Knedlíky a knedlíčky

Bosáky se smaženou cibulí

 

 

  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce mléka
  • 100 g hrubé mouky
  • 120 g krupičky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 100 g vepřového sádla
  • 2 velké cibule

 

Oškrábané brambory omyjeme a nastrouháme. Trochu je vymačkáme, slijeme vodu a přelijeme je vroucím mlékem. Přidáme vejce, mouku a krupičku, osolíme a promícháme. Pomocí lžíce tvoříme oválné knedlíky, které hned zaváříme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 8 minut, vyjmeme je děrovanou naběračkou a omastíme dozlatova usmaženou cibulkou.

TIP: vhodnou přílohou je kysané zelí, buď jako salát nebo podušené

—————

Bramborové nočky se sýrovou omáčkou

1 porce 1 560 kJ

1 porce

  • 70 g brambor
  • 20 g krupice
  • 1 vejce
  • 100 g nízkotučného bílého jogurtu
  • 35 g sýru Niva
  • 5 g zelené petrželky
  • 150 g salátové okurky
  • sůl
  • ocet
  • sladidlo
  • na špičku nože prášku do pečiva

Předem uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme krupici, vejce, prášek do pečiva a zpracujeme těsto. Z těsta utvoříme válečky, nakrájíme na asi 3 cm kousky, vidličkou každý váleček mírně přimáčkneme a uvaříme ve vroucí vodě jako knedlíky. Hotové nočky scedíme a uchováme v teple.

Plísňový sýr nastrouháme, zamícháme do jogurtu a elektrickým šlehačem nebo metličkou vyšleháme do krému. Nočky servírujeme přelité sýrovou omáčkou a ozdobíme sekanou petrželkou, doplníme okurkovým salátem se sladkokyselou okurkou.

—————

Bramborové noky se slaninou

Doba přípravy: 50 minut + doba chladnutí

4 porce

  • 1 kg moučných brambor
  • 125 g hrubé krupice
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 250 - 300 g hrubé mouky
  • 250 g anglické slaniny
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 velká cibule

Brambory ve slupce dobře omyjeme, vložíme do hrnce s vodou, uvaříme doměkka a slijeme. Brambory oloupeme a ještě horké prolisujeme nebo nastrouháme. Pak je promícháme s krupicí a necháme vychladnout. Slaninu a cibuli nakrájíme najemno. V pekáči nebo větším kastrole rozehřejeme tuk a opečeme na něm nakrájenou slaninu a cibulku.

Do zchladlého těsta zamícháme vejce se žloutkem, změklé máslo, sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Z něj na pomoučeném vále vyválíme na prst silné dlouhé válečky a nakrájíme z nich špalíčky dlouhé asi 1,5 - 2 cm. Do každého kousku těsta uděláme důlek tak, aby se vytvořila v kousku těsta prohlubeň podobná mističce.

Bramborové nočky ihned vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme je asi 3 -5 minut, jen co vyplavou na povrch. Ty vyjmeme pomocí cedníku, necháme okapat a vkládáme je do pekáče s rozškvařenou slaninou a osmahnutou cibulkou. Promícháme a podáváme.

—————

Bramborový knedlík plněný špenátem

 

4 porce

  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • 1 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g hrubé krupice
  • sůl
  • 100 g listového špenátu (rozmražený)
  • 200 g uzeného masa
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 lžíce sádla

 

Brambory oloupeme a nastrouháme nebo umeleme. Přidáme k nim vajíčko, mouku, krupici i špetku soli a vypracujeme tužší těsto. To pak rozválíme na rozprostřené fólii asi na 1 cm silný obdélník, který potřeme rozdrceným česnekem, poklademe rozmrzlým listovým špenátem a osolíme. Uzené maso nakrájíme na kostičky, orestujeme je na sádle a pak je nasypeme na špenát. Těsto s náplní svineme do rolády, zabalíme ji do potravinářské fólie, kterou na obou koncích zauzlujeme. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 25 minut.

