Masové směsi
Chalupářská směs
- 400 g vepřové kýty
- 100 g anglické slaniny
- 100 g párků
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 2 papriky
- 100 g oleje
- mletá sladká paprika
- mletý pepř
- kysaná smetana
- hladká mouka
- petrželka
- sůl
Vepřové maso nakrájíme na plátky a naklepeme paličkou. Naklepané plátky rozkrájíme na široké nudle, okořeníme, osolíme, poprášíme moukou, zprudka opečeme na oleji a odstavíme. Na jiné pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu, opečeme kolečka párků, přidáme kolečka cibule, nudličky paprik a plátky rajčat. Přidáme předem opečené maso, vše společně rychle podusíme a podáváme s dušenou rýží. Na každou porci masa dáme dvě lžíce kysané smetany a posypeme sekanou petrželkou.
—————
Čínská směs na 2 způsoby
- 300 g vepřové kýty
- 2 žloutky
- 2 lžíce maggi
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce škrobové moučky
- 1 lžíce worcesteru
- 4 feferonky
- 1/2 lžíce kari
- půl lžíce cukru
Maso nakrájíme na tenké nudličky nebo na malé kousky. Osolíme, opepříme a se všemi přísadami necháme 24 hodin odležet v lednici. Pečeme na rozpáleném oleji.
---------------------------------------------------------------------------------------
4 porce (obrázek)
- 800 g vepřového masa
- 3 lžíce margarínu
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1/4 l vývaru z kostky
- 4 lžíce bílého vína
Rýže:
- 200 g rýže
- sůl
- 3/4 l vody
- 1 g šafránu
- 1 lžíce másla
- 50 g kousků mandlí
Maso nakrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme tuk, přidáme med. Maso na něm necháme opéct. Maso ochutíme sójovou omáčkou, česnekem a paprikou. Zalijeme vývarem. V uzavřeném hrnci dusíme 30 minut.
Rýži vaříme asi 18 minut v osolené vodě. Šafrán smícháme s máslem a promícháme s rýží. Mandle osmahneme na suché pánvi, maso jimi ozdobíme.
—————
Čínský drak
- 300 g vepřového masa (plec nebo kýta), pokrájeného na nudličky
- 2 střední cibule na plátky
- kousek pórku
- kousek papriky
Nálev:
- 1 vejce se špetkou soli a špetkou solamylu
- na špičku nože chilli koření
- 1 dl sojové omáčky
Nálev smícháme s masem, zakryjeme pokličkou a dáme do ledničky přes noc. Na pánvi rozpálíme 5 lžic oleje a přidáme cibuli, papriku, pórek a podusíme doměkka. Pak přidáme naložené maso s nálevem a restujeme, až změkne. Podáváme s rýží nebo s hranolky.
—————
Krakonošova směs
4 porce
- 600 g krkovičky
- 2 větší cibule
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 300 g žampionů
- 1 větší pórek
- olej
Z masa nakrájíme nudličky, smícháme s kostičkami cibule, sojovou omáčkou, hořčicí, česnekem i paprikou a necháme 30 minut odležet. Na oleji opečeme plátky žampionů, přidáme maso a restujeme ve vlastní šťávě do změknutí. Nakonec přisypeme krájený pórek. Podáváme s rýží.
—————
Nové zelí po čínsku
4 porce
- 1 menší hlávka zelí
- 1/2 kg bůčku
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce solamylu
- sojová omáčka
- sůl
Zelí nakrájíme na nudličky. Maso také nakrájíme na nudličky a česnek na plátky. Přidáme ho k masu, osolíme, zakápneme trochou vody (asi 2 lžíce) a necháme dvě hodiny uležet. Zelí zalijeme vařící vodou a necháme také odstát.
Zelí scedíme a maso restujeme tak dlouho, až se vyškvaří sádlo (je-li maso libové, přidáme sádlo nebo olej). Pak přimícháme solamyl, scezené zelí a necháme 10 minut pod poklicí dusit. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou. Podáváme s chlebem.
