Papriky
Bjurek
Masité kapie dejte péct do trouby, dokud slupka nezčerná. Takto opečené papriky na chvíli vložte do igelitového sáčku a zavřete, lépe pak slupku oloupete.
Nadrolte slaný sýr (balkánský, feta ...) a rozmíchejte ho s vajíčkem. Očištěnou a oloupanou papriku touto směsí naplňte a dvakrát obalte v hladké mouce a vajíčku a následně osmažte. Servírujte s omáčkou z bílého jogurtu, česneku a kopru.
—————
Paprikové lusky jako minutka *****, dietní
- 200 g paprikových lusků
- tlučený kmín
- sůl
- tuk
Na jemné nudličky nakrájené papriky posypeme špetku tlučeného kmínu, solí a přikryté pokličkou dáme na několik minut podusit na tuk bez vody. Změknou, ale zůstanou jasně zabarvené. Podáváme s celozrnným pečivem.
—————
Papriky plněné zeleninovou rýží
Doba přípravy: asi 50 minut
1 porce asi 1 402 kJ/ 335 kcal
4 porce
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 šalotka
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 malé cukety
- 1 lžíce oleje
- 100 g rýže
- 350 ml zeleninového vývaru
- černý mletý pepř
- čerstvá majoránka
- 200 g taveného sýra
- 4 velké papriky
- 200 g polníčku
Slunečnicová semínka opražíme nasucho bez tuku. Šalotku očistíme, oloupeme a usekáme nadrobno. Celerové řapíky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Cukety omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Mladé cukety neloupeme, protože mají měkkou slupku a křehkou dužninu. Starší cukety musíme oloupat a při zpracování dáváme pozor, protože dužnina je někdy nahořklá. Rýži několikrát propláchneme a necháme dobře okapat.
Nakrájenou zeleninu krátce opečeme na oleji. Pak ji vyjmeme a na témže tuku osmahneme rýži. Přilijeme k ní 200 ml vývaru a dusíme asi 15 minut na mírném ohni. Přidáme opečenou zeleninu a dusíme ještě další 3 minuty.
Majoránku opláchneme a usekáme najemno. Rýži ochutíme pepřem a majoránkou. V horké rýži necháme rozpustit sýr a nakonec vmícháme část slunečnicových semínek.
Papriky omyjeme, odřízneme vršky a odstraníme semeník. Lusky naplníme rýžovou směsí, posypeme zbylými slunečnicovými semínky a uzavřeme odkrojenými vršky. Papriky vložíme do zapékací mísy, zalijeme 150 ml zeleninového vývaru a pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 30 minut.
—————
Papriky po myslivecku
Doba přípravy: 40 minut
1 porce asi 1 525 kJ/ 364 kcal
4 porce
- 4 větší zelené papriky
- 4 lžíce oleje
- 600 g čerstvých nebo mražených hub
- 1 malá cuketa
- 50 g másla
- 4 vejce
- 2 lžíce sladké smetany
- pepř
- sůl
- rajčata a petrželka na ozdobu
Papriky omyjeme a nožem podélně rozkrojíme. Rozkrojené poloviny zbavíme semen. Rozpustíme máslo, vložíme papriky a přiklopené pokličkou je asi 8 minut dusíme. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a na rozpáleném oleji necháme zesklovatět. Přidáme nakrájené houby, zamícháme a chvíli pod pokličkou dusíme. Potom k houbám přidáme omytou a na kostičky nakrájenou mladou cuketu, promícháme a znovu krátce podusíme.
Rozkvedláme vejce se smetanou, nalijeme ji do houbové směsi a za stálého míchání necháme zhoustnout. Podle chuti opepříme a osolíme. Touto směsí naplníme půlky paprik, vložíme je do zapékací misky a krátce na eletrickém grilu ogrilujeme. Podáváme je s vařenými nebo opečenými brambory ozdobené čerstvou petrželkou a rajskými jablíčky.
