Jehněčí a skopové

Dušené jehněčí kolínko s bylinkovou polentou

Dušené jehněčí kolínko s bylinkovou polentou

Na dušené maso:

  • 4 jehněčí kolínka
  • 200 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 50 g cibule
  • 20 g česneku
  • 10 g rozmarýnu a tymiánu
  • 0,5 l vína
  • 0,5 l vývaru
  • 500 g rajčatového protlaku
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl 
  • cukr

Polenta:

  • 200 g kukuřičné mouky (polenta)
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml  mléka
  • 50 g másla
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 50 g nasekaných bylinek - kerblík, petržel, pažitka

Zelenina na pečení:

  • 200 g paprik (zelená a červená)
  • 100 g cukety
  • 100 g cherry rajčátek
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl
  • špetka cukru

Do pekáče, který budeme moci uzavřít pokličkou, dáme olej, na kterém orestujeme veškerou zeleninu určenou k přípravě dušeného masa.

Přidáme jehněčí kolínka, která také trochu osmažíme, pak do pekáče vlijeme víno a vývar společně s kořením, bylinkami a protlakem. Kastrol uzavřeme poklicí a vložíme do trouby.

Celý pokrm dusíme při teplotě 140 - 150 °C asi 4 hodiny.

Polentu připravíme tak, že smícháme kukuřičnou mouku s mlékem a vývarem a vaříme celkem 20 minut. Pak přidáme ostatní ingredience a vše promícháme.

Zeleninu nakrájíme na větší kusy a opečeme na olivovém oleji asi 3 minuty. 

 

—————

Dušené maso se zeleninou

  • 600 g syrového  masa (jehněčího, skopového nebo hovězího)
  • 600 g brambor
  • 200 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 6 šálků masového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • sekaná petrželka
  • lze přidat i šálek piva Guiness nebo červeného vína, případně oboje

Maso pokrájíme na různě veliké kusy, někdo může upřednosnit pravidelné kostky. Oloupané brambory (malé ponecháme celé, mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme  nakrájené maso (asi 5 minut), přidáme česnek a ještě asi minutu smažíme.

Poté přilijeme vývar (případně pivo nebo víno), podle chuti sůl a tymián. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi hodinu. Zatím v druhém hrnci rozpustíme máslo, přidáme brambory, cibuli a mrkev a dozlatova opékáme (asi 20 minut). V průběhu přidáme pepř. Nakonec vsypeme opečenou zeleninu do hrnce s masem a nadále dusíme, až je maso pěkně měkké (asi dalších 40 minut). Před podáváním případně dochutíme (sůl, pepř) a na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Nejlepší je však tento pokrm až druhý den, když se dobře proleží. 

—————

Guláš tety z Vídně

 

Doba přípravy: 60 - 80 minut

1 porce asi 3 915 kJ/ 935 kcal

4 porce

  • 1 kg směsi masa (hovězí, vepřové, skopové)
  • 2 mladé cibulky
  • 80 g jemně strouhaného celeru
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • špetka majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • 1 feferonka a zelená naťová cibulová nať na ozdobu

Masa opláchneme a nakrájíme na stejně velké kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme, vložíme do kastrolu, ve kterém jsme nechali rozehřát olej, přidáme nastrouhaný celer a na mírném ohni vše usmažíme do světlehněda. Vmícháme lžičku papriky, přidáme pouze hovězí maso, podlijeme, osolíme a necháme asi 20 minut dusit. Přidáme ostatní nakrájené maso a za občasného podlévání dusíme doměkka. Potom pokličku odklopíme, šťávu necháme trochu vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, podlijeme vodou, přidáme rozetřený stroužek česneku, drcenou majoránku,  opepříme a za stálého míchání ještě krátce povaříme.

Můžeme podávat s brambory, knedlíky nebo chlebem. Zvláště chutný bude s pikantními bramboráčky. Jednotlivé porce ozdobíme nakrájenou feferonkou a cibulovou natí a servírujeme.

