Roštěnky

Hovězí plátky v pepřové omáčce

 

4 porce               

Doba přípravy 60 minut

  • 4 hovězí roštěnky po 100 g
  • 1 střední cibule
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky nakládaného zeleného pepře
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy

 

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hovězí plátky pečlivě očistíme. Po obvodu je několikrát lehce nařízneme, aby se při pečení nekroutily, a rozklepeme je. Osolíme je a na rozehřátém oleji v kastrolu z obou stran opečeme. Opečené roštěnky vyndáme na talíř.

Ve výpeku orestujeme cibuli a zalijeme ji asi 1/4 l vody. Do kastrolu vrátíme plátky masa. Přidáme černý pepř a maso na mírném ohni necháme dusit asi 15 minut doměkka. Podle potřeby ho podléváme další tekutinou.

Maso vyjmeme z hrnce a šťávu vyrestujeme na tuk. Pak ji zaprášíme moukou a rozředíme vodou. Do omáčky přidáme pepř s hořčicí a 15 minut ji necháme povařit.

Nakonec omáčku dochutíme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Vrátíme do ní hovězí plátky a necháme je ještě krátce prohřát.

Vhodnou přílohou jsou těstoviny a kompotované ovoce.

—————

Hovězí roštěnky se znojemskou omáčkou

 

4 porce

Doba přípravy 115 minut

1 porce asi 488 kcal/ 2 046 kJ 

  • 800 g hovězí roštěné
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 1 l masového vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 80 g sterilovaných okurek

 

Roštěnou očistíme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme ji na plátky, které lehce osolíme a opepříme. V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpálíme olej, plátky masa na něm z obou stran prudce opečeme a vyjmeme.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na výpeku z masa osmažíme do zlatohněda. Zalijeme asi třetinou vývaru, vložíme zpět opečené plátky masa, přiklopíme poklicí a za občasného promíchání dusíme asi 60 minut doměkka. Podle potřeby podléváme trochou vývaru nebo vody.

Měkké maso opět vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a mírně osmahneme. Rozředíme vývarem, jíšku dobře rozmícháme a omáčku asi 15 minut povaříme.

Okurky nakrájíme na kolečka. Omáčku přecedíme přes hustý cedník, přidáme okurky a ještě společně povaříme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Plátky masa rozdělíme na talíře a přidáme omáčku. Jako příloha je vhodná dušená rýže.

—————

Hovězí s houbovou omáčkou

 

4 porce

  • 800 g hovězí roštěné
  • 200 g čerstvých hříbků
  • 200 ml 12% smetany
  • 40 g hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

Hovězí maso očistíme, nakrájíme na stejně silné plátky a naklepeme. Osolíme je a opepříme. Ve větší pánvi rozehřejeme olej. Roštěnky na něm z obou stran opečeme a poté vyjmeme.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nasypeme ji do výpeku a orestujeme do zlatohněda. Zalijeme ji asi 500 ml vody, přidáme roštěnky, okmínujeme a přiklopené dusíme asi 50 - 60 minut doměkka.

Měkké maso vyjmeme a všechnu tekutinu odvaříme, až zůstane jen tuk s rozdušenou cibulí. Přisypeme mouku a orestujeme ji. Přilijeme asi 500 ml studené vody, vše dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Očištěné houby nakrájíme na plátky, přidáme do omáčky a za občasného promíchání vaříme 15 - 20 minut.

Po provaření omáčku zjemníme smetanou, osolíme a opepříme. Vložíme do ní roštěnky a vše prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

—————

Křehké dijonské roštěnky

 

4 porce 

  • 4 plátky hovězí roštěné
  • 2 červené a 1 žlutá paprika
  • 4 větší brambory
  • 2 menší cibule
  • 2 střední rajčata
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hořčice (nejlépe dijonské)
  • hrst škrobu nebo hladké mouky
  • olej na smažení
  • několik snítek čerstvého oregana na ozdobu (nebo špetku sušeného)
  • sůl
  • pepř

 

V misce rozmíchejte 2 lžíce oleje s hořčicí, přidejte sůl, pepř a v této směsi marinujte plátky roštěné 2 - 4 hodiny. Na rozehřáté pánvi zprudka orestujte marinované maso (asi 4 minuty z každé strany). Pak je přendejte na pekáč a dopečte ještě 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Papriky omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na příčné nudličky. Cibule oloupejte, z jedné příčně odkrojte čtvrtinu a drobně ji nasekejte. Zbytek této cibule i celou druhou nakrájejte na tenká kolečka, která obalte ve škrobu nebo v mouce. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na osminky. Na pánvi ve výpeku z roštěnek orestujte rajčata, papriky i kostičky cibule. Osolte podle chuti.

Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenoučké hranolky. Na chvilku je ponořte do studené vody, aby se odplavil přebytečný škrob, pak je osušte a smažte na pánvi ve vrstvě horkého oleje. Hranolky vyjměte a ve stejném oleji opečte dozlatova i cibulové kroužky.

Na talíř naservírujte vrstvu restované zeleniny, na ní plátek masa a bramborové hranolky i cibulové kroužky. Dozdobte snítkou oregana a okořeňte drceným pepřem.

