Svíčková
Hovězí steaky s kari a italským špenátovým salátem
Doba přípravy: přibližně 30 minut
1 porce asi 1 070 kJ/ 255 kcal
4 porce
- 600 g svíčkové
- 4 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce kari
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky cukru
- pepř
- olej na opečení
- řeřicha
Italský špenátový salát:
- 300 g čerstvých špenátových lístků
- 1 svazek ředkviček
- 1 malá tykev
- sůl
- 1/8 l zakysané smetany
- cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
- zelená petrželka
- 40 g jader vlašských ořechů
- bílý pepř
Na dvou lžících oleje krátce zpěníme kari, zalijeme ho sojovou omáčkou, přidáme med, cukr a trochu pepře. Omáčku zahřejeme a potom necháme vychladnout.
Maso omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme utěrkou. Nakrájíme ho na jednotlivé plátky. Ty potom rukou lehce naklepeme a naložíme je do připravené zálivky. Necháme je 20 - 25 minut v chladu marinovat. Během této doby je v marinádě několikrát obrátíme.
Na velké pánvi rozpálíme olej, vložíme do něj připravené steaky a po obou stranách je zprudka asi 3 - 4 minuty opékáme. Maso uvnitř by však mělo zůstat růžové. Řeřichu dobře opereme pod tekoucí vodou a nahrubo ji natrháme. Pak hotové steaky osolíme, naskládáme je na talíř a ozdobíme natrhanou řeřichou. Podáváme s vařenými či jinak upravenými bramborami a italským špenátovým salátem.
Salát: Špenátové listy opereme a necháme okapat. Očistíme ředkvičky a nakrájíme je na plátky. Tykev nakrájíme nadrobno. Osolíme smetanu, mírně ji přisladíme a přidáme do ní citronovou šťávu a nasekanou petrželku. Vlašské ořechy nasekáme a zamícháme do ochucené smetany, kterou nakonec dochutíme trochou bílého pepře. Špenát zbavíme řapíků a nadrobno ho natrháme, dáme do misek a zalijeme ochucenou smetanovou omáčkou. Tento salát můžeme podávat také samostatně.
—————
Odlehčená svíčková
Doba přípravy: 120 minut
1 porce asi 2 170 kJ/ 518 kcal
4 porce
- 800 g hovězí svíčkové
- 80 g slaniny
- 3 mrkve
- 1/4 celeru
- 2 menší petržele
- 2 cibule
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1/2 lžičky octa
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 3 lžíce oleje
- sůl
- 1 citron
- 250 ml zakysané smetany
- 4 lžíce brusinkového kompotu
Hovězí maso podélně prošpikujeme špalíčky slaniny (abychom si usnadnili práci, můžeme je předtím nechat ztuhnout v mrazáku). V kastrolu rozpálíme olej a prošpikované maso na něm opečeme ze všech stran.
Ve výpeku z masa nejdříve orestujeme kořenovou zeleninu, pak přidáme jemně nakrájenou cibuli, a když zesklovatí, přisypeme cukr. Restujeme dál, až cukr zkaramelizuje, a nakonec vmícháme hořčici a ocet.
Tento základ omáčky trochu rozředíme vodou, vložíme do něj zpátky maso, přidáme koření a dusíme tak dlouho, až maso změkne. Měkké maso opět vyndáme, ze základu vydusíme nadbytečnou tekutinu a poté rozmixujeme.
Vrátíme zpět do kastrolu na sporák, přidáme zakysanou smetanu a provaříme. Příliš hustou omáčku dle potřeby rozředíme vodou. Dochutíme solí a citronovou šťávou. Maso nakrájíme a podáváme s houskovým knedlíkem, omáčkou, plátkem citronu a lžičkou brusinek.
—————
Pašticada
- kvalitní svíčková (špalík)
- slanina
- česnek
- cibule
- celer
- vinný ocet
- vývar
- muškátový oříšek
- hřebíček
- 1 dcl červeného vína
- 1 lžička moučkového cukru
- trocha rajského protlaku
Maso prošpikujeme slaninou, stroužky česneku a hřebíčky, zalijeme trochou vinného octa a necháme 24 hodin v chladu odležet. Maso pak osušíme (otřeme od octové marinády), osolíme, opepříme, a okořeníme muškátovým oříškem. Nadrobno nakrájíme celer a cibuli, zpěníme v kastrolu, maso zprudka opečeme a pak dusíme zalité oslazeným červeným vínem. Přivedeme k varu, zalijeme vývarem, aby bylo maso ponořené a necháme probublávat 3 až 4 hodiny (podle velikosti masového špalíku). Pak maso nakrájíme na plátky a vložíme zpátky do omáčky na 20 minut dodusit. Pokud je zapotřebí, omáčku zahustíme strouhankou a dochutíme rajským protlakem.
Podáváme s bramborovými noky.
—————
Steak barbecue s rozpečeným chlebem
4 porce
- 800 g hovězí svíčkové
- 4 g drceného barevného pepře
- 4 g soli
- 200 g čerstvých žampionů
- 4 g provensálského koření
- 80 g rostlinného oleje
- 1/2 bochníku chleba Šumava
- 100 g kečupu Hellmann´s Bavaria
Maso nakrájíme na porce a z obou stran opepříme a osolíme. Žampiony přepůlíme, okořeníme provensálským kořením a společně se steaky orestujte na pánvi s olejem. Žampiony odložíme stranou, steaky podložíme plátky chleba a dopečeme v troubě při 160 °C. Rozpečený chléb (nasáklý šťávou z masa) a steaky podáváme s orestovanými žampiony a kečupem.
—————
Steaky na medu -dietní
Doba přípravy: 30 minut
1 porce asi 273 kcal/ 1 144 kJ
4 porce
- 4 plátky hovězí svíčkové (600 g)
- sůl
- mletá sladká paprika
- drcený barevný pepř nebo 2 lžíce steakového koření
- 100 g hlívy ústřičné
- 100 g žampionů
- 2 chilli papričky
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce chilli pasty
- 2 lžíce medu
- 1/2 citronu
- 100 ml vývaru
- špetka pepře
Na ozdobení:
- čerstvé bylinky
Očištěné plátky masa osolíme, posypeme mletou červenou paprikou a drceným pepřem nebo do nich vetřeme steakové koření. Necháme je v chladu krátce odležet.
Na pánvi rozehřejeme olej a plátky masa po obou stranách opečeme. Vyjmeme je a uchováme v teple. Chceme-li mít steaky více propečené, dáme je do rozehřáté trouby nebo pod gril.
Hlívu a žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Chilli papričky rozpůlíme, odstraníme semínka a papričky nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpustíme máslo a houby na něm krátce orestujeme.
K houbám přidáme nakrájené papričky, chilli pastu, med a šťávu z půlky citronu. Promícháme a zalijeme vývarem. Směs na mírném ohni prohřejeme asi 5 minut. Podle chuti opepříme. Medovou omáčkou přelijeme steaky a ozdobíme je bylinkami. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
—————