Polenta
Kukuřičná kolečka s rajčaty
Doba přípravy: 80 minut
- 300 g kukuřičné mouky
- 6 rajčat
- 120 g slaniny
- 1 velká cibule
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- 800 ml mléka
- 3 vejce
- olej
- sůl
- pepř
Smíchejte 600 ml mléka s 600 ml vody a přiveďte k varu. Za stálého míchání přidávejte kukuřičnou mouku a vařte na mírném ohni, dokud se hmota nezačne lepit ke dnu. Kukuřičnou kaši vyklopte na pomoučený vál, rozetřete na plát silný asi 1,5 cm a vykrajujte z něj kolečka. Do ohnivzdorné mísy vymazané tukem střídavě vyrovnejte plátky rajčat a kukuřičná kolečka. Posypejte opečenou slaninou a cibulí. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce s parmazánem, osolte, opepřete. Vzniklou směsí pokrm přelijte a dejte péct.
—————
Polenta se špenátem a slaninovou omáčkou
4 porce
Polenta:
- 120 g kukuřičné krupice
- 3 lžíce másla
- 6 lžic strouhaného tvrdého sýra
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 3 - 6 lžic olivového oleje na pečení
Omáčka:
- 1/2 cibule
- 40 g uzené prorostlé slaniny
- 1 bobkový list
- 20 g másla
- 100 ml drůbežího vývaru
- 100 ml smetany
- 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra
- sůl
- pepř
Špenát:
- 600 g čerstvého špenátu
- 40 g másla
- 1 cibule
- 1/2 stroužku česneku
- sůl
- muškátový oříšek
- pepř
Na polentu přivedeme k varu 650 ml vody, zamícháme kukuřičnou krupici, hrnec sundáme z ohně a necháme 45 minut odstát. Máslo rozehřejeme v malém hrnku a necháme slabě zhnědnout. Pak ihned zamícháme do kukuřičné hmoty, aby nebyla příliš tmavá. Nakonec vpracujeme nastrouhaný sýr a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Tuto hmotu pak rozetřeme na pečící papír v tloušťce 2 cm. Nožem nakrájíme na trojúhelníky nebo šálkem vykrojíme půlměsíčky. Tyto kousky pak před podáváním opečeme na olivovém oleji na teflonové pánvi dozlatova.
Na omáčku podusíme cibuli na másle, nakrájenou slaninu a bobkový list. Přilijeme vývar a necháme svařit na polovinu. Přidáme smetanu, necháme jednou přejít varem a vyndáme bobkový list. Přimícháme sýr a tyčovým mixérem nebo v mixéru rozmixujeme a přecedíme přes síto. Omáčku znovu přivedeme k varu a případně ochutíme solí a pepřem.
Špenát několikrát propláchneme a silné stonky odstraníme. Necháme okapat. Mezitím ve velkém hrnci na másle asi minutu podusíme nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek, pak přidáme špenát. Jakmile se špenát rozpadne, ochutíme ho solí, muškátovým oříškem a pepřem. Podáváme s polentou a omáčkou.
—————
Polentové knedlíky se zeleninou
Doba přípravy: asi 55 minut
4 porce
- 1 hrnek kukuřičné mouky nebo krupice (polenty)
- 750 ml vody
- sůl
- 20 g másla
- rostlinný nebo olivový olej na vymazání pekáčku a smažení polentových knedlíků
Na zeleninovou směs:
- 1 lilek
- sůl
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g žampionů
- 2 červené papriky
- 2 žluté papriky
- 2 lžičky provensálského koření
Kukuřičnou krupici nasypeme do horké vody, osolíme ji a přidáme máslo. Za neustálého míchání vaříme 8 - 10 minut. Připravená kaše by měla hustší konzistenci. Pekáček s vyššími okraji vymažeme olejem. Rozetřeme do něho polentovou kaši, necháme ji ztuhnout a vychladnout asi 2 hodiny.
Lilek nakrájíme na plátky silné přibližně 7 mm, osolíme je a necháme 30 minut vypotit, aby nebyl lilek hořký. Potom plátky omyjeme, osušíme, vymačkáme přebytečnou šťávu a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme ji na kostičky a orestujeme na rozpáleném oleji. Po chvilce přidáme na plátky nakrájený česnek. Ještě krátce orestujeme. Očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. Oba druhy paprik omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Papriky, žampiony a lilky přidáme k cibuli a česneku, osolíme a přisypeme provensálské koření. Přiklopíme a dusíme pod poklicí asi 20 minut.
Z polenty vykrájíme kulatým tvořítkem knedlíky. Ty opečeme z obou stran v teflonové pánvi potřené olivovým olejem. Knedlíky podáváme se zeleninovou směsí.
—————
Polentové šišky s brynzou
4 porce
- 750 ml mléka
- 250 g kukuřičné krupice
- 250 g brynzy
- 70 g másla
- 1/2 kostky masoxu
- 2 vejce
- 4 lžíce směsi na bramborové knedlíky
- sůl
- 4 plátky anglické slaniny nakrájené na nudličky a opečené
- 4 listy hlávkového salátu
Mléko přivedeme k varu, rozpustíme v něm masox, přisypeme krupici. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Do odstavené kaše vmícháme 40 g másla.
Do vychladlé kaše zapracujeme vejce a bramborovou směs. Necháme 10 minut odležet.
Z těsta vytvoříme válec, nakrájíme na špalíčky, ze kterých pak vyválíme válečky. Vkládáme je do vroucí, osolené vody a vaříme asi 10 minut.
Uvařené šišky omastíme, posypeme brynzou a opečenou slaninou. Zdobíme salátem.
—————
Zapečená polenta se sýrem
4 porce
- 250 g kukuříčné mouky
- 6 lžic másla
- 1 l vody
- 3 lžíce olivového oleje
- tenká kolečka nakrájené cibule
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 150 g mozzarelly nebo čedaru
- 3 lžíce jemně sekané petrželky
- 50 g strouhaného parmazánu
- sůl
- mletý černý pepř
Ve velkém hrnci vaříme vodu, do ní postupně nasypeme za stálého míchání kukuřičnou mouku. Vaříme 5 až 7 minut, dokud se kaše nepřestane lepit na strany hrnce. Do polenty pak vmícháme třetinu másla.
Pracovní plochu si navlhčíme a rozložíme na ni polentu v centimetrové vrstvě. Necháme ji vystydnout a pak ji nakrájíme na kolečka asi o průměru 6 cm. Ve středním hrnci zahřejeme olej se lžící másla, přidáme cibuli a za občasného míchání smažíme na mírném ohni doměkka. Cibuli ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Troubu rozpálíme na 190 °C, máslem vymažeme zapékací mísu, na dno dáme několik plátků cibule, zakryjeme vrstvou koleček z polenty, pokapeme máslem. Přidáme vrstvu plátků mozzarelly nebo čedaru a posypeme petrželkou a parmazánem, osolíme, opepříme. Uděláme další vrstvu z cibule a suroviny vrstvíme ve stejném pořadí. Poslední vrstvu tvoří sypaný parmazán. Pokapeme máslem a dáme zapéct na 20 až 25 minut a můžeme hned podávat.
—————