Hotový knedlík rozbalíme, nakrájíme na plátky a podáváme, třeba s opečenou cibulkou.

—————

Chlupaté nočky s dušenými houbami

 

  • 750 g syrových brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 300 g hrubé mouky
  • 750 g očištěných hub
  • lžíce sádla
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • pažitka

 

Oloupané brambory nastrouháme, vodu částečně slijeme, přidáme sůl, vejce, žloutek, hrubou mouku a těsto dobře promícháme. Lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme nočky a ihned zaváříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme asi 8 minut, občas je zvedneme ze dna. Pak je vyndáme, necháme okapat a vkládáme do houbové smaženice, připravené na sádle, nasekané cibulce, kmínu, pepři a soli. Zdobíme sekanou pažitkou a petrželkou.

—————

Halušky s brynzou

 

Doba přípravy: 50 minut

4 porce

  • 1 kg brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 300 g bryndzy
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 jarní cibulka
  • sůl

 

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno do mísy. Přebytečnou vodu slijeme, přisypeme oba druhy mouky, důkladně promícháme a podle chuti osolíme. Bramborové těsto necháme asi 5 minut odpočinout.

Těsto protlačíme přes síto na halušky do vroucí osolené vody a povaříme asi 8 minut - když halušky vyplavou, jsou hotové. Vybereme je sítkem, dáme do mísy a promastíme sádlem.

Slaninu nakrájíme na kostičky, které orestujeme na pánvi bez tuku. Mladou zelenou cibulku očistíme a nasekáme najemno. Halušky promícháme s bryndzou, ozdobíme slaninou, cibulkou a podáváme.

—————

Knedlíky plněné uzeným masem

 

4 porce 

  • 800 g brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • hladká mouka na vál
  • sůl

 

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Když zchladnou, oloupeme je a najemno nastrouháme do mísy. Osolíme je a přidáme k nim vejce s moukou. Vypracujeme tužší těsto.

Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Vše orestujeme na rozehřátém oleji na pánvi.

Bramborové těsto rozválíme na plát a rozdělíme na čtverce. Na každý kousek těsta naneseme masovou náplń a čtverečky zabalíme do knedlíků.

Knedlíky vložíme do osolené vroucí vody. Na mírném ohni je vaříme 8 - 10 minut. Poté je z vody vyjmeme a propíchneme vidličkou, aby se nesrazily.

—————

Noky s omáčkou arrabbiata

 

  • 2 balení hotových bramborových noků

Omáčka:

  • 1/2 menší mrkve
  • 1 menší celer
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 500 g středních rajčat
  • 50 - 100 g anglické slaniny
  • 8 lístků bazalky
  • sůl

Mrkev a celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte příčně na jemné plátky. Chilli papričku omyjte, osušte a podélně rozřízněte. Odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji příčně na nudličky. Slupku rajčat na oblé straně naříznětě do křížku, dejte do misky, spařte vroucí vodou a ihned polijte studenou vodou. Oloupejte je a nakrájejte na čtvrtky. Lžičkou můžete z rajčat odstranit semínka, dužninu nakrájejte na kousky.

Slaninu nakrájejte na nudličky a v mírně zahřáté pánvi je za stálého míchání nechte na mírném ohni rozpustit. Škvarečky ponechte na pánvi. Přidejte mrkev, celer a na mírném ohni je lehce poduste. Přihoďte nakrájenou chilli papričku a česnek, chvilku smažte a nakonec přidejte nakrájená rajčata. Osolte, občas zamíchejte a pomalu nechte pod pokličkou vydusit.

Noky uvařte dle návodu a podávejte je s omáčkou, ozdobené bazalkou. Můžete je ozdobit i opečenou rajčatovou slupkou.

—————

Noky se sýrovou omáčkou a ořechy

 

Příprava: asi 20 minut

4 porce 

Noky:

  • 1 - 2 balíčky hotových bramborových noků
  • sůl

Omáčka:

  • 50 g tvrdého sýra (parmazán, pecorino, gran moravia)
  • 200 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 100 g lučiny
  • sůl
  • pepř
  • 30 g jader vlašských ořechů

 

Do hrnce vlijeme dostatečné množství vody, přidáme 1 lžičku soli a vodu uvedeme do varu.

