Bramborové
Bramborové česnekové knedlíky
- 400 g ve slupce uvařených brambor
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 3 - 4 stroužky česneku
- 50 g slaniny
- špetka majoránky
- sůl
- pepř
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, orestovaný špek, sůl a pepř. Těsto důkladně propracujeme, vytvoříme válečky a vaříme 15 - 20 minut v osolené vodě nebo v páře. Hodí se jako příloha k tučným masům.
—————
Bramborové knedlíky s žemlí
- 1 kg brambor vařených ve slupce, oloupaných a vychladlých
- 2 vejce
- 250 g hrubé mouky
- 150 g krupice
- 15 g soli
- 100 g žemle
Brambory umelte nebo prolisujte, zamíchejte s rozšlehanými vejci, prosátou moukou a krupicí, osolte a zpracujte na tužší těsto a nakonec do něj zaválejte na kostičky nakrájenou starší žemli. Vytvořte šišky a zvolna vařte dle velikosti knedlíků asi 15 - 25 minut. Po zavaření musíte knedlíky lehce nadzvednout ode dna, aby se nepřichytily.
—————
Jihočeské bosáky
- 1 kg syrových brambor
- 25 dkg vařených brambor
- 1 vejce
- sůl
- 10 dkg polohrubé mouky
Syrové brambory nastrouháme, přebytečnou vodu vytlačíme a necháme okapat. Vařené brambory nastrouháme a smícháme se syrovými bramborami, moukou, vejcem a solí na tužší těsto. Válíme menší knedlíky, vhazujeme je do osolené vřící vody na 15 - 20 minut.
—————