—————
Papriky s rýžovou směsí
Doba přípravy: 50 - 60 minut
4 porce
- 4 červené papriky
- 100 g rýže
- 200 g mražené míchané zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžička vegety
- 80 g tvrdého strouhaného sýra
- mletý bílý pepř
- sůl
- máslo na vymazání pekáče
- čerstvé bylinky na ozdobu - rozmarýn
Uvaříme rýži, papriky rozpůlíme, osmažíme cibulku, přidáme mraženou zeleninu a krátce podusíme.
Smícháme rýži se zeleninou, přisypeme lžičku vegety, pepř a sůl. Směsí naplníme půlky paprik a v troubě asi 15 minut zapékáme.
Podáváme posypané nastrouhaným sýrem a ozdobené čerstvým rozmarýnem.
—————
Papriky se žampionovou nádivkou
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 564 kcal/ 2 365 kJ
4 porce
- 1 cibule
- 200 g žampionů
- 4 lžíce oleje
- 1 svazek petrželky
- 1 houska z předchozího dne
- 100 ml mléka
- 200 g vařené rýže
- 1 vejce
- sůl
- mletý černý pepř
- 6 paprik
- 100 g tvrdého sýra (např. eidamu)
- olej na vymazání
- tymián na ozdobení
Cibuli oloupeme a žampiony očistíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, žampiony na plátky. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli s houbami na něm zprudka orestujeme. Petrželku opláchneme a nasekáme nadrobno.
Housku nakrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zvlhčíme mlékem. Přidáme orestované žampiony, nasekanou petrželku a vařenou rýži. Vejce rozšleháme a přilijeme do mísy. Nádivku osolíme, opepříme a všechny přísady zlehka promícháme.
Papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semínek, opláchneme a necháme okapat. Sýr nastrouháme nahrubo. Papriky naplníme připravenou nádivkou, posypeme sýrem a dáme do olejem vymazaného pekáčku.
Papriky zapékáme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Snítky tymiánu opláchneme, plněné papriky jimi ozdobíme a podáváme.
—————
Pečené plněné papriky na 2 způsoby
4 porce
- 200 g rýže
- 150 g žampionů
- 150 ml smetany ke šlehání
- 120 g taveného sýra
- 100 ml kuřecího vývaru
- 100 g sterilované kukuřice
- 4 velké barevné papriky
- 3 lžíce oleje
- 1/2 menší brokolice
- 1 a 1/2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- sůl
- tuk na vymazání mísy
Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, povaříme 4 minuty ve vroucí vodě a slijeme. Papriky omyjeme a osušíme. Odřízneme z nich vrchní část a vydlabeme semínka. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm brokolici, žampiony i scezenou kukuřici. Zeleninu s houbami přidáme do mísy k uvařené rýži a vše promícháme.
Do kastrůlku nalijeme vývar, přivedeme ho k varu a rozpustíme v něm tavený sýr. Pak přilijeme smetanu a vaříme, dokud směs nezhoustne. Ochutíme tymiánem.
Papriky naplníme rýžovou směsí a dáme do vymazané zapékací mísy. Náplň přelijeme sýrovou omáčkou a přiklopíme odříznutou vrchní částí papriky. Mísu vložíme do předehřáté trouby a papriky pečeme při 180 °C asi 25 - 30 minut. Podáváme je teplé s listovým salátem.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 6 paprik
- 100 g šunky
- 100 g uzeného eidamu
- 10 středně velkých žampionů
- olej
- sůl
- pepř
- sladká mletá paprika
Papriky rozkrojíme a očistíme od zrníček. Potom jemně nakrájíme žampiony, sýr a šunku a promícháme. Orestujeme společně na pánvi (můžeme přidat i vejce). Pak touto směsí papriky naplníme. Vložíme do zapékací misky, zakápneme olejem, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme, poprášíme sladkou paprikou a necháme zapéct. Podáváme s bramborem nebo vekou s bylinkovým máslem.