Na omáčku nastrouháme tvrdý sýr. Mléko a smetanu na vaření vlijeme do kastrolu a uvedeme do varu, přidáme lučinu a rozmícháme ji. Nakonec přisypeme strouhaný sýr. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme.

Chlazené noky vložíme do vroucí osolené vody, zamícháme a vaříme podle návodu na obalu. Jakmile vyplavou na povrch, okamžitě je vyjmeme a uložíme do předehřáté mísy. Vlašské ořechy posekáme nebo rozkrájíme na čtvrtky. Noky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme ořechy a podáváme.

 

TIP: Domácí bramborové noky

 

1 kg brambor uvaříme ve slupce, oloupeme je a prolisujeme. Přidáme 3 vejce a posypeme hladkou moukou, poté důkladně zpracujeme těsto, aby se hmota pořádně spojila. Podle potřeby přidáváme mouku. Směs ochutíme solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Dvěma lžičkami tvarujeme malé nočky a vkládáme je do vroucí osolené vody. Lžičky si namáčíme, aby se náme na ně směs nelepila. Noky vaříme asi 5 minut, hotové by měly vyplavat na povrch. Děrovanou naběračkou noky vyjmeme a vkládáme je do nahřáté mísy.

—————

Plněné bramborové knedlíky na 3 způsoby

 

 4 porce

  • 750 g omytých brambor
  • sůl
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 g krupice
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla

Náplň:

  • 150 g uzeného masa
  • 200 g sterilovaného červeného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g strouhanky
  • sůl
  • čerstvá zelenina na ozdobu

 

Brambory uvaříme v osolené vodě. Vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, krupici, mouku, sůl a lžíci oleje. Vypracujeme tuhé těsto.

Kostičky masa orestujeme na oleji. Přidáme pokrájené zelí, strouhanku a sůl.

Z těsta vyválíme silnější plát. Rozprostřeme na něj náplň a stočíme ho. Konce založíme dospodu. Knedlík zabalíme do utěrky a převážeme. Vaříme ve vroucí vodě asi 30 minut. Zdobíme kolečky cibule, opečenými na sádle a zeleninou.

---------------------------------------------------------------------------------------

(obrázek)

Doba přípravy: 60 minut

1 porce 2 840 kJ/ 678 kcal

4 porce

  • 200 g uzeného vařeného masa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 600 g brambor
  • 100 g krupice
  • 1 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • zelená cibulka na ozdobení
  • sůl

Uzené maso uvaříme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme uzené maso, orestujeme a dochutíme utřeným česnekem.

Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku, krupici a osolíme. Promícháme a vypracujeme vláčné těsto.

Bramborové těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a rozdělíme na čtverce. Na každý kousek těsta dáme masovou náplň. Čtverečky dobře zabalíme a vytvoříme kulaté knedlíky.

Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody. Na mírném ohni je vaříme 8 - 10 minut. Pak je z vody vyjmeme a propíchneme vidličkou, aby se nesrazily. Podáváme je s dušeným kysaným zelím a zdobíme nakrájenou zelenou cibulkou.

---------------------------------------------------------------------------------------

  • 600 g brambor
  • 125 g škrobové moučky
  • 2 vejce
  • 40 g hrubé krupice
  • sůl
  • hrubá mouka
  • 300 g uzeného masa nebo anglické slaniny

Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vystydnout. Oloupeme je, nastrouháme a přidáme škrobovou moučku, krupici, osolíme, přidáme vejce a vypracujeme těsto. S bramborovým těstem ihned pracujeme, stáním řídne.

Z těsta uděláme válec, ze kterého ukrajujeme kousky. Ty plníme na kostičky nakrájeným uzeným masem. Knedlíky vaříme asi 4 minuty, obrátíme a vaříme další 4 minuty. Po vyndání z vody propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.

—————