—————
Satanův bok
4 porce
- 400 g libovějšího vepřového boku bez kosti
- 80 g maďarské klobásy
- 80 g cibule
- 40 g sádla
- sůl
- černý mletý pepř
- 120 g červených a zelených paprik
- 40 g pórku
- 12 g feferonek
- 8 g česneku
- 160 g vody
- strouhaný křen na posypání
Omytý bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a na sádle opečeme společně s kolečky klobásy. Pak maso vyjmeme. Cibuli, česnek, papriky a feferonky drobně pokrájíme, zlehka orestujeme ve výpeku, vrátíme maso, podlijeme horkou vodou a vše udusíme doměkka. Hotový pokrm posypeme strouhaným křenem.
—————
Slezský bigus
4 porce
- 200 g hlávkového zelí
- 200 g kysaného zelí
- 1 dl červeného vína
- 100 g slaniny
- 100 g cibule
- 150 g vepřové plece
- 150 g uzeného masa
- 70 g sušených hub (žampionů)
- 50 g sušených švestek
- 30 g rajčatového protlaku
- bobkový list
- mletý pepř
- sůl
Jemně krájené hlávkové zelí spaříme horkou vodou, necháme okapat a přidáme kysané. Zalijeme vodou tak, aby neplavalo, a osolíme. Mírně vaříme 10 minut a odstavíme. Slaninu pokrájenou na kostičky zvolna rozpustíme, přidáme drobně sekanou cibuli a zpěníme. Pak na ní orestujeme vepřové i uzené maso nakrájené na kostky, přidáme rajčatový protlak, krátce opečeme. Zalijeme červeným vínem a udusíme doměkka. Směs vmícháme do zelí, osolíme a opepříme. Pokrm podáváme s chlebem, špeclemi či bramborovým knedlíkem.
—————
Slovácká šalba
- 350 g vepřových jater
- 400 g vepřové kýty
- 100 g oleje
- 250 g cibule
- sůl
- pepř
- 15 g feferonů
- 10 g hladké mouky
- mletá paprika
Na osmahnuté cibulce opékáme na kostky krájená játra, vepřovou kýtu spolu s kořením a sekanými feferony. Poloopečené maso zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku a směs zalijeme vodou. Necháme přejít varem, dochutíme a ihned podáváme.
—————
Svei-ču-žou
- 400 g vepřové kýty
- 1 vejce
- 2 lžíce solamylu
- sádlo na blanšírování
- 100 g hlávkového zelí
- 100 g pórku
- 50 g sojových klíčků
- listy špenátu
- šálek vývaru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce čínského vína
- drcené chilli papričky
- špetka tlučeného pepře
- cukr
Očištěnou kýtu nakrájíme na tenké plátky (3 cm široké a 5 cm dlouhé). Zamícháme s vejcem a solamylem. Na větším množství sádla blanšírujeme, pak scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozpálíme lžíci sádla a přidáme zeleninu: zelí, pórek, špenát, sojové klíčky, přidáme maso. Zalijeme zálivkou z vývaru, sojové omáčky, vína, soli a špetky cukru. Asi po dvou minutách zahustíme máčeným solamylem. Dáme na porcelánovou mísu a přelijeme na sádle rozehřátým chilli s pepřem.
—————
Tvarůžková čína
- 4 plátky vepřového masa
- 1 olomoucké tvarůžky
- koření na čínu
- sůl
- pepř
- sladký kečup
- sojovou omáčku
- olej
Vepřové nakrájíme na proužky, ochutíme kořením na čínu, solí a pepřem, orestujeme, potom přidáme sojovku a kečup, ještě chvilku mícháme a na konec přidáme na kostičky nakrájené olomoucké tvarůžky a hned podáváme.
Výborná je s rýží na cibulce.
—————