Telecí játra
Berlínská játra
- 700 g jater (telecích nebo vepřových)
- 2 velká jablka
- 2 menší svazky jarní cibulky
- 3 lžíce hladké mouky
- 60 g másla
- špetka mletého bílého pepře
Z jablek odstraníme jádřince, společně s cibulkami je nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla, jablka a cibulky na něm osmahneme dozlatova a uložíme v teple. Místo jablek můžeme použít ananas. Oloupejte jej, odstraňte tuhý střed a dužninu nakrájejte na plátky a také s cibulkou osmažte. Očištěná játra podélně rozkrojíme a zaprášíme hladkou moukou. V další pánvi rozehřejeme zbytek másla a játra na něm smažíme 3 - 5 minut z každé strany. Hotová játra osolíme, ochutíme bílým pepřem, upravíme na talíři, poklademe osmaženými plátky jablek a nakonec přidáme smaženou cibulku. Podáváme s bramborovou kaší a listovým salátem.
—————
Mandlová játra s jablky a cibulí
- 4 plátky telecích nebo vepřových jater
- 50 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g mandlových lupínků
- sůl
- pepř
- 50 g másla
- 2 jablka
- 2 střední cibule
- olej na smažení
Mouku, rozšlehaná vejce se solí a pepřem vymícháme na hladké těstíčko. Plátky jater obalíme v těstíčku a poté v mandlových lupíncích, a po obou stranách pozvolna osmažíme dozlatova.
Vyjmeme z pánve a uložíme do tepla. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a stejně jako cibuli nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Podáváme společně s játry a vařenými brambory.
—————