Lilek
Lilek s česnekem - dietní
1 porce 1 210 kJ
4 porce
- 4 lilky
- 2 paličky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Lilky rozpůlíme, v každé půlce vytvoříme opatrně 3 až 4 hluboké podélné zářezy, aniž bychom porušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a vsuneme do zářezů. Zakapeme vše olejem, ochutíme solí a pepřem a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi půl hodiny. Podáváme s ledovým salátem nebo s nasucho opečeným drůbežím masem.
—————
Lilkové kroketky s petrželkou
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 172 kcal/ 723 kJ
4 porce
- 600 g lilku
- 2 vejce
- 1 snítka petrželky
- sůl
- 6 lžic strouhanky
- 2 stroužky česneku
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- olej
- špetka mletého pepře
Na ozdobení:
- listy salátu, šťovíku nebo bylinky
- 1 citron
Lilky omyjeme, osušíme a odkrojíme z nich stonky. Potom lilky rozkrojíme na polovinu, vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 10 minut.
Vodu slijeme, lilky necháme okapat a vychladnout. Nakrájíme je na menší kousky a rozmixujeme. Velkou snítku zelené petrželky opláchneme a nasekáme najemno.
Lilkovou hmotu přendáme do mísy, přidáme petrželku, vejce a prosátou strouhanku. Ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem, oloupaným a prolisovaným česnekem a vše důkladně promícháme.
Ze směsi tvoříme malé placičky, které lehce posypeme strouhankou. Smažíme je na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Zdobíme zelenými listy salátu a citronem a podáváme s jogurtovým dipem.
—————
Lilky po parmsku
- 4 menší lilky
- 500 g měkkých rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g plátkového sýra
- 50 g strouhaného sýra
- několik lístků bazalky nebo jedna vrchovatá lžička sušené
- olej
- sůl
Lilky nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, osolíme je a necháme 30 minut odpočinout, aby pustily vodu. Na oleji osmahneme nasekaný česnek a cibuli, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, trochu osolíme a dusíme, až se z rajčat vytvoří hustá omáčka. Lilky pak osušíme, osmahneme po obou stranách a poklademe na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Poté je po vrstvách vložíme do olejem vymazané zapékací misky, každou vrstvu pokryjeme plátkem sýra, potřeme rajčatovou šťávou a tak pokračujeme do spotřebování surovin. Celé posypeme strouhaným sýrem. Směs vložíme asi na 20 minut do horké trouby. Podáváme s pečivem.
—————
Lilky zapečené se špagetami a sardelkami
4 porce
- 2 lilky
- 160 g špaget
- 80 g černých oliv
- 50 g sušených rajčat
- 50 g sardelek
- 40 g strouhaného ementálu
- 30 g strouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 3 lžíce sekané petrželky
- mletý černý pepř
- olivový olej
- sůl
Lilky omyjeme a vodorovně rozkrojíme. Půlky z obou stran opečeme na rozehřátém oleji v pánvi. Vložíme je do zapékací misky, osolíme a necháme stát.
Špagety uvaříme v osolené vodě na skus. Česnek oloupeme, chilli papričky očistíme. Papričky, rajčata a ančovičky nakrájíme na malé kousky. Česnek prolisujeme.
Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm chilli papričky, rajčata, ančovičky, česnek a petrželku. Pak vmícháme olivy a špagety. Vše trochu osolíme, opepříme a prohřejeme.
Těstovinovou směs rozprostřeme na lilky a posypeme sýrem. Lilky podlijeme trochou vody a v troubě vyhřáté na 180 °C necháme asi 30 minut zapéct.
—————
Musaka
Doba přípravy: asi 90 minut
1 porce 5 285 kJ/ 1 262 kcal
4 porce
- 2 větší lilky
- 80 g másla
- olej na smažení
- 2 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 450 g mletého jehněčího masa
- 400 g sterilovaných rajčat
- 2 lžíce rajského protlaku
- sůl
- pepř
- lžička oregana
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého kmínu
Bílá omáčka:
- 100 g másla
- 90 g hladké mouky
- 550 ml mléka
- sůl
- bílý pepř
- 2 vejce
- 80 g strouhaného eidamu
Na posypání:
- 150 g strouhaného eidamu
- 80 g strouhanky
Neoloupané lilky nakrájíme na plátky a opečeme je na oleji. Vysušíme je na utěrce. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidáme jehněčí a opékáme asi 10 minut, až půjde maso oddělovat vidličkou na kousky. Přidáme sterilovaná rajčata i se šťávou, rajský protlak, oregano, koření, sůl a pepř. Pod pokličkou a na velmi mírném ohni vaříme 20 minut.
