Pórek

Pórek s nivou

 

 

  • 4 větší pórky
  • 50 g slaniny
  • 6 lžic strouhané nivy
  • lžíce másla
  • sůl

 

Dobře opraný pórek nakrájíme na 5 cm dlouhé špalíky, šikmo seříznuté, a uvaříme v páře. Na másle rozškvaříme slaninové kostičky. Uvařený pórek posypeme škvarky a nastrouhanou nivou. Můžeme  podávat s pečivem. Je to skvělá lehká večeře.

—————

Pórek smažený v těstíčku

Doba přípravy: 25 minut

1 porce asi 860 kJ/ 205 kcal

4 porce

  • 4 menší pórky
  • 80 g šunky (8 tenkých plátků)
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1-2 lžíce mléka
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 stroužek česneku
  • bílý mletý pepř
  • olej na smažení
  • sterilované cibulky a petrželka na ozdobu
  • sůl

Z předem očištěných a omytých pórků odkrojíme kořenovou část, horní povadlé konce, popřípadě sloupneme vrchní slupku. Opláchneme je, pak každý kus rozkrojíme na 2 stejně dlouhé válečky, které vložíme do vroucí osolené vody a asi 1-1,5 minuty necháme povařit. Mezitím oloupeme a utřeme česnek. Špalíčky z pórků scedíme a necháme dobře vychladnout.

V misce rozšleháme vejce, přidáme hladkou mouku, mléko a vidličkou vyšleháme na hladké těstíčko. Ochutíme lžičkou grilovacího koření, rozetřeným stroužkem česneku, bílým mletým pepřem a podle potřeby dosolíme. Každý váleček pórku obalíme pevně šunkou, pak ještě důkladně a rovnoměrně omočíme v těstíčku a vložíme do rozpáleného oleje. Při smažení obalované špalíčky pórku stále obracíme, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran dozlatova.

Podáváme je s vařenými bramborami a salátem z čerstvé nebo sterilované zeleninové směsi a zdobíme cibulkou a petrželkou.

—————

Pórkové řízky

 

  • 250 g pórku
  • 150 g dušené šunky
  • 160 g hladké mouky
  • 2 dl mléka
  • 2 vejce
  • 80 g oleje
  • sůl

Pórek nakrájíme na kolečka, spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a vychladnout. Uděláme si těstíčko z vajec a hladké mouky. Nakrájíme šunku nadrobno a přidáme do těstíčka. Pak přidáme vychladlý pórek, osolíme a zamícháme. Dáme na pánev a pečeme placičky - řízky.

—————