Broskvové
Celozrnný broskvový koláč
- 4 vejce
- 2 hrnky cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 6 oloupaných broskví
Do větší mísy rozklepněte vejce a přidejte cukr, vanilkový cukr a olej. Potom vše vyšlehejte do pěny. Do vzniklé hmoty přidejte mouku, mléko, prášek do pečiva a opět dobře promíchejte. Oloupané broskve pokrájejte na měsíčky a vmíchejte je do těsta. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
—————
Koláč s vanilkovým krémem a broskvemi
12 kousků
Korpus:
- 3 vejce
- 2 lžíce oleje
- 100 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- tuk a hrubá mouka na formu
Krém:
- 300 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 50 g másla
Dohotovení:
- 4 broskve nakrájené na plátky
- 1 sáček čirého dortového želé
- 30 g pražených lískových oříšků
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme mouku, kypřící prášek a olej. Ve vymazané a vysypané formě těsto pečeme při 170 °C asi 35 minut.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak přidáme máslo, vyšleháme a rozetřeme na vychladlý korpus. Dáme ztuhnout.
Broskve rozložíme na krém a zalijeme želé, připraveným podle návodu. Strany nakonec obalíme oříšky.
—————
Řezy s broskvemi a čokoládou
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 343 kcal/ 1 437 kJ
24 kousků
Těsto:
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 200 g hery
- 250 g hladké mouky
- tuk a hrubá mouka na plech
Náplň:
- 500 ml mléka
- 2 balíčky kakaového pudinkového prášku
- 200 g cukru
- 250 g másla
- 300 g broskví
Poleva:
- 125 g ztuženého 100 % tuku
- 100 g čokolády na vaření
- 70 g kakaa
Dohotovení:
- zelené sekané pistácie na ozdobení
Vejce rozklepneme a z bílků a dvou lžic cukru vyšleháme pevný sníh. Heru nahřejeme a utřeme se zbylým cukrem. Postupně přidáváme žloutky a šleháme do pěny. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku.
Hotové těsto nalijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou důkladně vysypaný plech s vyšším okrajem. Vložíme ho do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C přibližně 35 minut. Po upečení necháme korpus nejprve vychladnout a pak ho teprve vyklopíme z pekáčku na prkénko.
Z mléka, cukru a kakaového pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Vychladlý rozšleháme a po částech do něj zašleháme na kousky nakrájené máslo. Vše vyšleháme na hladký krém, kterým potřeme povrch vychladlého korpusu.
Broskve krátce spaříme ve vroucí vodě, oloupeme, rozkrojíme na polovinu a vypeckujeme (můžeme použít i kompotované broskve). Nakrájíme je na plátky, rozložíme na kakaový krém a dáme ztuhnout do chladničky.
V kastrůlku rozehřejeme tuk, přidáme čokoládu na vaření a kakao. Vše společně mícháme, až se to důkladně rozpustí na hladkou polevu. Polevu pak necháme chvíli zchladnout a potom ji rozetřeme na povrch moučníku. Necháme znovu chvíli ztuhnout v chladničce, nakrájíme na řezy a ozdobíme sekanými pistáciemi.
—————