Rajčata
Gratinovaná rajčata na rýži
Doba přípravy: 45 minut
4 porce
- 4 - 6 rajčat
- 1 šálek rýže
- 1 šálek mraženého nebo sterilovaného hrášku
- 1/2 cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce
- 150 ml zeleninového vývaru
- 60 g strouhanky
- 80 g eidamu
- čerstvé bylinky
- sůl
- pepř
Rýži připravíme obvyklým způsobem, před koncem varu přidejte hrášek a duste asi 5 minut společně s rýží. Omytá rajčata rozpulte. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Na rozehřátém oleji osmažte cibuli. Zapékací nádobu vymažte tukem a dno pokryjte vrstvou rýže s hráškem. Navrch položte půlky rajčat (řezanou stranou navrch). Vývar smíchejte s cibulí, ochuťte solí, pepřem a přilijte k rajčatům. Strouhanku smíchejte s vejcem a nastrouhaným sýrem. Směs navršte na půlky rajčat a pečte asi 25 minut ve vyhřáté troubě. Hotový pokrm posypte čerstvými bylinkami.
—————
Gratinovaná rajčata s balkánským sýrem
4 porce
- 4 lžíce olivového oleje
- 600 g balkánského sýra
- 16 rajčat
- italské bylinky (oregano, saturejka, majoránka, tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj) čerstvé i sušené
Omytá rajčata nakrájíme na plátky, naskládáme do menší zapékací misky a zakapeme olivovým olejem. Balkánský sýr nahrubo nastrouháme a spolu s bylinkami jím posypeme připravená rajčata. Vrstvy surovin střídáme, poslední tvoří sýr. Pokrm pak vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 240 °C asi 10 minut zapékáme. Podáváme s opečeným toastem.
—————
Gratinovaná rajčata se špenátem a vejci
1 porce 1 410 kJ
1 porce
- 150 g rajčat
- 150 g listového špenátu
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 3 g oleje
- polovina vejce
- 1 bílek
- 10 g parmezánu
- 15 g 20 % strouhaného sýru
- 120 g brambor
Rajčata omyjeme, seřízneme vršky a vyndáme dužinu. Špenát blanšírujeme ve slané vodě, ochutíme muškátovým oříškem a pepřem a smícháme s olejem. Vnitřek rajčat osolíme a opepříme. Naplníme špenátem, vařenými vejci a strouhaným sýrem. Ušleháme tuhý sníh z bílků s troškou soli a vmícháme parmazán. Hmotu naneseme na okraj rajčat a zapékáme asi 10 minut při 200 °C. Jako přílohu podáváme brambory.
—————
Pečená rajčata
Doba přípravy: 45 minut
1 porce asi 1 646 kJ/393 kcal
4 porce
- 8 větších rajčat
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 cibule
- sůl
- 1 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- drcený černý pepř
- 250 ml smetany
- 100 g tvrdého sýra (mohou být i dva druhy)
Rajčata důkladně omyjeme a odkrojíme jejich horní část. Rajčatovou dužinu pořádně vydlabeme lžičkou. Rajčata pak postavíme na řeznou stranu tak, aby okapala.
Špenát spaříme ve vroucí osolené vodě, přecedíme, zchladíme studenou vodou a vymačkáme. Cibuli oloupeme a orestujeme ji na oleji dozlatova. Česnek prolisujeme.
K cibuli přidáme špenát, česnek, sůl a pepř. Přilijeme smetanu a provařujeme dokud špenát nezhoustne. Hotový špenát odstavíme a necháme vychladnout. Pak přimícháme vejce.
Vydlabaná rajčata naplníme špenátem a posypeme sýrem. Narovnáme je do pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C asi 10-15 minut, až sýr pěkně zezlátne.
—————
Pečený rajčatový koláč
- 2 kg rajčat
- 10 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- tymián
Na marinádu:
- lžíce medu
- lžíce vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka cukru
- pepř
Rozpůlená a neloupaná rajčata naklademe těsně vedle sebe na plech a nachystáme si troubu, rozpálenou na 150 °C. Všechny složky marinády důkladně promícháme. Rajčata osolíme, opepříme a připravenou marinádou potřeme. Stroužky česneku očistíme, nakrájíme na silnější plátky a na každou polovinu rajčete jeden plátek položíme. Rajčata zlehka okořeníme tymiánem a hodinu pečeme v troubě při nastavené teplotě 150 °C. Podáváme teplé i studené, labužníci mohou koláč posypat pikantním sýrem nebo i nasekanými černými olivami.
