Broskvové

Celozrnný broskvový koláč

  • 4 vejce
  • 2 hrnky cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 6 oloupaných broskví

Do větší mísy rozklepněte vejce a přidejte cukr, vanilkový cukr a olej. Potom vše vyšlehejte do pěny. Do vzniklé hmoty přidejte mouku, mléko, prášek do pečiva a opět dobře promíchejte. Oloupané broskve pokrájejte  na měsíčky a vmíchejte je do těsta. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. 

—————

Koláč s vanilkovým krémem a broskvemi

 

12 kousků

Korpus:

  • 3 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na formu

Krém:

  • 300 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 50 g másla

Dohotovení:

  • 4 broskve nakrájené na plátky
  • 1 sáček čirého dortového želé
  • 30 g pražených lískových oříšků

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme mouku, kypřící prášek a olej. Ve vymazané a vysypané formě těsto pečeme při 170 °C asi 35 minut.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak přidáme máslo, vyšleháme a rozetřeme na vychladlý korpus. Dáme ztuhnout.

Broskve rozložíme na krém a zalijeme želé, připraveným podle návodu. Strany nakonec obalíme oříšky.

—————

Řezy s broskvemi a čokoládou

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 343 kcal/ 1 437 kJ

24 kousků 

Těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g hery
  • 250 g hladké mouky
  • tuk a hrubá mouka na plech

 Náplň:

  • 500 ml mléka
  • 2 balíčky kakaového pudinkového prášku
  • 200 g cukru
  • 250 g másla
  • 300 g broskví

 Poleva: 

  • 125 g ztuženého 100 % tuku
  • 100 g čokolády na vaření
  • 70 g kakaa

 Dohotovení: 

  • zelené sekané pistácie na ozdobení

 

Vejce rozklepneme a z bílků a dvou lžic cukru vyšleháme pevný sníh. Heru nahřejeme a utřeme se zbylým cukrem. Postupně přidáváme žloutky a šleháme do pěny. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku.

Hotové těsto nalijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou důkladně vysypaný plech s vyšším okrajem. Vložíme ho do předem vyhřáté trouby a  pečeme při 180 °C přibližně 35 minut. Po upečení necháme korpus nejprve vychladnout a pak ho teprve vyklopíme z pekáčku na prkénko.

Z mléka, cukru a kakaového pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Vychladlý rozšleháme a po částech do něj zašleháme na kousky nakrájené máslo. Vše vyšleháme na hladký krém, kterým potřeme povrch vychladlého korpusu.

Broskve krátce spaříme ve vroucí vodě, oloupeme, rozkrojíme na polovinu a vypeckujeme (můžeme použít i kompotované broskve). Nakrájíme je na plátky, rozložíme na kakaový krém a dáme ztuhnout do chladničky.

V kastrůlku rozehřejeme tuk, přidáme čokoládu na vaření a kakao. Vše společně mícháme, až se to důkladně rozpustí na hladkou polevu. Polevu pak necháme chvíli zchladnout a potom ji rozetřeme na povrch moučníku. Necháme znovu chvíli ztuhnout v chladničce, nakrájíme na řezy a ozdobíme sekanými pistáciemi.

—————