—————

Maďarské roštěnky

 

4 porce

  • 4 roštěnky
  • lžíce vepřového sádla
  • 30 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 větší cibule
  • 4 rajčata
  • lžička papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 papriky
  • sůl
  • špetka majoránky
  • lžíce hladké mouky

 

Očištěné roštěnky lehce naklepeme, případně trochu nařízneme okraje, aby se roštěnky nekroutily, osolíme, opepříme a omoučíme. Na rozehřátém sádle a slanině roštěnky opečeme, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a česnek na plátky, mletou červenou papriku a vše osmahneme. Podlijeme vodou a zakryté dusíme téměř doměkka. Pak přidáme nakrájená rajčata a papriky, špetku majoránky a dodusíme. Podáváme s vařenými brambory.

 

TIP: brambory můžeme oloupat, nakrájet na plátky a dusit společně s přidanými rajčaty a paprikami doměkka. Pak máme jídlo z jednoho hrnce.

—————

Pikantní roštěnky

Doba přípravy: asi 120 minut

1 porce asi 2 745 kJ/655 kcal

4 porce

  • 800 g hovězích roštěnek
  • 50 g slaniny
  • 80 g másla
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g hladké mouky
  • chilli koření
  • sůl
  • 1 červená a 1 žlutá paprika a petrželka na ozdobu

Maso nakrájíme na osm stejně velkých plátků. Každý plátek mírně naklepeme, po okrajích nařízneme a osolíme. Rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou slaninu. Přisypeme cibulku a necháme ji zesklovatět. Nastrouhanou mrkev přidáme k cibulce. V tomto základu opečeme roštěnky.

Maso podléváme a dusíme doměkka. Přisypeme česnek a dochutíme špetkou chilli. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme ji vlažnou vodou, rozšleháme a provaříme nejméně 20 minut. Roštěnky podáváme s rýží nebo bramborami.

—————

Roštěná Stroganov

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 2 456 kJ/ 5 285 kcal

4 porce

  • 4 roštěnky (asi 600 g)
  • 1 větší cibule
  • sůl
  • pepř
  • 60 g oleje
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 sterilované okurky
  • vývar z bujonové kostky
  • 100 g zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky

Roštěnou lehce naklepeme tupou stranou nože, nařízneme okrajovou blánu, aby se maso při opékání nekroutilo, podle chuti osolíme, opepříme a po obou stranách na oleji opečeme. Cibuli nakrájíme najemno, do výpeku z roštěnek přidáme zbylý olej a cibuli necháme zesklovatět.

Do takto připraveného základu zarestujeme hořčiči a protlak, vše zalijeme vývarem, podle chuti dosolíme, dopepříme a dusíme doměkka asi 3/4 hodiny.

Měkké roštěnky vyjmeme a zatím odložíme stranou, mouku rozmícháme ve šlehačce, přidáme ji do základu po roštěnkách a dobře provaříme. Potom ji přecedíme přes hustý cedník. Okurky nakrájíme na nudličky, kapary nasekáme, vložíme do omáčky a vše znovu povaříme. Do omáčky všleháme zakysanou smetanu a vložíme připravené roštěnky.

—————

Roštěnky s jogurtem

 

4 porce

  • 4 roštěnky
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • hořčice
  • 1 bílý jogurt (120 - 150 g)
  • vývar (i z kostky)
  •  

Očištěné roštěnky na okrajích nařízneme, naklepeme a opečeme je po obou stranách na oleji. Roštěnky vyjmeme, na oleji opečeme dorůžova nakrájenou cibuli, vložíme zpět na roštěnky, podlijeme je vývarem a pod poklicí dusíme doměkka. Měkké roštěnky vyjmeme, do šťávy přidáme jogurt, hořčici podle chuti, prohřejeme a na talířích roštěnky přelijeme.

—————

Roštěnky s křenem na 2 způsoby

 

 4 porce

  • 4 roštěnky
  • lžíce mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1 párek
  • 1 sladkokyselá okurka
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 4 lžíce nastrouhaného křenu
  • olej

 

Očištěné roštěnky nařízneme na okrajích, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a omoučíme. Na rozehřátém oleji roštěnky dočervena opečeme, přidáme párek nakrájený na kolečka, okurku, papriky a rajčata na kostičky a podlijeme trochou vody. Dusíme pod poklicí vše doměkka. Na talířích podáváme roštěnky přelité šťávou se zeleninou a posypané čerstvě nastrouhaným křenem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 porce

  • 4 roštěnky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 20 g másla
  • sterilovaná kapie
  • sterilovaná okurka
  • 3 lžíce kečupu
  • čerstvě nastrouhaný křen

 

Roštěnky na okrajích několikrát naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme tak, aby byly uvnitř růžové. Přeložíme je na nahřáté talířr, na pánev přidáme máslo, na nudličky nakrájenou kapii a okurku, kečup, 4 lžíce vody, sůl a vše krátce podusíme. Směs nalijeme na roštěnky, posypeme je křenem a ihned podáváme s rýží nebo opečenými brambory.

—————

Roštěnky se smetanovou omáčkou

 

  • 600 g roštěnek
  • 50 g slaniny
  • 1,5 dl smetany
  • 2 lžíce kečupu
  • 60 g oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sterilované žampiony
  • tymián
  • pepř
  • sůl
  • worcester

 

Roštěnky naklepeme, potřeme olejem a necháme odležet. Pak je osolíme, opepříme a zprudka na oleji opečeme. Mírně je podlijeme a dusíme doměkka, pak je ze šťávy vyjmeme. V jiném kastrolu na zbylém tuku osmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, zaprášíme ji moukou, podlijeme šťávou z roštěnek a povaříme. Přilijeme smetanu, přidáme kečup, tymián, nakrájené žampiony, worcester a vše povaříme. Vložíme zpět roštěnky, necháme je prohřát a pak je servírujeme s bramborem nebo s rýží.

—————