—————
Pikantní rajčata zapečená s brambory
- 4 velké brambory
- 4 větší rajčata
- 1 červená feferonka
- 2 stroužky česneku
- hrst petrželové natě
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 citronu
- 150 ml vývaru
- sůl
Do olejem vymazané kulaté mísy poklademe oloupané a na plátky pokrájené brambory a posypeme jemně nasekanou feferonkou. Olivový olej smícháme s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, polovičním množstvím nasekané petrželky, přidáme sůl a částí této směsi brambory zakápneme. Na ně pak poklademe plátky rajčat a zakapeme zbývajícím olejem. Vše zalijeme vývarem a dáme péci do předehřáté trouby asi na 30 až 40 minut. Hotový pokrm posypeme zbývající petrželkou.
—————
Rajčata naplněná kuskusem - dietní
4 porce
- 200 g kuskusu
- 2 lžíce na kostičky nakrájené sterilované karotky
- 2 lžíce mraženého hrášku
- 100 g hub shii-take
- 2 barevné papriky
- 1 lžíce vegety
- 1/2 lžičky soli
- špetka drceného pepře
- 8 velkých rajčat
- 6 lžic olivového oleje
- 2 bobkové listy
Kuskus nasypeme do větší mísy a zalijeme asi 350 ml vroucí vody. Zlehka ho promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut nabobtnat.
Karotku slijeme a necháme okapat. Vmícháme ji s rozmraženým hráškem do kuskusu. Houby a papriky očistíme. Houby nakrájíme na tenké plátky, papriky na malé kostičky. Vše přidáme do mísy ke kuskusu a ochutíme ho vegetou, solí a drceným pepřem.
Rajčata omyjeme, osušíme, seřízneme vršky a dáme je stranou. Lžičkou nebo vykrajovačem vydlabeme vnitřek rajčat. Vydlabaná rajčata naplníme připravenou kuskusovou směsí, kterou přiklopíme odříznutými vršky.
Naplněná rajčata narovnáme do zapékací formy a přelijeme olivovým olijem. Přidáme bobkový list a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 25 minut. Hotová rajčata podáváme např. s bílým pečivem.
—————
Rajčata plněná hlívou a rýží - *** dietní
4 porce
- 16 rajčat
- 150 až 200 g čestvé hlívy ústřičné
- sůl
- pepř
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 300 g vařené rýže
- zelená petrželka
- mozarella
Na dvou lžících másla orestujeme drobně nakrájenou cibuli, polovinu odebereme do pekáčku nebo zapékací mísy a na druhé polovině restujeme asi deset minut drobně nakrájenou hlívu. Pak ji smícháme s vařenou rýží, osolíme ji a opepříme, přidáme nasekanou zelenou petrželku. Omytá rajčata skrojíme, odstraníme dužinu a naplníme je směsí rýže a hlívy, naskládáme je do pekáčku nebo mísy na orestovanou cibuli, podlijeme je vydlabanou dužinou z rajčat a zapékáme je ve vyhřáté troubě 20 minut. Pak na povrch rajčat dáme plátky mozarelly a dopečeme, až se sýr roztaví. Před podáváním ještě sypeme zelenou petrželkou. Podáváme s chlebem nebo pečivem.
—————
Rajčata plněná houbami na 2 způsoby
4 porce
- 8 velkých rajčat
- 3 lžíce másla
- asi 300 g čerstvých hub
- 3 vejce
- kmín
- sůl
- 40 g mozzarelly
- zelená petrželka
Rajčata omyjeme, seřízneme a lžičkou vykrojíme vnitřky. Na lžíci másla podusíme doměkka houby s kmínem a solí, zalijem je vejci a necháme je srazit. Zapékací mísku vymažeme máslem, rajčata naplníme houbami a naskládáme je do misky. Povrch posypeme nastrouhanou mozzarellou a v hodně vyhřáté troubě je zapečeme až sýr zezlátne. Hotová rajčata posypeme petrželkou. Podáváme třeba s pečivem nebo jako hlavní jídlo s bramborovou kaší.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 8 větších tvrdých rajčat
- 250 g hub
- 4 lžíce strouhanky
- 5 lžic oleje
- pepř
- petrželka
Z omytých rajčat seřízneme vršky a dužninu vydlabeme lžičkou. Očištěné a na plátky nakrájené houby dusíme na 2 lžičkách oleje, až šťáva vysmahneme. Vydlabanou rajčatovou dužninu posekáme, přidáme k houbám, zahustíme strouhankou osmaženou na zbytku oleje a rajčata naplníme. Urovnáme do pekáčku a zapečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s vařenými brambory nebo chlebem.
—————
Rajčata v křupavém kabátku
- 2 plátky toustového chleba
- 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
- 2 lžíce nasekané listové petrželky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 nasekané stroužky česneku
- sůl a pepř
- 500 g malých rajčátek
Do zapékací misky nebo do grilovací alobalové misky rozložíme rajčátka. Troubu rozehřejeme na 200 - 220 °C. Do mixeru dáme rozdrobený chléb, sýr, petrželku, česnek, olej, sůl a pepř . Směs nasypeme na rajčátka a pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
—————