Koláče lité

Ananasový koláč

 

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 6 lžic změklého másla + 3 lžíce studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 2 vejce
  • půl hrnku mléka
  • 7 koleček ananasu
  • 1 hrnek cukru

Rozšleháme 6 lžic másla s hrnkem cukru do pěny, přidáme vejce, mléko a suché suroviny. Na pečící pánvi rozehřejeme máslo s cukrem a na karamelu opečeme ananasová kolečka. Pak lžicí naklademe mezi ananas připravené těsto, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Necháme krátce zchladnout a podáváme, nejlépe s vanilkovou zmrzlinou.

—————

Blondies

  • 8 lžic másla + máslo na plech
  • půl hrnku světlého hnědého cukru
  • třetina hrnku krystalového cukru
  • 1 vejce
  • vanilkový cukr
  • 1 hrnek hladké mouky
  • půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 hrnek nasekané bílé čokolády nebo bílých čokoládových peciček
  • 1 hrnek nasekaných ořechů

Troubu předehřejeme na 170 °C, plech pokrytý pečícím papírem vymastíme máslem. Máslo s cukry ušleháme do pěny, přidáme vejce, sůl, prosátou mouku s kypřícím práškem, vmícháme polovinu čokolády a nasekaných ořechů. Těsto rozetřeme na připravený papír a posypeme druhou polovinou čokolády a sekaných ořechů. Pečeme dozlatova asi 45 minut a necháme vychladnout. Pak krájíme na kostky, uchováme v uzavřené krabici dva dny.

—————

Bramborový mandlový koláč s kořením

Doba přípravy: 55 - 60 minut

1 plech

  • 5 žloutků
  • 200 g cukru krupice
  • šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • 120 g strouhaných mandlí
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • 200 g studených nastrouhaných brambor
  • 5 bílků
  • 3 - 4 lžíce strouhanky
  • máslo na vytření plechu
  • 4 lžíce pomerančové zavařeniny
  • 100 g mandlových lupínků

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou do pěny. Vmícháme jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, strouhané loupané mandle, skořici, hřebíček a prolisované brambory. Nakonec do těsta zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a strouhanku.

Těsto rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný strouhankou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 40 minut. Koláč vyjmeme z trouby, potřeme zavařeninou rozmíchanou se lžící horké vody a posypeme mandlovými lupínky. Koláč vložíme zpět do trouby a minutu až dvě zapečeme pod rozpáleným grilem.

—————

Celozrnný koláč - výborný

 

  • 140 g celozrnné mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 140 g cukru
  • 100 g kokosu nebo ořechů, máku, vloček
  • 1 dl oleje
  • 1 dl vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra

 

Utřeme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme ostatní suroviny. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Můžeme poklást ovocem a posypat žmolenkou. Ale je výborný i bez ovoce.

—————

Cuketový moučník

 

  • 1 středně velká cuketa
  • 3 vejce
  • 20 dkg cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • drobenka
  • mletá skořice
  • jablka

 

V nádobě na mixování umícháme do pěny vajíčka s cukrem a postupně přidáváme další ingredience, nakonec mouku a kypřící prášek. Cuketu nastrouháme najemno, necháme v cedníku okapat a přidáme do vzniklé hmoty, kterou nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na povrch klademe čerstvé ovoce, posypeme drobenkou a skořicí a upečeme.

—————

Dunajské řezy

  • 250 g cukru
  • 5 vajec
  • 125 ml mléka
  • 250 g rostlinného tuku na pečení
  • 450 g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • meruňkový kompot

Na krém:

  • 500 ml mléka
  • 1 a 1/2 balíčku vanilkového pudinku
  • 250 g másla
  • 5 lžic cukru

Rozpuštěný tuk smíchejte s cukrem, kakaem a s vejci, přidejte mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Povrch těsta poklaďte scezenými meruňkami a upečte. Mezitím uvařte pudink z mléka a vanilkového pudinkového prášku. Utřete máslo s cukrem a vešlehejte do studeného pudinku. Vychlazený korpus s meruňkami rovnoměrně potřete krémem a ozdobte kakaem nebo strouhanou čokoládou.

—————

Fofr řezy

  • 1 hrnek vlažné vody
  • 2 hrnky cukru písek
  • 1 hera
  • 2 lžíce kakaa
  • rum
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

 

Cukr, kakao, rozpuštěnou heru a vlažnou vodu dobře zamícháme. Jeden hrnek hmoty odebereme a vylepšíme ji 2 lžícemi rumu. Do zbytku přidáme vanilkový cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a také trochu rumu. Těsto důkladně zamícháme, rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. Na ještě teplý moučník vylijeme polevu z hrnku, posypeme strouhaným kokosem nebo ořechy. Vychladlý krájíme na řezy.

—————

Hop do trouby

  • 1 kostka Hery
  • 2 skleničky cukru moučka
  • 1/2 skleničky vody
  • 1 a 1/2 skleničky hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • kokos

 

V kastrolku rozehřejeme celou kostku tuku, přidáme cukr, vodu, kakao a vše promícháme, nevaříme. Odlijeme 1 sklenku a necháme v ní hmotu ztuhnout. Do zbylé hmoty v kastrůlku přidáme 4 vejce, mouku, prášek do pečiva, vše promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme upéct. Ještě vlažnou buchtu namažeme hmotou ze skleničky a posypeme kakaem.

—————

Hrnkový koláč s ovocem

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek kyselého mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce

Všechny suroviny smíchejte a nalejte do vymazaného a hrubou moukou vysypaného vyššího plechu. Poklaďte ovocem podle chuti (rybíz, angrešt, třešně) a posypte strouhaným kokosem. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C dozlatova. Kraje koláče musí být odloupnuté od plechu. 

—————

Jáhlová pochoutka

Doba přípravy: 45 minut

4 porce

  • 1 balíček jáhel
  • 1 l nízkotučného mléka
  • 2 jablka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 20 dkg mletého kokosu
  • 4 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • mražené ovoce z lesních plodů
  • ovoce na ozdobu
  • 5 dkg rozinek
  • 5 dkg sušených švestek nebo meruněk

Spařené jáhly uvaříme v mléce. Povaříme spolu se sušeným ovocem a kokosem. Dosladíme, přimícháme prášek do pečiva a polovinu hmoty nalijeme na plech.

Do druhé poloviny vmícháme kakao a nalijeme na světlou hmotu. Poklademe jablky a zapečeme. Nakrájené díly ozdobíme omáčkou z rozmraženého ovoce.

—————