Hrníčkové
Chlupaté knedlíky v hrnečku
- 7 velkých syrových brambor
- 21 lžic hrubé mouky
- 1/4 l horkého mléka
- 1 vejce
- sůl
- 3/4 kypřícího prášku do pečiva
Rozstrouháme brambory, přidáme hrubou mouku, horké mléko, vejce, sůl a prášek do pečiva. Do sádlem vymazaných čtvrtlitrových hrnků dáme těsto (asi do 3/4 hrnku). Když v kastrolu začne vařit voda, naskládáme tam hrnky a vaříme půl hodiny. Voda v kastrolu musí být 1 až 2 cm pod okraj hrnků.
—————
Hrníčkové knedlíky
- 6 žemlí
- 50 g másla
- 2 vejce
- 3 dl mléka
- 100 g hrubé mouky
- sůl
- olej na vymaštění hrnečků
Žemle nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme je mlékem, v němž jsme rozkvedlali vejce (nebo jen žloutky), sůl a rozehřáté máslo a necháme prosáknout, po chvíli je obrátíme. Do žemlí vmícháme mouku (nebo jen polovinu mouky, pak tuhý sníh z bílků a zbytek mouky).
Těsto rozdělíme do 4 1/4 l hrnečků, dobře vymaštěných olejem, vložíme je do hrnce s vařící vodou a přiklopíme je alobalem tak, aby pokryl zcela všechny hrníčky. Hrnec přiklopíme poklicí a knedlíky vaříme 35 minut.
—————