Kančí
Kančí kotlety s jablky
4 porce
- 600 g kančích kotlet
- 20 g másla
- 30 g oleje
- 5 cl vína
- 40 g jader vlašských ořechů
- 60 g ostružin
- 400 g jablek
- černý pepř
- sůl
Kotlety na krajích nařízněte, zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Opečte na směsi oleje a másla, podlijte vínem a duste doměkka. Před dokončením přidejte jádra vlašských ořechů, na plátky nakrájená jablka zbavená jádřinců a ostružiny. Vše společně krátce prohřejte. Podávejte s bramborovými kroketami nebo těstovinami.
—————
Kančí kýta s omáčkou
Doba přípravy: 90 minut (bez doby marinování)
1 porce asi 587 kcal/ 2 459 kJ
4 porce
- 800 g kančí kýty
- 50 g slaniny
- sůl
- 2 mrkve
- 1 menší celer
- 1 petržel
- 2 cibule
- 2 kuličky jalovce
- 2 kuličky celého pepře
- 50 ml octa
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 140 g rybízové marmelády
- 100 ml červeného vína
- 2 plátky tmavého chleba
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce oleje
- tymián na ozdobení
Maso z divočáka dobře očistíme a odblaníme. Slaninu nakrájíme na hranolky, kterými maso prošpikujeme. Když necháme slaninu v ledničce dobře ztuhnout, bude se nám s ní lépe pracovat. Prošpikované maso osolíme a položíme do pekáčku.
Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Vše nasypeme na maso do pekáčku, přidáme jalovec a celý pepř a zalijeme octem. Necháme přes noc marinovat.
Druhý den opečeme maso v pánvi na rozehřátém oleji. Přidáme zeleninu, orestujeme ji a maso vyjmeme. Zeleninu zaprášíme moukou, přidáme 4 lžíce marmelády a za stálého míchání přilijeme červené víno a asi 300 ml vody. Zeleninu povaříme asi 20 minut doměkka a propasírujeme.
Chleba rozdrobíme a smícháme s cukrem, olejem a marmeládou. Maso potřeme chlebovou směsí a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C asi 50 minut. Během pečení maso podle potřeby podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Hotové maso nakrájíme na plátky, omáčku prohřejeme a vše rozdělíme na talíře. Podáváme s houskovými knedlíky a zdobíme čerstvým tymiánem.
—————
Kančí plec s pepřovou omáčkou
4 porce
- 600 g kančí plece rozkrojené na menší kusy
- 1 velká mrkev
- 100 g celeru
- 1 petržel
- 1 velká cibule
- 80 g másla
- 40 g hladké mouky rozmíchané ve 150 ml vody
- 40 g scezeného nakládaného zeleného pepře
- sůl
- tymián na ozdobu
Všechnu zeleninu oloupeme, nasekáme nadrobno a v kastrolu na másle orestujeme. Pak přidáme maso, které ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou, osolíme a pod poklicí dusíme asi 1 - 1,5 hodiny doměkka.
Maso vyjmeme. Tekutinu z omáčky odvaříme a základ rozmixujeme. Zalijeme asi 500 ml vývaru z masa a přivedeme k varu. Mouku ve vodě vlijeme do omáčky. Za občasného míchání omáčku prováříme alespoň 20 minut. Pak ji propasírujeme přes cedník a přidáme pepř se solí.
—————
Pečená kančí kotleta s brusinkovou omáčkou
- 80 dkg kančí kotlety
- 40 dkg brusinek
- 20 dkg para ořechů
- 30 dkg mladých lusků zeleného hrášku
- 3 dl červeného vína
- 1 lžíce medu
- 2 dkg hnědého cukru
- 1 dl masového vývaru
- 5 dkg másla
- sůl, pepř
- jalovec
Kančí kotletu nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme tak, aby se na masu vytvořila tenká kůrčička. Přisypeme bobule jalovce a mírně osmahneme. Potom maso zakapeme medem a 2 dl červeného vína. Maso vložíme na 15 až 25 minut péct do trouby předehřáté na 190 °C.
Na pánvi zkaramelizujeme hnědý cukr, vhodíme brusinky a podlijeme malým množstvím masového vývaru a 1 dl červeného vína. Až se šťáva začne vařit, přihodíme pražené para ořechy a povaříme dalších 10 minut, dokud se neodpaří téměř všechna šťáva. Potom do omáčky vhodíme 5 dkg másla a přivedeme k varu.
Na zpěněném másle osmahneme lusky zeleného hrášku. Osolíme,opepříme a podáváme jako přílohu k pečenému masu. Nakonec vše zakapeme brusinkovou omáčkou.
—————
Rolka z divočáka se švestkami
Doba přípravy: 100 minut
4 porce
- 800 g kýty z divočáka
- černý čaj
- 250 g sušených švestek
- sůl
- mletý pepř
- svazeček čerstvého tymiánu
- mletá sladká paprika
- 2 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 200 ml vývaru
- 1 pomeranč
Kančí kýtu očistíme, maso rozřízneme na tenký plát a naklepeme přes mikrotenovou fólii. Uvaříme silný černý čaj a necháme v něm nabobtnat sušené švestky. Pak je přecedíme přes cedník a necháme okapat.
Celý plát masa osolíme, opepříme a poklademe ho asi 2/3 švestek a čerstvým tymiánem. Maso srolujeme a roládu převážeme provázkem. Na povrchu ji ještě osolíme a posypeme mletou paprikou.
V pekáčku rozehřejeme máslo s olejem a roládu zprudka ze všech stran opečeme. Vyjmeme ji a na výpeku orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme zbylé švestky a přilijeme masový vývar. Pak vložíme opečenou roládu.
Roládu pokapeme pomerančovou šťávou. Pekáček přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme asi 70 minut, a to za častého podlévání. Hotovou roládu nakrájíme a přelijeme švestkovou omáčkou.
—————