Zvěřina

Dančí roláda s vejci

4 porce

  • 4 natvrdo uvařená a oloupaná vejce
  • asi 150 g listového špenátu
  • 600 - 700 g dančí kýty rozkrojené na plát
  • 100 g anglické slaniny na plátky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce nakládaných lišek
  • olej na pekáček

Špenát spaříme ve vroucí osolené vodě. Plát masa přes fólii naklepeme. Lehce ho osolíme a rozložíme na něj slaninu a scezený špenát. Do středu dáme vejce a maso srolujeme. Roládu převážeme, solíme, opepříme a vložíme do vymaštěného pekáčku. Pečeme při 180 °C asi 40 minut. Během pečení podléváme vodou.

Když je roláda měkká, vyjmeme ji, výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, rozředíme trochou vody, přidáme lišky, sůl a necháme asi 10 minut provařit.

—————

Jelení ragú s hříbky na červeném víně

 

  • 60 dkg předního jeleního masa
  • 1 lusk papriky
  • 1 rajče
  • 4 dl červeného vína
  • 20 dkg hříbků
  • 1/2 kg brambor
  • 1 dl stolního oleje
  • 3 dl masového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl

 

Nadrobno nasekanou cibuli začneme smažit na rozpáleném oleji. Přihodíme na větší kousky nakrájená rajčata a papriku a na kolečka nakrájený česnek. Směs osolíme a necháme několik minut podusit.

Jelení maso nakrájíme na kostičky, vhodíme na cibulový základ a přidáme bobkový list, rozmarýn, tymián. Promícháme a podlijeme vodou a červeným vínem. Maso necháme vařit tak dlouho, až změkne.

Ještě než bude ragú úplně hotové, vmícháme do něj hříbky a na kostičky nakrájené brambory. Ještě 10 - 15 minut povaříme a podáváme.

—————

Pečený bažant s hroznovým vínem

4 porce

 

  • 1 oškubaný, vykuchaný bažant (min. 1 kg)
  • 1 menší cibule
  • 400 ml zvěřinového vývaru
  • 120 g bílého hroznového vína
  • 120 g modrého hroznového vína
  • 100 g zakysané smetany
  • 50 g pomazánkového másla
  • 50 g másla
  • 40 ml brandy
  • 6 kuliček jalovce
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 4 snítky tymiánu
  • mletý bílý pepř
  • sůl

 

Bažanta uvnitř i vně osolíme a opepříme. Na prsa a stehna položíme slaninu s tymiánem. Bažanta ovážeme.

Do vymazaného pekáčku dáme kolečka cibule a bažanta. Posypeme drceným jalovcem, přelijeme brandy, přiklopíme a pečeme při 160 °C asi 60 minut. Podléváme vývarem, ke konci odklopíme a při 190 °C dopečeme.

Bažanta vyjmeme. Výpek setřeme do kastrůlku, přilijeme vývar a vyvaříme na polovinu. Přidáme kuličky vína. Nakonec vmícháme smetanu s pomazánkovým máslem a sůl.

—————