Čokoládové
Čokoládové řezy s ananasem
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek asi 205 kcal/ 861 kJ
12 kousků
Těsto:
- 6 vajec
- 50 ml oleje
- 150 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g čokolády na vaření
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
Náplň:
- 1 plechovka ananasových koleček
- 50 g rybízové zavařeniny
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru, olejem a rozehřátou čokoládou do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty spojíme a nakonec lehce vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem.
Hotové těsto nalijeme a rozprostřeme do pekáčku s vyším okrajem, který předem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Kolečka ananasu necháme na sítku okapat. Pak je rozložíme na povrch těsta a střed vyplníme zavařeninou. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout v pekáčku. Hotový moučník nakrájíme na kostky podle koleček ananasu.
—————
Čokoládové řezy s broskvemi
18 kousků
- 4 broskve nakrájené na plátky
- 5 vajec
- 250 g moučkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 60 g vlašských ořechů
- 50 g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- tuk a hrubá mouka na pekáček
Máslo utřeme s cukry a postupně přidávanými vejci do pěny. Nakonec vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, kakaem a nasekanými ořechy.
Do vymazaného a vysypaného pekáčku o velikosti 30 x 25 cm rozetřeme těsto a pečeme v troubě při 160 °C asi 45 minut. Vychladlý moučník nakrájíme na řezy.
Na každý řez nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou pusinku dotuha vyšlehané smetany. Nakonec ozdobíme plátky broskve.
—————
Čokoládové řezy s jablky
20 kousků
- 400 g oloupaných jablek
- 300 g másla
- 3 vejce
- 350 g krupicového cukru
- 180 g mletých lískových oříšků
- 150 g prosáté hladké mouky
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 vanilkový cukr
- tuk a hrubá mouka na plech
Jablka zbavíme jádřince, nakrájíme a pokapeme citronovou šťávou. Přisypeme k nim mouku s kypřícím práškem, oříšky (2 lžíce si necháme na ozdobu), skořici a kakao.
Máslo, cukr a vejce vyšleháme do pěny a přidáme do těsta. Dobře promícháme.
Na vymazaný a vysypaný plech těsto rozetřeme. Pečeme při 180 °C asi 35 minut. Po vychladnutí na plechu nakrájíme na řezy.
Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme dotuha. Kousky zdobíme šlehačkou a oříšky.
—————
Čokoládový moučník americké babičky **
Celý moučník 11 624 kJ/ 2 788 kcal
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 30 g kakaa
- 100 g čokolády na vaření
- 100 g másla
- 2 -3 vejce (podle velikosti)
- půl prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/8 l coca cola
Do mísy dáme mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, sůl a nožem nasekanou čokoládu. Velkou šlehací metlou směs asi 2 minuty promícháváme. Přidáme našlehaná vejce, rozpuštěné máslo, coca colu a ještě asi 3 minuty zpracováváme metlou.
Pak vše nalijeme do vymaštěné formy a upečeme (20 - 25 minut při teplotě 175°C). Povrch je možné potřít bílou nebo čokoládovou polevou a zdobit ořechy, kokosem apod.
—————
Rybízový koláč s čokoládou
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 125 g cukru
- 4 vejce
- 1 tabulka hořké čokolády
- 150 g lískových oříšků
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 500 g rybízu
- 2 dcl šlehačky
- 1 dcl rybízového likéru
Máslo utřete s cukrem. Z bílků ušlehejte sníh. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a se žloutky vmíchejte do máslové hmoty. Přidejte oříšky, mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a vmíchejte sníh z bílků. Těsto dejte do vymazané formy a pečte při 180 °C asi 40 minut.
Mezitím rybíz omyjte, odstopkujte a nechte okapat. Po upečení koláč nechte vychladnout a udělejte z něj dva pláty (spodní musí být silnější). Slabší plát rozdrobte. Na koláč nakapejte likér, navrstvěte rybíz a pocukrujte. Ušlehejte šlehačku, oslaďte vanilkovým cukrem a dejte na rybíz. Povrch posypte koláčovým drobením.
—————