Rozpustíme máslo, přimícháme mouku, krátce orestujeme a pomalu přilijeme mléko. Ochutíme solí a pepřem. Promícháme a za stálého míchání prováříme. Odstavíme, vmícháme nastrouhaný sýr a necháme vychladnout. Žloutky rozšleháme s omáčkou. Z bílků vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do omáčky.
Do zapékací mísy střídavě vrstvíme masovou směs a lilky. Poslední vrstvu tvoří lilky. Zalijeme bílou omáčkou a posypeme směsí sýra a strouhanky. Vložíme do trouby a pečeme 45 - 60 minut, až povrch lehce vystoupí a vytvoří se zlatavá kůrka. Před podáváním necháme asi 5 minut stát, aby se nám musaka lépe krájela.
—————
Pečený lilek s cuketou
Lilek stejně jako cuketu nakrájejte na kolečka, nasolte a nechte odležet. Nejenže se zbaví vody, ale zároveň ztratí svoji nahořklou chuť. Plátky zprudka osmažte, naservírujte na talíř a potřete omáčkou z rajčatového protlaku, oleje a nadrobno nakrájené cibulky.
—————
Pečený sýrový lilek
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 30 minut
4 porce
- 4 menší lilky
- 100 g strouhaného extra tvrdého sýra
- 50 g extra tvrdého sýra vcelku
- 200 g sherry rajčátek
- 8 velkých kaparů
- 1 cibule
- 1 hrst strouhanky
- olivový olej
- sůl
Lilky omyjte, podélně rozkrojte a dužinu vydlabejte lžicí tak, aby okraj byl široký asi 1 cm.
Na pánvi rozehřejte olej a lilky na něm po obou stranách orestujte. Přendejte je do zapékací nádoby vyložené pečícím papírem.
Cibuli oloupejte, nadrobno nakrájejte a dozlatova ji osmažte na oleji zbylém po opékání lilků. Přidejte dužinu z lilků nakrájenou na kostičky, rajčátka nakrájená na čtvrtky a vše poduste asi 5 minut. Poté přimíchejte kapary, nastrouhaný sýr, strouhanku, sůl a vše ještě lehce promíchejte.
Hotovou směsí naplňte lilky, posypte je hoblinkami sýra a zapečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.
Před servírováním lilky ještě posypte nastrouhaným sýrem.
TIP: do náplně můžete přidat hrst jemně sekané petrželky
—————
Plněné lilky
- 3 až 4 lilky
- sůl
- 25 g strouhanky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička nasekané dobromysli
- 6 drobně nasekaných ančoviček
- 12 velkých černých oliv, nasekaných
- 3 velká rajčata
- 3 až 4 lžíce olivového oleje
Lilky omyjeme, rozpůlíme a posolíme. Necháme 30 minut stát, pak je opláchneme a osušíme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dužinu lilků vykrojíme lžící a rozmačkáme vidličkou, přidáme strouhanku, petrželku, dobromysl, ančovičky, olivy a seme zbavená nadrobno nakrájená rajčata. Vše promícháme a směsí naplníme půlky lilků. Pokapeme je olivovým olejem a pečeme v přikrytém pekáči asi hodinu, ke konci pečení víko odklopíme, by náplň zezlátla.
—————
Zapékané lilky s parmazánem a mozzarellou
4 porce
- 300 g drcených rajčat
- 150 g strouhaného parmazánu
- 120 g nakrájené mozzarelly
- 3 lilky
- 1 oloupaná cibule
- 2 stroužky oloupaného česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- mletý černý pepř
- sůl
Lilky očistíme a nakrájíme na tenké plátky, které nasucho opečeme na teflonové pánvi. Cibuli a česnek nasekáme a orestujeme na oleji. Zalijeme rajčaty a asi 10 minut provaříme. Přidáme sůl, pepř, cukr, bazalku a tymián.
Do zapékací mísy rozložíme část opečených lilků. Osolíme je, opepříme, potřeme rajčatovou směsí a posypeme parmazánem. Postup 2 x nebo 3 x zopakujeme. Navrch dáme mozzarellu.
Lilky zapékáme v troubě při 180 °C asi 30 minut.
—————
Zapékaný lilek s bramborem
- 1 lilek
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce tymiánu
- 1 lžíce zelené petrželky
- plechovka loupaných rajčat
- 250 g smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- americké brambory
Oloupaný středně velký lilek nakrájíme na kostky a dáme na rozpálený olivový olej. Přidáme 4 na plátky nakrájené stroužky česneku, bylinky a restujeme asi 7 minut. Přidáme plechovku loupaných rajčat, smetanu, osolíme a opepříme a dáme do trouby zapéct s americkými bramborami. Zapékáme asi 30 minut.
—————