibuli oloupejte, nadrobno nakrájejte a dozlatova ji osmažte na oleji zbylém po opékání lilků. Přidejte dužinu z lilků nakrájenou na kostičky, rajčátka nakrájená na čtvrtky a vše poduste asi 5 minut. Poté přimíchejte kapary, nastrouhaný sýr, strouhanku, sůl a vše ještě lehce promíchejte.

Hotovou směsí naplňte lilky, posypte je hoblinkami sýra a zapečte v troubě rozehřáté na   180 °C asi 30 minut.

Před servírováním lilky ještě posypte nastrouhaným sýrem.

 

TIP: do náplně můžete přidat hrst jemně sekané petrželky

—————

Plněné lilky

 

 

  • 3 až 4 lilky
  • sůl
  • 25 g strouhanky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička nasekané dobromysli
  • 6 drobně nasekaných ančoviček
  • 12 velkých černých oliv, nasekaných
  • 3 velká rajčata
  • 3 až 4 lžíce olivového oleje

 

Lilky omyjeme, rozpůlíme a posolíme. Necháme 30 minut stát, pak je opláchneme a osušíme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dužinu lilků vykrojíme lžící a rozmačkáme vidličkou, přidáme strouhanku, petrželku, dobromysl, ančovičky, olivy a seme zbavená nadrobno nakrájená rajčata. Vše promícháme a směsí naplníme půlky lilků. Pokapeme je olivovým olejem a  pečeme v přikrytém pekáči asi hodinu, ke konci pečení víko odklopíme, by náplň zezlátla.

—————

Zapékané lilky s parmazánem a mozzarellou

 

4 porce

  • 300 g drcených rajčat
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • 120 g nakrájené mozzarelly
  • 3 lilky
  • 1 oloupaná cibule
  • 2 stroužky oloupaného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl

Lilky očistíme a nakrájíme na tenké plátky, které nasucho opečeme na teflonové pánvi. Cibuli a česnek nasekáme a orestujeme na oleji. Zalijeme rajčaty a asi 10 minut provaříme. Přidáme sůl, pepř, cukr, bazalku a tymián.

Do zapékací mísy rozložíme část opečených lilků. Osolíme je, opepříme, potřeme rajčatovou směsí a posypeme parmazánem. Postup 2 x nebo 3 x zopakujeme. Navrch dáme mozzarellu.

Lilky zapékáme v troubě při 180 °C asi 30 minut.

—————

Zapékaný lilek s bramborem

 

 

  • 1 lilek
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce zelené petrželky
  • plechovka loupaných rajčat
  • 250 g smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • americké brambory

 

Oloupaný středně velký lilek nakrájíme na kostky a dáme na rozpálený olivový olej. Přidáme 4 na plátky nakrájené stroužky česneku, bylinky a restujeme asi 7 minut. Přidáme plechovku loupaných rajčat, smetanu, osolíme a opepříme a dáme do trouby zapéct s americkými bramborami. Zapékáme asi 30 minut.

—————