Knedlíky a knedlíčky
Bosáky se smaženou cibulí
- 1 kg brambor
- 2 lžíce mléka
- 100 g hrubé mouky
- 120 g krupičky
- 1 vejce
- sůl
- 100 g vepřového sádla
- 2 velké cibule
Oškrábané brambory omyjeme a nastrouháme. Trochu je vymačkáme, slijeme vodu a přelijeme je vroucím mlékem. Přidáme vejce, mouku a krupičku, osolíme a promícháme. Pomocí lžíce tvoříme oválné knedlíky, které hned zaváříme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 8 minut, vyjmeme je děrovanou naběračkou a omastíme dozlatova usmaženou cibulkou.
TIP: vhodnou přílohou je kysané zelí, buď jako salát nebo podušené
—————
Bramborové nočky se sýrovou omáčkou
1 porce 1 560 kJ
1 porce
- 70 g brambor
- 20 g krupice
- 1 vejce
- 100 g nízkotučného bílého jogurtu
- 35 g sýru Niva
- 5 g zelené petrželky
- 150 g salátové okurky
- sůl
- ocet
- sladidlo
- na špičku nože prášku do pečiva
Předem uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme krupici, vejce, prášek do pečiva a zpracujeme těsto. Z těsta utvoříme válečky, nakrájíme na asi 3 cm kousky, vidličkou každý váleček mírně přimáčkneme a uvaříme ve vroucí vodě jako knedlíky. Hotové nočky scedíme a uchováme v teple.
Plísňový sýr nastrouháme, zamícháme do jogurtu a elektrickým šlehačem nebo metličkou vyšleháme do krému. Nočky servírujeme přelité sýrovou omáčkou a ozdobíme sekanou petrželkou, doplníme okurkovým salátem se sladkokyselou okurkou.
—————
Bramborové noky se slaninou
Doba přípravy: 50 minut + doba chladnutí
4 porce
- 1 kg moučných brambor
- 125 g hrubé krupice
- 1 vejce + 1 žloutek
- 2 lžíce másla
- sůl
- 250 - 300 g hrubé mouky
- 250 g anglické slaniny
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 velká cibule
Brambory ve slupce dobře omyjeme, vložíme do hrnce s vodou, uvaříme doměkka a slijeme. Brambory oloupeme a ještě horké prolisujeme nebo nastrouháme. Pak je promícháme s krupicí a necháme vychladnout. Slaninu a cibuli nakrájíme najemno. V pekáči nebo větším kastrole rozehřejeme tuk a opečeme na něm nakrájenou slaninu a cibulku.
Do zchladlého těsta zamícháme vejce se žloutkem, změklé máslo, sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Z něj na pomoučeném vále vyválíme na prst silné dlouhé válečky a nakrájíme z nich špalíčky dlouhé asi 1,5 - 2 cm. Do každého kousku těsta uděláme důlek tak, aby se vytvořila v kousku těsta prohlubeň podobná mističce.
Bramborové nočky ihned vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme je asi 3 -5 minut, jen co vyplavou na povrch. Ty vyjmeme pomocí cedníku, necháme okapat a vkládáme je do pekáče s rozškvařenou slaninou a osmahnutou cibulkou. Promícháme a podáváme.
—————
Bramborový knedlík plněný špenátem
4 porce
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 1 vejce
- 100 g hrubé mouky
- 100 g hrubé krupice
- sůl
- 100 g listového špenátu (rozmražený)
- 200 g uzeného masa
- 1 větší stroužek česneku
- 1 lžíce sádla
Brambory oloupeme a nastrouháme nebo umeleme. Přidáme k nim vajíčko, mouku, krupici i špetku soli a vypracujeme tužší těsto. To pak rozválíme na rozprostřené fólii asi na 1 cm silný obdélník, který potřeme rozdrceným česnekem, poklademe rozmrzlým listovým špenátem a osolíme. Uzené maso nakrájíme na kostičky, orestujeme je na sádle a pak je nasypeme na špenát. Těsto s náplní svineme do rolády, zabalíme ji do potravinářské fólie, kterou na obou koncích zauzlujeme. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 25 minut.
