Hlávkové saláty
Hlávkový salát s citrusy
- 2 hlávkové saláty
- 1 větší pomeranč
- 1 grep
- 1 limetka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- špetka cukru a soli
V půl hrnku vody rozpustíme cukr a sůl, přidáme citronovou šťávu a olej a zálivku prošleháme. Omytý a okapaný hlávkový salát natrháme na kousky, oloupaný pomeranč, grep a limetku zbavíme bílých blanek a zrnek a nakrájíme na je na kostky, při krájení zachycujeme šťávu a přidáme ji do zálivky. Vše promícháme a zalijeme citrusovou zálivkou.
—————
Hlávkový salát s jogurtem
- 2 hlávkové saláty
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 bílý netučný jogurt (120 - 150g)
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka cukru
- sůl
- svazek pažitky
V polovině hrnku vody rozpustíme cukr a sůl, přidáme olej, citronovou šťávu a vše našleháme. Hlávkový salát omyjeme, okapeme, natrháme na kousky, promícháme se zálivkou a rozdělíme na talíře. Při podávání porce přeléváme rozmíchaným jogurtem se špetkou soli a nasekanou zelenou pažitkou.
—————
Hlávkový salát s rajčaty a paprikou
4 porce
Doba přípravy: 10 minut
- hlávkový salát
- 200 g rajčat
- 1 červená paprika
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malá lžička balsamikového octa
- sůl, pepř
Salát opereme a roztrháme na malé kousky. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, papriku na malé kousky. Smícháme dohromady, osolíme, opepříme, polijeme rozmíchanou směsí olivového oleje a balsamikového octa.
—————
Jarní salát s vejci
- 4 rajská jablíčka
- 1 hlávkový salát
- 1 paprika
- 1 salátová okurka
- 1 větší cibule
- 4 feferony
- 100 g šunky
- 2 vejce natvrdo vařená
- 0,5 dl olivového oleje
- 1 dl vinného octa
- sůl
- pepř
- 1 lžička oregana
- zelená petrželka na ozdobu
Zeleninu omyjeme, salát natrháme na větší kusy, nakrájíme papriku, cibuli a rajčata na libovolné tvary, šunku a sýr na 1 cm široké plátky. Vše vložíme do skleněné mísy, zalijeme olivovým olejem a vinným octem, přidáme oregano a vajíčka nakrájená na kolečka. Ozdobíme petrželkou.
—————
Mix salát
- 1 hlávkový salát
- 5 - 10 ředkviček
- 1 červená a 1 zelená paprika
- 2 malá tvrdá rajčata
- 1 malá cibule
- 2 dkg tvrdého sýra
- 2 lžíce oleje
- ocet
- cukr
- sůl
- petrželka
Hlávkový salát a papriky nakrájíme na nudličky, ředkvičky na osminky, sýr na hranolky, přidáme ocet, cukr, sůl, olej a lehce promícháme. Salát urovnáme na talířky, ozdobíme čtvrtkami rajčat, cibulí nakrájenou na tenká kolečka, usekanou petrželkou a hned podáváme.
—————
Oblíbený salát
- 250 g kuřecích prsíček
- 1 větší ledový salát (asi 500 g)
- 500 g jablek
- 1 menší pomeranč
- olivový olej
- 1 lžíce medu
- 5 g solamylu
- vinný ocet
- pažitka
- bílý pepř
- sůl
Kuřecí prsíčka nakrájejte na kostičky nebo na nudličky, osolte, obalte v solamylu. Zprudka orestujte na části olivového oleje do zlatova. Opraný salát natrhejte, jablka nakrájejte na nudličky, smíchejte a zalijte dresinkem připraveným z pomerančové šťávy, zbytku oleje, medu a ostatních surovin dle vlastní chuti. Promíchaný salát navrstvěte na talíř nebo do mísy a doplňte čerstvě opečenými kuřecími prsíčky.
—————
Pikantní hlávkový salát
- 2 až 3 hlávkové saláty
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- sůl
- 2 lžíce octa
- lžička hořčice
- 2 dcl kefírového mléka nebo kysané smetany
Opraný hlávkový salát vložíme do mísy, zalijeme zálivkou z oleje, octa, soli, hořčice a kefíru, vmícháme pokrájenou cibuli a utřený česnek. Dobře promícháme a podáváme.
—————
Rapsodie v zeleném
Doba přípravy: 15 - 20 minut
1 porce 760 kJ/ 180 kcal
4 porce
- hlávkový salát
- menší salátová okurka
- 2 zelená jablka
- velká zelená paprika
- 2 kiwi
- 2 mladé cibulky s natí
Zálivka:
- netučný bílý jogurt
- 2 kiwi
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- sůl
- pepř
- 4 ředkvičky a celerová nať na ozdobu
Salát, okurku, jablka, papriku, kiwi, cibulovou a celerovou nať i ředkvičky důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Kiwi a cibulky oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Omytý salát rozebereme na jednotlivé listy a rovnoměrně rozložíme na připravenou salátovou mísu. Okurku nakrájíme ozdobným nožem na tenké plátky, jablka nakrájíme na menší čtvrtky a vykrojíme jádřince.
Vychlazený bílý jogurt, citronovou šťávu, olej, oloupané a na kostičky nakrájené kiwi společně rozmixujeme. Dochutíme špetkou soli a pepře. Na rozložené listy salátu naskládáme jednotlivé druhy zeleniny a ovoce, vždy jeden druh k sobě. Papriky a okurky posypeme jemně nakrájenou mladou cibulkou a nahrubo nastrouhanými ředkvičkami. Salát zalijeme zálivkou a nakonec ozdobíme čerstvými lístky celeru. Je výborný s topinkou tence pomazanou bylinkovým máslem nebo česnekem.
—————
Salát s vejci a pikantním dresinkem
4 porce
- 6 vajec
- 180 ml zakysané smetany
- 80 g majonézy
- 200 g hrášku
- 1/2 hlávky salátu
- 2 rajčata
- 2 menší oloupané červené cibule
- 2 lžíce jemného kečupu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 chilli paprička
- sůl
Vejce dáme vařit na 8 minut do osolené vroucí vody. Zchlazené je oloupeme a rozčtvrtíme. Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a druhou, stejně jako rajčata, na kolečka. Hrášek v osolené vodě krátce povaříme. Poté ho propláchneme vodou studenou.
Na listy salátu rozdělíme rajčata, hrášek, vejce a kolečka cibule. Majonézu smícháme s kečupem, smetanou, kostičkami cibule, mletou paprikou, solí a jemně pokrájenou chilli papričkou. Salát dresinkem přelijeme.
—————
Salát s vejci a sýrem
- 1 velký nebo 2 menší hlávkové saláty
- 100 g ředkviček
- 50 g šunky
- 50 g nízkotučného eidamu
- 1 natvrdo uvařené vejce
- 1 lžička hořčice
- 30 g majonézy
- citronová šťáva
- pažitka
Salát rozebereme na listy, opláchneme je a vytřepeme z vody. Očištěné ředkvičky nakrájíme na kolečka. Šunku a sýr nakrájíme na nudličky, oloupané vejce rozpůlíme, žloutek vyjmeme a bílek rozsekáme.
Žloutek rozetřeme s hořčicí, promícháme s majonézou a dochutíme citronovou šťávou. Pažitku opláchneme, osušíme a nadrobno nakrájíme.
Salát potrháme na menší kousky a upravíme na talířky, doplníme ředkvičkami, šunkou a sýrem, přelijeme majonézou a posypeme bílkem a pažitkou.
—————