Kančí

Kančí kotlety s jablky

 

4 porce

  • 600 g kančích kotlet
  • 20 g másla
  • 30 g oleje
  • 5 cl vína
  • 40 g jader vlašských ořechů
  • 60 g ostružin
  • 400 g jablek
  • černý pepř
  • sůl

 

Kotlety na krajích nařízněte, zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Opečte na směsi oleje a másla, podlijte vínem a duste doměkka. Před dokončením přidejte jádra vlašských ořechů, na plátky nakrájená jablka zbavená jádřinců a ostružiny. Vše společně krátce prohřejte. Podávejte s bramborovými kroketami nebo těstovinami.

—————

Kančí kýta s omáčkou

 

Doba přípravy: 90 minut (bez doby marinování)

1 porce asi 587 kcal/ 2 459 kJ

4 porce 

  • 800 g kančí kýty
  • 50 g slaniny
  • sůl
  • 2 mrkve
  • 1 menší celer
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky celého pepře
  • 50 ml octa
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 140 g rybízové marmelády
  • 100 ml červeného vína
  • 2 plátky tmavého chleba
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje
  • tymián na ozdobení

 

Maso z divočáka dobře očistíme a odblaníme. Slaninu nakrájíme na hranolky, kterými maso prošpikujeme. Když necháme slaninu v ledničce dobře ztuhnout, bude se nám s ní lépe pracovat. Prošpikované maso osolíme a položíme do pekáčku.

Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Vše nasypeme na maso do pekáčku, přidáme jalovec a celý pepř a zalijeme octem. Necháme přes noc marinovat.

Druhý den opečeme maso v pánvi na rozehřátém oleji. Přidáme zeleninu, orestujeme ji a maso vyjmeme. Zeleninu zaprášíme moukou, přidáme 4 lžíce marmelády a za stálého míchání přilijeme červené víno a asi 300 ml vody. Zeleninu povaříme asi 20 minut doměkka a propasírujeme.

Chleba rozdrobíme a smícháme s cukrem, olejem a marmeládou. Maso potřeme chlebovou směsí a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C asi 50 minut. Během pečení maso podle potřeby podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Hotové maso nakrájíme na plátky, omáčku prohřejeme a vše rozdělíme na talíře. Podáváme s houskovými knedlíky a zdobíme čerstvým tymiánem. 

—————

Kančí plec s pepřovou omáčkou

 

4 porce

  • 600 g kančí  plece rozkrojené na menší kusy
  • 1 velká mrkev
  • 100 g celeru
  • 1 petržel
  • 1 velká cibule
  • 80 g másla
  • 40 g hladké mouky rozmíchané ve 150 ml vody
  • 40 g scezeného nakládaného zeleného pepře
  • sůl
  • tymián na ozdobu

Všechnu zeleninu oloupeme, nasekáme nadrobno a v kastrolu na másle orestujeme. Pak přidáme maso, které ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou, osolíme a pod poklicí dusíme asi 1 - 1,5 hodiny doměkka.

Maso vyjmeme. Tekutinu z omáčky odvaříme a základ rozmixujeme. Zalijeme asi 500 ml vývaru z masa a přivedeme k varu. Mouku ve vodě vlijeme do omáčky. Za občasného míchání omáčku prováříme alespoň 20 minut. Pak ji propasírujeme přes cedník a přidáme pepř se solí.

—————

Pečená kančí kotleta s brusinkovou omáčkou

 

 

  • 80 dkg kančí kotlety
  • 40 dkg brusinek
  • 20 dkg para ořechů
  • 30 dkg mladých lusků zeleného hrášku
  • 3 dl červeného vína
  • 1 lžíce medu
  • 2 dkg hnědého cukru
  • 1 dl masového vývaru
  • 5 dkg másla
  • sůl, pepř
  • jalovec

 

Kančí kotletu nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme tak, aby se na masu vytvořila tenká kůrčička. Přisypeme bobule jalovce a mírně osmahneme. Potom maso zakapeme medem a 2 dl červeného vína. Maso vložíme na 15 až 25 minut péct do trouby předehřáté na 190 °C.

Na pánvi zkaramelizujeme hnědý cukr, vhodíme brusinky a podlijeme malým množstvím masového vývaru a 1 dl červeného vína. Až se šťáva začne vařit, přihodíme pražené para ořechy a povaříme dalších 10 minut, dokud se neodpaří téměř všechna šťáva. Potom do omáčky vhodíme 5 dkg másla a přivedeme k varu.

Na zpěněném másle osmahneme lusky zeleného hrášku. Osolíme,opepříme a podáváme jako přílohu k pečenému masu. Nakonec vše zakapeme brusinkovou omáčkou.

—————

Rolka z divočáka se švestkami

Doba přípravy: 100 minut

4 porce

  • 800 g kýty z divočáka
  • černý čaj
  • 250 g sušených švestek
  • sůl
  • mletý pepř
  • svazeček čerstvého tymiánu
  • mletá sladká paprika
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 200 ml vývaru
  • 1 pomeranč

Kančí kýtu očistíme, maso rozřízneme na tenký plát a naklepeme přes mikrotenovou fólii. Uvaříme silný černý čaj a necháme v něm nabobtnat sušené švestky. Pak je přecedíme přes cedník a necháme okapat.

Celý plát masa osolíme, opepříme a poklademe ho asi 2/3 švestek a čerstvým tymiánem. Maso srolujeme a roládu převážeme provázkem. Na povrchu ji ještě osolíme a posypeme mletou paprikou.

V pekáčku rozehřejeme máslo s olejem a roládu zprudka ze všech stran opečeme. Vyjmeme ji a na výpeku  orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme zbylé švestky a přilijeme masový vývar. Pak vložíme opečenou roládu.

Roládu pokapeme pomerančovou šťávou. Pekáček přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme asi 70 minut, a to za častého podlévání. Hotovou roládu nakrájíme a přelijeme švestkovou omáčkou.

—————