Hotový knedlík rozbalíme, nakrájíme na plátky a podáváme, třeba s opečenou cibulkou.
—————
Chlupaté nočky s dušenými houbami
- 750 g syrových brambor
- sůl
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 300 g hrubé mouky
- 750 g očištěných hub
- lžíce sádla
- sůl
- kmín
- pepř
- pažitka
Oloupané brambory nastrouháme, vodu částečně slijeme, přidáme sůl, vejce, žloutek, hrubou mouku a těsto dobře promícháme. Lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme nočky a ihned zaváříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme asi 8 minut, občas je zvedneme ze dna. Pak je vyndáme, necháme okapat a vkládáme do houbové smaženice, připravené na sádle, nasekané cibulce, kmínu, pepři a soli. Zdobíme sekanou pažitkou a petrželkou.
—————
Halušky s brynzou
Doba přípravy: 50 minut
4 porce
- 1 kg brambor
- 250 g hrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 50 g sádla
- 300 g bryndzy
- 150 g anglické slaniny
- 1 jarní cibulka
- sůl
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno do mísy. Přebytečnou vodu slijeme, přisypeme oba druhy mouky, důkladně promícháme a podle chuti osolíme. Bramborové těsto necháme asi 5 minut odpočinout.
Těsto protlačíme přes síto na halušky do vroucí osolené vody a povaříme asi 8 minut - když halušky vyplavou, jsou hotové. Vybereme je sítkem, dáme do mísy a promastíme sádlem.
Slaninu nakrájíme na kostičky, které orestujeme na pánvi bez tuku. Mladou zelenou cibulku očistíme a nasekáme najemno. Halušky promícháme s bryndzou, ozdobíme slaninou, cibulkou a podáváme.
—————
Knedlíky plněné uzeným masem
4 porce
- 800 g brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g vařeného uzeného masa
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- hladká mouka na vál
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Když zchladnou, oloupeme je a najemno nastrouháme do mísy. Osolíme je a přidáme k nim vejce s moukou. Vypracujeme tužší těsto.
Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Vše orestujeme na rozehřátém oleji na pánvi.
Bramborové těsto rozválíme na plát a rozdělíme na čtverce. Na každý kousek těsta naneseme masovou náplń a čtverečky zabalíme do knedlíků.
Knedlíky vložíme do osolené vroucí vody. Na mírném ohni je vaříme 8 - 10 minut. Poté je z vody vyjmeme a propíchneme vidličkou, aby se nesrazily.
—————
Noky s omáčkou arrabbiata
- 2 balení hotových bramborových noků
Omáčka:
- 1/2 menší mrkve
- 1 menší celer
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 500 g středních rajčat
- 50 - 100 g anglické slaniny
- 8 lístků bazalky
- sůl
Mrkev a celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte příčně na jemné plátky. Chilli papričku omyjte, osušte a podélně rozřízněte. Odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji příčně na nudličky. Slupku rajčat na oblé straně naříznětě do křížku, dejte do misky, spařte vroucí vodou a ihned polijte studenou vodou. Oloupejte je a nakrájejte na čtvrtky. Lžičkou můžete z rajčat odstranit semínka, dužninu nakrájejte na kousky.
Slaninu nakrájejte na nudličky a v mírně zahřáté pánvi je za stálého míchání nechte na mírném ohni rozpustit. Škvarečky ponechte na pánvi. Přidejte mrkev, celer a na mírném ohni je lehce poduste. Přihoďte nakrájenou chilli papričku a česnek, chvilku smažte a nakonec přidejte nakrájená rajčata. Osolte, občas zamíchejte a pomalu nechte pod pokličkou vydusit.
Noky uvařte dle návodu a podávejte je s omáčkou, ozdobené bazalkou. Můžete je ozdobit i opečenou rajčatovou slupkou.
—————
Noky se sýrovou omáčkou a ořechy
Příprava: asi 20 minut
4 porce
Noky:
- 1 - 2 balíčky hotových bramborových noků
- sůl
Omáčka:
- 50 g tvrdého sýra (parmazán, pecorino, gran moravia)
- 200 ml mléka
- 100 ml smetany
- 100 g lučiny
- sůl
- pepř
- 30 g jader vlašských ořechů
Do hrnce vlijeme dostatečné množství vody, přidáme 1 lžičku soli a vodu uvedeme do varu.