—————

Jehněčí na bylinkách a slanině

4 - 6 porcí

  • 1,5 kg jehněčí kýty
  • 1 palička česneku
  • 2 cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušené šalvěje
  • sůl a pepř
  • 100 g másla
  • instantní masový vývar
  • 5 lžic tmavé instantní jíšky

Troubu předehřejeme na 220 °C. Slaninu zbavíme kůže a spolu se stroužky oloupaného česneku pomeleme. Směs osolíme, opepříme a promícháme se sušenou šalvějí a rozmarýnem. Jehněčí kýtu očistíme, odblaníme, dobře omyjeme, osušíme a potřeme pastou ze slaniny a česneku a bylinek. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky a osmahneme na rozehřátém másle. Orestovanou cibuli vložíme do pekáče, položíme na ni maso a vložíme do předehřáté trouby.

Maso zprudka opečeme, obrátíme, podlijeme částí vývaru, teplotu trouby snížíme na 180 °C a pečeme asi 90 minut. Během pečení maso několikrát obrátíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme dalším vývarem. Měkké maso ostrým nožem nakrájíme na plátky. Do sťávy vmícháme instantní jíšku a několik minut za občasného promíchání povaříme. Do šťávy můžeme podle chuti vmíchat několik lžic bílého vína.

Nakrájené maso přelijeme zahuštěnou šťávou a podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, případně s rýží a se zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem.

—————

Jehněčí karbanátky

 

4 porce

  • 500 g mletého jehněčího masa
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • špetka sušeného oregana
  • špetka sušené majoránky
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce strouhanky
  • olej na smažení

Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na drobné kostičky. Mleté jehněčí maso promícháme v míse s cibulí a prolisovaným česnekem, ochutíme solí, pepřem, špetkou oregana a majoránky, přidáme vejce a strouhanku. Vše důkladně promícháme.

V teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, ze směsi naděláme karbanátky a po obou stranách je dozlatova usmažíme. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem, případně s bramborovým salátem.

—————

Jehněčí kari

4 porce

  • 8 plátků masa z jehněčí kýty
  • kousek zázvorového kořene
  • sůl a pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušené mleté citronové kůry
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 2 lžíce kari koření
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml masového vývaru z bujonové kostky
  • 200 ml sladké smetany
  • 2 lžíce světlé instantní jíšky
  • 4 různobarevné papriky
  • pažitka nebo zelená petrželka

Kousek zázvoru oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Maso omyjeme, odblaníme, osušíme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, okořeníme kmínem, citronovou kůrou a zázvorem, přidáme prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Ve velké hluboké teflonové pánvi rozehřejeme máslo a maso v něm za stálého míchání asi 10 minut ze všech stran opékáme. Opečené maso vyndáme z pánve.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, vložíme do vypečené šťávy a osmahneme. Přidáme kari koření, přilijeme víno a 100 ml vývaru, přivedeme k varu a asi 10 minut povaříme. Pak vmícháme smetanu a instantní jíšku, znovu krátce za stálého míchání povaříme, přidáme opečené maso, přilijeme zbývající vývar a znovu necháme krátce přejít varem. Podle chuti ještě přisolíme a opepříme. Papriky očistíme, odstraníme semeníky, opláchneme, nakrájíme na velké kousky, přidáme k masu s omáčkou a jen velmi krátce necháme přejít varem.

Pokrm odstavíme z plotny a nakonec vmícháme omytou a nasekanou pažitku nebo zelenou petrželku. Podáváme s rýží.

—————

Jehněčí kotlety s bylinkami

4 porce

  • 8 jehněčích kotletek
  • 4 - 5 lžic olivového oleje
  • špetka sušené mleté citronové kůry
  • 8 stroužků česneku
  • po špetce sušeného rozmarýnu, oregana, saturejky a tymiánu
  • 4 - 5 rajčat
  • 100 g másla
  • 1 lžička citronové šťávy
  • kousek másla nebo trochu olivového oleje na vymaštění pekáčku

