Hlávkové saláty

Hlávkový salát s citrusy

 

  • 2 hlávkové saláty
  • 1 větší pomeranč
  • 1 grep
  • 1 limetka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • špetka cukru a soli

 

V půl hrnku vody rozpustíme cukr a sůl, přidáme citronovou šťávu a olej a zálivku prošleháme. Omytý a okapaný hlávkový salát natrháme na kousky, oloupaný pomeranč, grep a limetku zbavíme bílých blanek a zrnek a nakrájíme na je na kostky, při krájení zachycujeme šťávu a přidáme ji do zálivky. Vše promícháme a zalijeme citrusovou zálivkou.

—————

Hlávkový salát s jogurtem

 

  • 2 hlávkové saláty
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 bílý netučný jogurt (120 - 150g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka cukru
  • sůl
  • svazek pažitky

 

V polovině hrnku vody rozpustíme cukr a sůl, přidáme olej, citronovou šťávu a vše našleháme. Hlávkový salát omyjeme, okapeme, natrháme na kousky, promícháme se zálivkou a rozdělíme na talíře. Při podávání porce přeléváme rozmíchaným jogurtem se špetkou soli a nasekanou zelenou pažitkou.

—————

Hlávkový salát s rajčaty a paprikou

4 porce                                 

Doba přípravy: 10 minut

 

  • hlávkový salát
  • 200 g rajčat
  • 1 červená paprika
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá lžička balsamikového octa
  • sůl, pepř

 

Salát opereme a roztrháme na malé kousky. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, papriku na malé kousky. Smícháme dohromady, osolíme, opepříme, polijeme rozmíchanou směsí olivového oleje a balsamikového octa.

—————

Jarní salát s vejci

 

 

  • 4 rajská jablíčka
  • 1 hlávkový salát
  • 1 paprika
  • 1 salátová okurka
  • 1 větší cibule
  • 4 feferony
  • 100 g šunky
  • 2 vejce natvrdo vařená
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 1 dl vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička oregana
  • zelená petrželka na ozdobu

 

Zeleninu omyjeme, salát natrháme na větší kusy, nakrájíme papriku, cibuli a rajčata na libovolné tvary, šunku a sýr na 1 cm široké plátky. Vše vložíme do skleněné mísy, zalijeme olivovým olejem a vinným octem, přidáme oregano a vajíčka nakrájená na kolečka. Ozdobíme petrželkou.

—————

Mix salát

 

 

  • 1 hlávkový salát
  • 5 - 10 ředkviček
  • 1 červená a 1 zelená paprika
  • 2 malá tvrdá rajčata
  • 1 malá cibule
  • 2 dkg tvrdého sýra
  • 2 lžíce oleje
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • petrželka

 

Hlávkový salát a papriky nakrájíme na nudličky, ředkvičky na osminky, sýr na hranolky, přidáme ocet, cukr, sůl, olej a lehce promícháme. Salát urovnáme na talířky, ozdobíme čtvrtkami rajčat, cibulí nakrájenou na tenká kolečka, usekanou petrželkou a hned podáváme.

—————

Oblíbený salát

 

  • 250 g kuřecích prsíček
  • 1 větší ledový salát (asi 500 g)
  • 500 g jablek
  • 1 menší pomeranč
  • olivový olej
  • 1 lžíce medu
  • 5 g solamylu
  • vinný ocet
  • pažitka
  • bílý pepř
  • sůl

 

Kuřecí prsíčka nakrájejte na kostičky nebo na nudličky, osolte, obalte v solamylu. Zprudka orestujte na části olivového oleje do zlatova. Opraný salát natrhejte, jablka nakrájejte na nudličky, smíchejte a zalijte dresinkem připraveným z pomerančové šťávy, zbytku oleje, medu a ostatních surovin dle vlastní chuti. Promíchaný salát navrstvěte na talíř nebo do mísy a doplňte čerstvě opečenými kuřecími prsíčky.

—————

Pikantní hlávkový salát

  • 2 až 3 hlávkové saláty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • 2 lžíce octa
  • lžička hořčice
  • 2 dcl kefírového mléka nebo kysané smetany

Opraný hlávkový salát vložíme do mísy, zalijeme zálivkou z oleje, octa, soli, hořčice a kefíru, vmícháme pokrájenou cibuli a utřený česnek. Dobře promícháme a podáváme.

—————

Rapsodie v zeleném

Doba přípravy: 15 - 20 minut

1 porce 760 kJ/ 180 kcal

4 porce

  • hlávkový salát
  • menší salátová okurka
  • 2 zelená jablka
  • velká zelená paprika
  • 2 kiwi
  • 2 mladé cibulky s natí

Zálivka:

  • netučný bílý jogurt
  • 2 kiwi
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 4 ředkvičky a celerová nať na ozdobu

Salát, okurku, jablka, papriku, kiwi, cibulovou a celerovou nať i ředkvičky důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Kiwi a cibulky oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Omytý salát rozebereme na jednotlivé listy a rovnoměrně rozložíme na připravenou salátovou mísu. Okurku nakrájíme ozdobným nožem na tenké plátky, jablka nakrájíme na menší čtvrtky a vykrojíme jádřince.

Vychlazený bílý jogurt, citronovou šťávu, olej, oloupané a na kostičky nakrájené kiwi společně rozmixujeme. Dochutíme špetkou soli a pepře. Na rozložené listy salátu naskládáme jednotlivé druhy zeleniny a ovoce, vždy jeden druh k sobě. Papriky a okurky posypeme jemně nakrájenou mladou cibulkou a nahrubo nastrouhanými ředkvičkami. Salát zalijeme zálivkou a nakonec ozdobíme čerstvými lístky celeru. Je výborný s topinkou tence pomazanou bylinkovým máslem nebo česnekem.

—————

Salát s vejci a pikantním dresinkem

4 porce

  • 6 vajec
  • 180 ml zakysané smetany
  • 80 g majonézy
  • 200 g hrášku
  • 1/2 hlávky salátu
  • 2 rajčata
  • 2 menší oloupané červené cibule
  • 2 lžíce jemného kečupu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • sůl

Vejce dáme vařit na 8 minut do osolené vroucí vody. Zchlazené je oloupeme a rozčtvrtíme. Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a druhou, stejně jako rajčata, na kolečka. Hrášek v osolené vodě krátce povaříme. Poté ho propláchneme vodou studenou.

Na listy salátu rozdělíme rajčata, hrášek, vejce a kolečka cibule. Majonézu smícháme s kečupem, smetanou, kostičkami cibule, mletou paprikou, solí a jemně pokrájenou chilli papričkou. Salát dresinkem přelijeme.

—————

Salát s vejci a sýrem

 

  • 1 velký nebo 2 menší hlávkové saláty
  • 100 g ředkviček
  • 50 g šunky
  • 50 g nízkotučného eidamu
  • 1 natvrdo uvařené vejce
  • 1 lžička hořčice
  • 30 g majonézy
  • citronová šťáva
  • pažitka

 

 

Salát rozebereme na listy, opláchneme je a vytřepeme z vody. Očištěné ředkvičky nakrájíme na kolečka. Šunku a sýr nakrájíme na nudličky, oloupané vejce rozpůlíme, žloutek vyjmeme a bílek rozsekáme.

Žloutek rozetřeme s hořčicí, promícháme s majonézou a dochutíme citronovou šťávou. Pažitku opláchneme, osušíme a nadrobno nakrájíme.

Salát potrháme na menší kousky a upravíme na talířky, doplníme ředkvičkami, šunkou a sýrem, přelijeme majonézou a posypeme bílkem a pažitkou.

—————