Na omáčku nastrouháme tvrdý sýr. Mléko a smetanu na vaření vlijeme do kastrolu a uvedeme do varu, přidáme lučinu a rozmícháme ji. Nakonec přisypeme strouhaný sýr. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme.
Chlazené noky vložíme do vroucí osolené vody, zamícháme a vaříme podle návodu na obalu. Jakmile vyplavou na povrch, okamžitě je vyjmeme a uložíme do předehřáté mísy. Vlašské ořechy posekáme nebo rozkrájíme na čtvrtky. Noky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme ořechy a podáváme.
TIP: Domácí bramborové noky
1 kg brambor uvaříme ve slupce, oloupeme je a prolisujeme. Přidáme 3 vejce a posypeme hladkou moukou, poté důkladně zpracujeme těsto, aby se hmota pořádně spojila. Podle potřeby přidáváme mouku. Směs ochutíme solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Dvěma lžičkami tvarujeme malé nočky a vkládáme je do vroucí osolené vody. Lžičky si namáčíme, aby se náme na ně směs nelepila. Noky vaříme asi 5 minut, hotové by měly vyplavat na povrch. Děrovanou naběračkou noky vyjmeme a vkládáme je do nahřáté mísy.
—————
Plněné bramborové knedlíky na 3 způsoby
4 porce
- 750 g omytých brambor
- sůl
- 250 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 100 g krupice
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
Náplň:
- 150 g uzeného masa
- 200 g sterilovaného červeného zelí
- 2 lžíce oleje
- 50 g strouhanky
- sůl
- čerstvá zelenina na ozdobu
Brambory uvaříme v osolené vodě. Vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, krupici, mouku, sůl a lžíci oleje. Vypracujeme tuhé těsto.
Kostičky masa orestujeme na oleji. Přidáme pokrájené zelí, strouhanku a sůl.
Z těsta vyválíme silnější plát. Rozprostřeme na něj náplň a stočíme ho. Konce založíme dospodu. Knedlík zabalíme do utěrky a převážeme. Vaříme ve vroucí vodě asi 30 minut. Zdobíme kolečky cibule, opečenými na sádle a zeleninou.
---------------------------------------------------------------------------------------
(obrázek)
Doba přípravy: 60 minut
1 porce 2 840 kJ/ 678 kcal
4 porce
- 200 g uzeného vařeného masa
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 600 g brambor
- 100 g krupice
- 1 vejce
- 200 g hrubé mouky
- zelená cibulka na ozdobení
- sůl
Uzené maso uvaříme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme uzené maso, orestujeme a dochutíme utřeným česnekem.
Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku, krupici a osolíme. Promícháme a vypracujeme vláčné těsto.
Bramborové těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a rozdělíme na čtverce. Na každý kousek těsta dáme masovou náplň. Čtverečky dobře zabalíme a vytvoříme kulaté knedlíky.
Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody. Na mírném ohni je vaříme 8 - 10 minut. Pak je z vody vyjmeme a propíchneme vidličkou, aby se nesrazily. Podáváme je s dušeným kysaným zelím a zdobíme nakrájenou zelenou cibulkou.
---------------------------------------------------------------------------------------
- 600 g brambor
- 125 g škrobové moučky
- 2 vejce
- 40 g hrubé krupice
- sůl
- hrubá mouka
- 300 g uzeného masa nebo anglické slaniny
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vystydnout. Oloupeme je, nastrouháme a přidáme škrobovou moučku, krupici, osolíme, přidáme vejce a vypracujeme těsto. S bramborovým těstem ihned pracujeme, stáním řídne.
Z těsta uděláme válec, ze kterého ukrajujeme kousky. Ty plníme na kostičky nakrájeným uzeným masem. Knedlíky vaříme asi 4 minuty, obrátíme a vaříme další 4 minuty. Po vyndání z vody propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
—————