Bramborové

Bramborové česnekové knedlíky

 

  • 400 g ve slupce uvařených brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 50 g slaniny
  • špetka majoránky
  • sůl
  • pepř

Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, orestovaný špek, sůl a pepř. Těsto důkladně propracujeme, vytvoříme válečky a vaříme 15 - 20 minut v osolené vodě nebo v páře. Hodí se jako příloha k tučným masům.

—————

Bramborové knedlíky s žemlí

 

  • 1 kg brambor vařených ve slupce, oloupaných a vychladlých
  • 2 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g krupice
  • 15 g soli
  • 100 g žemle

Brambory umelte nebo prolisujte, zamíchejte s rozšlehanými vejci, prosátou moukou a krupicí, osolte a zpracujte na tužší těsto a nakonec do něj zaválejte na kostičky nakrájenou starší žemli. Vytvořte šišky a zvolna vařte dle velikosti knedlíků asi 15 - 25 minut. Po zavaření musíte knedlíky lehce nadzvednout ode dna, aby se nepřichytily.

—————

Jihočeské bosáky

 

 

  • 1 kg syrových brambor
  • 25 dkg vařených brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • 10 dkg polohrubé mouky

 

Syrové brambory nastrouháme, přebytečnou vodu vytlačíme a necháme okapat. Vařené brambory nastrouháme a smícháme se syrovými bramborami, moukou, vejcem a solí na tužší těsto. Válíme menší knedlíky, vhazujeme je do osolené vřící vody na 15 - 20 minut.

—————