Guláše

Dančí guláš

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi  1 590 kJ/ 380 kcal

4 porce

  • 800 g dančího masa
  • 2 cibule
  • 80 g slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 1 l vývaru
  • 2 lžičky solamylu
  • 7 zrnek celého pepře
  • 1 dl červeného stolního vína
  • sůl
  • čerstvé lístky celeru a kompotované jeřabiny na ozdobu

Daňčí maso několikrát omyjeme pod tekoucí studenou vodou, odblaníme a nakrájíme na větší kostky. Slaninu nadrobno nakrájíme a dáme do kastrolu rozškvařit. Přidáme máslo a oloupanou, na kostičky nakrájenou větší cibuli. Vše dobře promícháme.

Druhou cibuli osmahneme dozlava. Přidáme nakrájené maso, zrnka jalovce, pepře, osolíme, podlijeme vývarem, přiklopíme a necháme při mírné teplotě asi půl hodiny dusit. Pak guláš zalijeme červeným vínem a uvaříme doměkka. Podle potřeby doléváme horkou vodu. Nakonec jej zahustíme solamylem rozmíchaným v 1 dcl vody. Během vaření občas guláš zamícháme. Z hotového pokrmu nakonec vyndáme zrnka koření.  Podáváme jej s vařenými těstovinami nebo chlebem. Podle chuti můžeme zdobit kolečky syrové cibule, listy celeru a kompotem z jeřabin.

—————

Kančí guláš

4 porce

  • 600 g kančí kýty
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 4 hřebíčky
  • 4 kuličky jalovce
  • 4 kuličky nového koření
  • 200 ml bílého vína
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 lžíce oleje
  • hrst sušených nebo 200 g pokrájených čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 velké karotky
  • 80 g anglické slaniny
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1 lžíce nasekaných bylinek (oregano, šalvěj, rozmarýn)
  • drcený černý pepř

Nakrájenou kýtu, sůl, koření, víno a citronovou šťávu promícháme. Necháme přes noc marinovat. Maso vyjmeme (marinádu si ponecháme) a na oleji zprudka orestujeme. Podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka.

Sušené houby necháme ve studené vodě nabobtnat. Cibule, celer i karotky očistíme a nasekáme. Maso vyjmeme a na vyrestovaném základě opečeme kostičky slaniny, cibuli, hořčici a mouku. Přidáme marinádu, vodu, mrkev, celer, houby, česnek, bylinky, maso a pepř. Uvaříme doměkka.

—————

Srnčí guláš s houbami v chlebu

 

 4 porce 

  • 600 g srnčího masa
  • 2 cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 300 - 400 g mražených hub
  • lžíce sladké papriky
  • lžička ostré papriky
  • mletý pepř
  • sůl
  • 4 chlebové bochníčky

 

Očištěné a odblaněné maso nakrájíme na kostky. Drobně nakrájenou slaninu rozškvaříme, osmahneme na ní nakrájenou cibuli a maso. Okořeníme paprikou a pepřem, krátce orestujeme, osolíme, zastříkneme octem, podlijeme hrnkem vody a dusíme za častého míchání téměř doměkka, přidáme houby a dodusíme. Chlebové bochníčky potřeme vodou a dáme je na chvíli rozpéct do vyhřáté trouby. Seřízneme vršek a vykrojíme část střídky. Naplníme gulášem a přiklopíme.

—————

Zvěřinový guláš s pórkem

4 porce

  • 600 g zvěřiny na guláš (plec, kližka, apod.)
  • 2 červené cibule
  • 100 g celeru
  • 300 g pórku
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 300 ml vývaru ze zvěřiny nebo hovězího
  • 4 lžíce rybízového rosolu nebo džemu
  • 4 lžíce brusinek
  • 50 ml smetany
  • hotová jíška

Maso nakrájíme na kostičky. Cibule oloupeme a nakrájíme na dílky. Celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Tymián a rozmarýn opereme a lístky otrháme.

V pekáči rozehřejeme máslo, osmahneme na něm cibulku a pak na něm ze všech stran opečeme maso. Poté je osolíme a opepříme. Přidáme celer, pórek a bylinky. Po 8 minutách přilijeme vývar a na mírném ohni zvolna dusíme asi 90 minut.

Krátce před koncem dušení vmícháme rybízový rosol a brusinky. Podle potřeby ještě jednou osolíme a opepříme. Přidáme smetanu, necháme ji přejít varem a omáčku lehce zahustíme trochou jíšky. Zvěřinový guláš podáváme s houskovým knedlíkem, bramborovými šiškami, haluškami nebo chlebem. Můžeme dozdobit bylinkami.

—————