—————
Plněné papriky se zelím
Doba přípravy: asi 55 minut
1 porce asi 1 970 kJ/ 470 kcal
4 porce
- 4 velké letní papriky
- 800 g hlávkového zelí
- 30 g sádla
- 20 g hladké mouky
- ocet podle chuti
- sůl
- cukr
Nádivka:
- 300 g mletého vepřového masa
- 150 g rýže
- 1 cibule
- sůl
- petrželová nať nebo pažitka na ozdobení
Všechnu rýži ve větším sítku několikrát horkou a potom studenou vodou propláchneme, vsypeme ji do kastrolu a nakonec zalijeme vodou. Na šálek rýže dáme 1 a 1/2 šálku vody. Rýži mírně osolíme, přivedeme k varu a zvolna dusíme pod pokličkou. Cibuli pečlivě oloupeme. Mleté maso rovněž osolíme a smícháme s drobně nakrájenou cibulí. Pak přidáme dušenou rýži.
Z paprik opatrně odřízneme vršky se stopkami, vyjmeme jádřinec a papriky dobře vymyjeme proudem studené vody. Necháme je odkapat na suché utěrce. Zelí mezitím nakrájíme na slabé nudličky. Polovinu zelí dáme do vymaštěné zapékací misky. Papriky naplníme masovou směsí a poklademe je na připravené zelí. Druhou polovinou zelí papriky přikryjeme, podlijeme mírně vodou a dáme do trouby zapéct. Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku. Papriky asi po 40 minutách vyjmeme a zelí zahustíme jíškou. Dochutíme octem, solí, případně i trochou cukru. Krátce povaříme společně s paprikami a podáváme. Velmi vhodnou přílohou plněných paprik jsou nové brambory.
—————
Plněné smažené papriky
4 porce
- 4 zelené papriky
- 200 g tvrdého sýra (čedar, eidam)
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička ledové vody
- sůl
- olej na smažení
- mexická nebo jiná ostrá chilli omáčka
Papriky ze všech stran opečeme na plotýnce nebo pod grilem, až vrchní slupka zčerná. Necháme je chvilku pod poklicí zapařit a pak tenkou spálenou slupku snadno oloupeme. Sýr nakrájíme na hranolky a naplníme jím papriky. Žloutky rozšleháme se lžičkou ledové vody, přidáme mouku a ušlehaný sníh z bílků. V těstíčku papriky obalíme a v rozehřátém oleji dozlatova usmažíme. Papriky podáváme horké s ostrou omáčkou, můžeme je podávat s brambory nebo s mexickou rýží.
—————
Zapečené houby v paprikách
Doba přípravy: 40 minut
1 porce asi 2 345 kJ/560 kcal
4 porce
- 8 zelených paprik
- 1 středně velká veka
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 200 g čerstvých (nebo mražených) hub
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 1 lžička drceného kmínu
- tuk na zapečení
- 2 lžíce másla
- sůl
- lístky bazalky na ozdobu
Papriky omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a opatrně, aby nepraskly, odkrojíme vršky. Odstraníme jaderníky a uvnitř je trochu osolíme.
Středně velkou veku nakrájíme na malé kostičky a vložíme je do připravené mísy. Zalijeme ji osoleným mlékem s rozšlehaným vejcem a necháme vsáknout.
Slaninu nadrobno nasekáme a na pánvi rozškvaříme. Přidáme na větší kostky nakrájenou cibuli, drcený kmín a necháme spolu se slaninou zesklovatět. Pak přidáme očištěné, na čtvrtky nakrájené houby, vše podusíme a necháme vychladnout. Houbovou směs promícháme s nakrájenou vekou, podle chuti osolíme a necháme vychladnout. Opatrně připravenou nádivkou naplníme všechny papriky.
Zapékací formu vymažeme tukem, naskládáme do ní papriky, pokapeme je rozpuštěným máslem a asi 20 minut zapékáme v rozehřáté troubě na 200°C. Podáváme je teplé, ozdobené lístky bazalky. Servírujeme je nejlépe s tmavým pečivem a salátem z čerstvé sezonní zeleniny.
—————