Borůvkové

Jemný borůvkový koláč

 

  • 150 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 500 g borůvek
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl
  • šlehačka

 

Máslo utřeme spolu s vyšlehaným cukrem a žloutky, dobře promícháme a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidáme mléko, špetku soli a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Vzniklé těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme borůvkami s cukrem a dáme péci. Při podávání zdobíme šlehačkou.

 

 

—————

Koláč s borůvkami a ořechovou drobenkou

 

 

  • 80 g másla nebo hery
  • 1 žloutek
  • 80 g cukru
  • 250 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • strouhaná citronová kůra
  • mléko na zředění
  • tuk na formu
  • borůvky

 

Drobenka:

 

  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 80 g hrubé mouky
  • hrst ořechů
  • špetka skořice
  • moučkový cukr na posypání

 

Změklé máslo nebo heru utřeme s cukrem a žloutkem do pěny, přidáme mouku prosátou s kypřícím práškem do pečiva, sůl a podle potřeby zředíme mlékem. Těsto rozetřeme do tukem vymazané koláčové formy nebo na plech, posypeme borůvkami a drobenkou připravenou z másla, cukru, skořice, ořechů a mouky a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Zchladlý koláč pocukrujeme.

 

TIP: borůvky můžeme místo drobenky posypat strouhaným perníkem

—————

Máslový koláč s borůvkami

 

  • 180 g másla
  • 4 vejce
  • 220 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g zakysané smetany
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 400 g čerstvých borůvek

Předehřejte troubu na 160 °C a dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem, vyložte pečícím papírem, který máslem namažete i seshora. Začněte tím, že změklé máslo, krupicový cukr a vanilkový cukr našleháte ručním šlehačem po dobu asi 10 minut, dokud přísady nezpění. Do pěny postupně přidávejte vejce a zakysanou smetanu, dobře zašlehejte a zapracujte prosátou mouku s kypřícím práškem. Na závěr do těsta opatrně lžící vmíchejte čerstvé borůvky a poté těsto naskládejte lžící do formy.

Pečte dozlatova asi 70 minut. Do těsta zapíchněte špejli, pokud ji vytáhnete čistou, vytáhněte koláč z trouby. Podávejte vychlazený a zdobený šlehačkou.

—————