Karbanátky a krokety
Bramborové karbanátky s houbami
Několik vařených brambor rozstrouháme, osolíme a přidáme k nim na másle a cibulce udušené hříbky, jednu lžíci vepřových škvarků, trochu pepře a asi 2 lžíce mouky. Těsto zaděláváme jedním vejcem. Uděláme karbanátky, obalíme je ve strouhance a osmažíme na sádle.
—————
Bramborové krokety plněné párkem
- 200 g vařených oloupaných brambor
- 200 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 240 g hrubé mouky
- sůl
- 400 g drůbežích párků
- 40 g hrubé mouky na tvarování
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Pak je nastrouháme, přidáme tvaroh, rozšlehané vejce, sůl, prosátou mouku a rychle zpracujeme v těsto.
Rozdělíme na 16 dílů, každý roztlačíme na placičku, zabalíme do ní po čtvrtce párku a hned vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 6 minut, pak scedíme. Dávka tuku na omaštění se řídí podle vás. Podáváme se zelím nebo se špenátem.
—————
Bramborové krokety se sýrem a uzeným masem
- 400 g oloupaných brambor
- 1 vejce
- 1 cibule
- 100 g tvrdého sýra
- sůl, mletý pepř nebo grilovací koření
- 1 lžíce oleje
- 100 g vařeného libového uzeného masa (nebo pečené libové vepřové)
Brambory uvaříme doměkka, horké prolisujeme a necháme trochu vychladnout. Přidáme sůl, rozšlehané vejce, drobně nakrájenou cibuli, koření, jemně nastrouhaný sýr a krátce propracujeme v těsto.
Uděláme váleček, nakrájíme jej na kolečka a utváříme tenké krokety. Hned je opečeme na obou stranách na oleji na teflonové pánvi a horké posypeme teplým masem nakrájeným na nudličky. Podáváme s kečupem nebo se špenátem či zeleninovým salátem.
—————