Plněné taštičky
Bramborové kraple se špenátem
4 porce
- 300 g brambor uvařených ve slupce (nebo bramborové těsto v prášku)
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 g listového špenátu
- 30 g cibule
- 15 g česneku
- 100 g másla
- 100 g eidamu
- sůl a pepř
Z brambor, vajec a hladké mouky uděláme těsto. Půlku másla zvolna rozpustíme, orestujeme na něm listový špenát, pokrájenou cibulku i česnek, osolíme a opepříme. Bramborové těsto rozválíme na tenký plát, z něhož vykrájíme kulatým tvořítkem kolečka. Půlku z nich naplníme špenátovou směsí, pak je překryjeme zbylými kolečky, stiskneme a malým kulatým tvořítkem vypichujeme bochánky, které vaříme 10 minut v osolené vodě. Kraple podáváme polité rozpuštěným máslem a posypané strouhaným sýrem.
—————
Bramborové zelníky
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- 150 g hrubé mouky
- 200 g kysaného zelí
- 100 g slaniny nebo sádla
- 2 lžíce strouhanky
- 1 bílek
- sůl
Brambory si uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Přidáme vejce a tolik hrubé mouky, aby těsto bylo vláčné jako na buchty. Z těsta rozválíme silnější placku, vykrájíme větší čtverečky a plníme je zelím, které jsme podusili na slanině nebo sádle, osolili a osladili.
Cípy těsta potřeme bílkem, spojíme je jako do šátečku a pevně přitiskneme. Povaříme asi 15 minut v osolené vodě a podáváme sypané osmaženou strouhankou a omaštěné sádlem.
—————
Plněné bramborové tašky
Doba přípravy: 40 minut
1 porce 2 930 kJ/ 700 kcal
4 porce
- 400 g směsi na bramborové těsto v prášku
- 250 ml studené vody
- 2 vejce
Náplň:
- 200 g čerstvých nebo mražených hub
- 100 g vařeného uzeného masa
- 2 plátky veky
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- mletý pepř
- sůl
- 2 lžíce sádla
- polohrubá mouka na vál
- 50 g slaniny
- plátky čerstvé okurky
- snítky zelené petrželky na ozdobení
Do mísy nalijeme 250 ml studené vody, rozšleháme v ní dvě vejce, vsypeme bramborovou směs a promícháme. Husté těsto vyklopíme na vál, rukama prohněteme a necháme asi 15 minut stát.
Připravíme náplň: v misce rozšleháme vejce s mlékem, přidáme na kostičky nakrájenou veku, nadrobno nakrájené vařené uzené maso a houby, mletý pepř, sůl a potom vše důkladně promícháme.
Slaninu nakrájíme na nudličky a rozškvaříme. Na vále posypaném moukou vyválíme z těsta plát, který rozkrájíme na čtverce asi 8x8 cm velké, doprostřed položíme připravenou náplň, překlopíme do trojůhelníku a okraje dobře přitiskneme. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 7 minut.
Horké potřeme sádlem a podáváme ozdobené rozškvařenou slaninou, petrželkou a plátky čerstvé okurky.
—————
Tvarohové tašky plněné špenátem
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g hrubé mouky
- 200 g vařených brambor
- 2 vejce
- sůl
- mouka na vál
Náplň:
- lžíce másla
- 300 g špenátových listů
- 1 vejce
- 100 g strouhaného sýra
K podávání:
- cibulka smažená na sádle
- škvarky nebo máslo na omaštění
- sypeme strouhaným tvarohem
Špenát spaříme vroucí vodou a hned zchladíme. Pak krátce podusíme na másle, zahustíme vejcem a strouhaným sýrem.
Vařené brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, vejce, hrubou mouku a sůl a zpracujeme těsto. Hned je rozválíme na pomoučeném válu, vykrájíme kolečka, do středu dáme lžičku zchladlé náplně, přeložíme, přitiskneme okraje vidličkou a zaváříme tašky do vroucí osolené vody. Po 6 minutách tašky vyjmeme, na talířích je sypeme škvarky a osmaženou cibulkou a zdobíme podle chuti, třeba strouhaným tvarohem.
—————