Kotlety omyjeme, osušíme a odblaníme. V misce promícháme olivový olej s prolisovaným česnekem, citronovou kůrou a sušenými bylinkami. Maso osolíme, opepříme, obalíme v marinádě a několik hodin necháme v ledničce marinovat. Změklé máslo promícháme se zbývajícími bylinkami, osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu a znovu dobře umícháme.Ochucené máslíčko zformujeme do tvaru válečku, zabalíme do alobalu a necháme v ledničce ztuhnout.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme slupky a nasekáme na kostičky. Pekáček potřeme trochou oleje nebo másla, vložíme do něj marinované kotlety, přidáme zbylou marinádu a nakrájená rajčata, podlijeme několika lžícemi vřelé vody nebo vývaru a pečeme v předehřáté troubě doměkka. Během pečení maso několikrát obrátíme, přeléváme vypečenou šťávou a průběžně podle potřeby znovu několikrát podlijeme několika lžícemi vřelé vdoy nebo vývarem. Upečené jehněčí kotletky podáváme s plátkem bylinkového másla. Vhodnou přílohou jsou vařené nebo opékané brambory, případně rýže.

—————

Jehněčí kotlety s dijonskou krustou

Doba přípravy: 45 minut

1 porce asi 2 935 kJ/700 kcal

4 porce

  • 600 g jehněčích kotlet
  • 100 ml červeného vína
  • 100 g strouhanky
  • 4 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • provensálské koření
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 100 g mrkve
  • 100 g kapustiček
  • 2 lžíce másla

Jehněčí kotlety opláchneme pod tekoucí vodou. Paličkou je lehce naklepeme, po obou stranách osolíme a opepříme. Změklé máslo utřeme s dijonskou hořčicí. Přisypeme strouhanku, prolisované stroužky česneku a provensálské koření. Vše důkladně promícháme.

Kotletky opečeme zprudka na olivovém oleji z obou stran. Zalijeme je červeným vínem a chvíli podusíme. Na kotletky naneseme vytvořenou směs ze strouhanky a zapečeme v troubě dozlatova.

Očištěné kapustičky a mrkev (můžeme použít mraženou zeleninu) krátce povaříme v osolené vodě. Vodu slijeme, zeleninu nasypeme na rozpuštěné máslo, podle potřeby podlijeme, osolíme a podusíme doměkka. Dušenou mrkev a kapustičky podáváme jako přílohu k jehněčím kotletkám.

—————

Jehněčí kotlety s krustou

4 porce

  • 8 jehněčích kotletek
  • 8 - 10 stroužků česneku
  • 50 ml oleje
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 6 - 8 plátků světlého toastového chleba
  • 100 g másla
  • pažitka a zelená petrželka
  • sůl a pepř

Jehněčí kotletky omyjeme, osušíme a odblaníme. Česnek oloupeme a nadrobno posekáme. Máslo rozehřejeme a promícháme s česnekem, rozmarýnem, tymiánem. Kotlety potřeme bylinkovou směsí s česnekem a chvíli necháme odležet. Toastový chléb rozdrobíme. Pažitku a petrželku omyjeme, nadrobno posekáme, promícháme s rozdrobeným pečivem, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Kotlety zprudka opečeme ze všech stran v teflonové pánvi. Opečené kotletky rozložíme na pekáč, navrstvíme na ně rozdrobené pečivo s bylinkami a dobře je na maso přitiskneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut, až vznikne kůrčička. Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, případně s rýží, vždy ale se zeleninovým salátem.

—————

Jehněčí kotlety se zeleninou

4 porce

  • 500 g jehněčích kotlet
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 brokolice
  • 100 g klíčků mungo
  • 500 ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky

Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran dozlatova ve velké hlubší pánvi s rozehřátým olejem. Cibuli a česnek oloupeme, nadrobno posekáme a přidáme do pánve. Vše za občasného míchání osmahneme, podlijeme zeleninovým vývarem a zvolna dusíme.

Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, pěknější části košťálu oloupeme a nakrájíme na plátky. Klíčky mungo propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme dobře okapat. Papriky očistíme, vykrojíme semeníky, opláchneme a nakrájíme na nudličky. Do sťávy ke kotletám přidáme brokolici, papriku a klíčky a nejvýše 10 minut ještě společně podusíme.

Podáváme s rýží, s vařenými nebo opékanými bramborami apod.

—————