Zajíc
Zajíc na černo
- 1 rozporcovaný zajíc
- máslo
- 50 g slaniny
- 50 g cibule
- 5 zrnek pepře
- 2 zrnka nového koření
- 1 bobkový list
- svazeček tymiánu
- kousek citronové kůry
- 20 g mouky
- 20 g cukru roztaveného na světlý karamel
- šťáva z 1 citronu
- sůl
V hrnci zahřejeme nakrájenou slaninu, kousek másla a nakrájenou cibuli. Až cibule zežloutne, ochutíme kořením a citronovou kůrou. Do hrnce vložíme porce zajíce, podlijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka. Z másla a mouky připravíme jíšku, zředíme šťávou ze zajíce, přidáme roztavený cukr a citronovou šťávu. Scezenou šťávou přelijeme zajíce a ještě chvíli podusíme. Omáčku dochutíme solí, cukrem a podáváme s houskovým knedlíkem.
—————
Zajíc na slanině
Doba přípravy: 80 minut
4 porce
- 4 zaječí stehna (nebo naporcovaný zajíc)
- mletý pepř
- 4 lžíce kremžské hořčice
- 300 g slaniny
- 2 červené cibule
- sůl
- 2 lžíce nakládaných hub
- brusinkový kompot
Zaječí stehna očistíme, opepříme a potřeme hořčicí. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibule na větší kousky. Na dno pekáče dáme 150 g nakrájené slaniny a položíme na ni porce zajíce. Ty posypeme zbylou slaninou a cibulí. Přiklopíme druhým pekáčem a necháme 24 hodin odležet v chladu.
Pak maso osolíme, lehce podlijeme vodou nebo vývarem, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby. Dusíme při 180 °C asi 40 minut. Pak pekáč odklopíme a zajíce dopečeme doměkka. Během pečení podléváme.
Šťávu propasírujeme. Maso přendáme na talíře a přelijeme propasírovanou šťávou. Podáváme s bramborami a doplníme nakládanými houbami nebo brusinkami.
—————
Zajíc na smetaně se zeleninou
4 porce
- očištěný a rozporcovaný zajíc nebo králík
- 150 ml oleje
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 2 cibule
- 8 zrnek pepře
- 5 zrnek nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka tymiánu
- kousek citronové kůry
- citronová šťáva
- 1/2 l kysané smetany
- 2 lžíce hrubé mouky
- sůl
Maso omyjeme a osolíme. Zeleninu nakrájíme na kolečka, osmahneme na oleji, přidáme maso a osmahneme ze všech stran. Snížíme teplotu, podlijeme, přidáme koření a dusíme doměkka. Mladý zajíc potřebuje asi 40 minut, starší asi hodinu. Hotové maso vyjmeme, k zelenině přilijeme smetanu s trochou mouky, odstraníme koření, rozmixujeme, přidáme citronovou šťávu a krátce povaříme. Maso upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.
—————
Zajíc pečený na cibuli
Doba přípravy: 90 minut
1 porce asi 535 kcal/ 2 242 kJ
4 porce
- 1 zajíc
- 1 lžička grilovacího koření
- sůl
- 50 g slaniny
- 80 g másla
- 4 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- 5 bobkových listů
- 8 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml vývaru
Zajíce pečlivě očistíme, odblaníme a nasekámen a jednotlivé porce, které posypeme grilovacím kořením a solí. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji na másle zesklovatět. Přidáme k ní dvě cibule nakrájené na kostičky, na to položíme porce zajíce a opečeme je ze všech stran.
Přidáme česnek, bobkový list, nové koření a pepř. Přilijeme 200 ml vody, přiklopíme a pečeme při 180 °C asi 70 minut. Během pečení přeléváme maso výpekem a podle potřeby podléváme.
Měkké porce zajíce vyndáme z pekáče a zatím je uschováme na teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Pak přilijeme vývar, přidáme zbylé na osminky nakrájené cibule a necháme povařit ještě asi 10 až 15 minut.
Hotového králíka přeléváme šťávou a podáváme na předem ohřátých talířích s noky a orestovanou zeleninou. Zdobíme bylinkami.
—————