Omáčky

Bílá hřibová omáčka de luxe

 

 

  • 30 - 40 dkg čerstvých hřibů
  • 1 l vývaru z masoxu
  • 1 větší cibule
  • ocet
  • žloutek
  • 3 - 5 bobkových listů
  • 5 - 8 kuliček nového koření
  • sůl
  • 1/4 l kysané smetany
  • 4 lžíce hladké mouky

 

Koření s nakrájenou cibulí vaříme v masoxu asi 1/4 hodiny, přecedíme a přidáme hřiby, pokrájené na větší kousky. Vaříme až do jejich změknutí, 15 - 20 minut. Mezitím z mouky a smetany ušleháme řídké těsto a za stálého míchání ho pomalu vléváme do vývaru. Mícháme dál asi 15 minut a pak přidáme rozšlehaný žloutek. Dochutíme solí, octem. Omáčkou polijeme vařené brambory nebo houskové knedlíky, jíme jen tak - bez masa.

—————

Česneková omáčka

 

 

  • 1/2 l vývaru z bujónové kostky
  • 50 g celozrnné hladké mouky
  • 40 g rostlinného oleje
  • sůl
  • 5 stroužků česneku

 

Z oleje a mouky připravíme jíšku. Česnek prolisujeme, přidáme k jíšce, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme asi 8 - 10 minut. Tato omáčka se výborně hodí k těstovinám, masu nebo třeba i zelenině.

—————

Jarní vitaminová omáčka

  • 250 ml mléka
  • 250 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 100 ml olivového oleje
  • zelená petrželka
  • pažitka
  • cibulová nať
  • mladé lístečky pampelišek
  • šťovíkové listy
  • špenátové listy
  • řeřicha
  • kopr
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce světlé instantní jíšky
  • citronová šťáva

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kolečka. Zelenou petrželku, pažitku, nať mladé cibulky, lístečky pampelišek, šťovíkové a špenátové listy, řeřichu a kopr omyjeme, necháme okapat a nadrobno posekáme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vložíme do něj posekané bylinky, necháme zpěnit, zalijeme trochou vody nebo vývaru a uvedeme do varu. Osolíme, opepříme, vmícháme instantní jíšku, přilijeme mléko a smetanu a za stálého míchání velmi krátce necháme přejít varem, až omáčka trochu zhoustne. Dochutíme citronovou šťávou a do omáčky vmícháme kolečka vajec. Podáváme např. s vařenmi novými bramborami a se šunkou.

—————

Kedlubnová omáčka

 

 

  • 2 velké nastrouhané kedlubny
  • drcený kmín
  • pepř
  • masox
  • máslo
  • hladká mouka
  • 1 zakysaná smetana

 

Kedlubny nastrouháme, přidáme kmín, pepř, masoxovou kostku a vaříme v trošce vody. Uděláme zásmažku z másla a mouky a přidáme k podušeným kedlubnám. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Jako přílohu můžeme podávat vařené brambory.

—————

Koprová omáčka s vejci

4 porce

  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • asi 300 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml mléka
  • 100 ml 12 % smetany
  • krupicový cukr a ocet dle chuti
  • hrst sekaného čerstvého kopru
  • 4 vejce
  • sůl

V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zalijeme ji chladným vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu. Přilijeme mléko a za stálého míchání prováříme asi 30 minut, nakonec zjemníme smetanou.

Omáčku ochutíme solí, cukrem a octem. Na závěr do ní vmícháme nasekaný kopr. Vejce uvařená natvrdo zchladíme studenou vodou a oloupeme. Rozpůlíme je a rozdělíme s omáčkou na talíře. Podáváme s vařenými brambory.

—————

Krémová hříbková omáčka

 

 4 porce 

  • 400 g hub
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • sůl
  • pepř

 

Houby očistěte a nakrájejte na plátky, cibuli nasekejte nadrobno. V kastrolu rozpusťte máslo, přisypte cibuli a smažte asi 4 minuty, dokud nezesklovatí. Přidejte houby a duste je 5 minut. V průběhu dušení houby míchejte, aby se nepřipálily. Poté přilijte smetanu, okořeňte bobkovým listem a novým kořením, osolte a opepřete. Duste za občasného míchání dalších 5 minut.

Před dokončením vmíchejte zakysanou smetanu a omáčku už jen krátce prohřejte. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou s italskými gnocchi nebo těstovinami.

—————

Pórková omáčka

 

 

  • 400 g pórku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 dl hovězího vývaru
  • 4 lžíce kysané smetany
  • 1 lžička octa
  • pepř
  • sůl

 

Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Pórek nakrájíme nadrobno, vmícháme jej do jíšky a chvíli smažíme. Po několika minutách přilijeme vývar, osolíme, opepříme a vaříme, dokud pórek nezměkne. Okyselíme a povaříme. Do omáčky vmícháme kysanou smetanu. Podáváme s vařeným bramborem a vajíčkem uvařeným natvrdo.

—————

Rajčatová omáčka se sojovou smetanou

 

 

  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • tymián
  • oregano
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • med
  • sójová smetana (bez příchuti)

 

Cibuli posekáme najemno a necháme zesklovatět na oleji. Pak přidáme utřený česnek, chvíli orestujeme a pak vlijeme rajčata. Přidáme 3 bobkové listy, podle chuti oregano, tymián, sůl a pepř a vaříme asi 10 - 15 minut. Přilijeme sójovou smetanu, dochutíme medem a podáváme, nejlépe s těstovinami.

—————

Salátová omáčka

 

4 porce 

  • 1 hlávkový salát
  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 250 ml vývaru
  • 250 ml smetany
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • dle chuti ocet
  • sůl

 

Hlávkový salát rozebereme na listy. Listy dobře omyjeme a necháme okapat. Poté je nakrájíme na dlouhé nudle.

Rozehřejeme tuk. Zaprášíme ho moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku za stálého míchání zalijeme vývarem a 15 minut povaříme. Do kastrůlku přilijeme smetanu. Omáčku dle potřeby dosolíme, vmícháme do ní kopr se salátem a prohřejeme ji.

Pak ji dochutíme octem. Podáváme s vařenými brambory a ztraceným nebo natvrdo vařeným vejcem.

—————

Žampionová omáčka

 

  • 180 g žampionů
  • 50 g másla
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml masového vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Žampiony nakrájíme na plátky a opečeme na dvou lžicích másla. Na zbylém zesklovatíme nakrájenou cibuli. Vmícháme mouku, připravíme jíšku a zalijeme vývarem. Prošleháme a vaříme 20 minut. Přelijeme přes síto na žampiony, přidáme smetanu a necháme přejít varem. Ochutíme citronovou šťávou.

—————