Borůvkové
Jemný borůvkový koláč
- 150 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 60 g cukru moučka
- 2 vejce
- 500 g borůvek
- 1/2 prášku do pečiva
- sůl
- šlehačka
Máslo utřeme spolu s vyšlehaným cukrem a žloutky, dobře promícháme a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidáme mléko, špetku soli a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Vzniklé těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme borůvkami s cukrem a dáme péci. Při podávání zdobíme šlehačkou.
—————
Koláč s borůvkami a ořechovou drobenkou
- 80 g másla nebo hery
- 1 žloutek
- 80 g cukru
- 250 g hladké nebo polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- strouhaná citronová kůra
- mléko na zředění
- tuk na formu
- borůvky
Drobenka:
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 80 g hrubé mouky
- hrst ořechů
- špetka skořice
- moučkový cukr na posypání
Změklé máslo nebo heru utřeme s cukrem a žloutkem do pěny, přidáme mouku prosátou s kypřícím práškem do pečiva, sůl a podle potřeby zředíme mlékem. Těsto rozetřeme do tukem vymazané koláčové formy nebo na plech, posypeme borůvkami a drobenkou připravenou z másla, cukru, skořice, ořechů a mouky a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Zchladlý koláč pocukrujeme.
TIP: borůvky můžeme místo drobenky posypat strouhaným perníkem
—————
Máslový koláč s borůvkami
- 180 g másla
- 4 vejce
- 220 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g zakysané smetany
- 280 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 400 g čerstvých borůvek
Předehřejte troubu na 160 °C a dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem, vyložte pečícím papírem, který máslem namažete i seshora. Začněte tím, že změklé máslo, krupicový cukr a vanilkový cukr našleháte ručním šlehačem po dobu asi 10 minut, dokud přísady nezpění. Do pěny postupně přidávejte vejce a zakysanou smetanu, dobře zašlehejte a zapracujte prosátou mouku s kypřícím práškem. Na závěr do těsta opatrně lžící vmíchejte čerstvé borůvky a poté těsto naskládejte lžící do formy.
Pečte dozlatova asi 70 minut. Do těsta zapíchněte špejli, pokud ji vytáhnete čistou, vytáhněte koláč z trouby. Podávejte vychlazený a zdobený šlehačkou.
—————