Jahodové

Bublanina s jahodami

 

 

  • 150 g polohrubé mouky
  • 120 g hery nebo jiného tuku na pečení
  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • máslo nebo tuk  a strouhanka na pekáček
  • asi 500 g jahod
  • vanilkový cukr na posypání bublaniny

 

Tuk s cukrem v misce utřeme do pěny, přidáváme žloutky. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a lehce vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe jahodami a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Upečenou bublaninu pocukrujeme a zchladlou krájíme na řezy.

—————

Jahodová bublanina z třeného těsta

12 kousků 

  • 300 g čerstvých, očištěných jahod
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 80 g tuku na pečení
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na pekáček

 

Nakrájený tuk necháme při pokojové teplotě změknout. Poté ho s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny. Přilijeme mléko a vmícháme polovinu mouky.

Z bílků ze dvou vajec připravíme tuhý sníh. Zbylou mouku promísíme s práškem do pečiva. Sníh a mouku zlehka vmícháme do těsta.

Pekáček vymažeme tukem a vysypeme moukou. Poté do něj rozetřeme těsto a navrch rozložíme jahody. Pečeme v troubě při 180 °C asi 40 minut.

—————

Jahodový koláč

Jahodový koláč

 12 kousků

  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/4 sáčku prášku do pečiva
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 70 g rozpuštěného másla nebo hery
  • 120 ml vlažného mléka
  • jahodový džem na potření
  • 500 g očištěných jahod
  • 1 sáček cukrárenského želé
  • tuk a hrubá mouka na formu

Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, tuk a mléko. Vše dobře promícháme.

Dortovou formu o průměru 28 cm vymažeme, vysypeme a těsto do ní rozetřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 40 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a pak ho potřeme džemem.

Jahody nakrájíme na plátky a rozložíme na koláč. Zalijeme je želé  připraveným podle návodu. V lednici necháme zatuhnout. Nakonec můžeme ozdobit šlehačkou.

—————

Jogurtová bublanina s jahodami

Jogurtová bublanina s jahodami

 12 kousků

  • 4 vejce
  • 50 g změklé hery
  • 160 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 450 g bílého jogurtu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 450 g očištěných jahod
  • hrubá mouka na obalení jahod
  • tuk a hrubá mouka na formu
  • moučkový cukr na posypání

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s herou a moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny. Po částech přidáváme jogurt a mouku prosátou s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme pevný sníh a nakonec ho zhlehka vmícháme do těsta.

Do vymazané a vysypané kulaté formy rozetřeme těsto. Jahody pokrájíme, obalíme v mouce a rozložíme na těsto. Bublaninu pečeme při 160 °C asi 45 minut. Po upečení ji necháme vychladnout ve formě.

—————

Koláč s jahodami

 

 

  • 3 vejce
  • 12 dkg cukru
  • 14 dkg hladké mouky
  • 2 lžíce rozehřátého másla
  • 3 lžíce vody
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání koláčové formy
  • 30 dkg jahod

 

Krém:

 

  • 3 dl mléka
  • 1 balíček pudinkového prášku  s vanilkovou příchutí
  • 5 dkg másla
  • 1 žloutek
  • 5 dkg cukru

 

Přeliv:

 

  • 1 dl vody
  • 8 g škrobové moučky
  • 2 lžíce cukru
  • citronová šťáva

 

Žloutky ušleháme s polovinou dávky cukru do pěny, postupně přimícháme 3 lžíce horké vody a šleháme, až pěna zhoustne. Do tuhého sněhu z bílků vsypeme cukr a ušleháme dohusta. Do žloutkové pěny vmícháme rozehřáté máslo, potom nadvakrát střídavě sníh a prosátou mouku. Těsto vlijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané koláčové formy, povrch urovnáme a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlý koláč přeložíme na rovnou mísu, potřeme krémem, kruhovitě poklademe jahodami, které pokapeme nebo potřeme tuhnoucím přelivem.

Příprava krému: V části studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme je do zbývajícího teplého mléka a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Sejmeme jej z plotýnky a za občasného míchání vychladíme. Téměř studený krém ušleháme s cukrem ve šlehači, po částech přidáme změklé máslo a žloutek.

Příprava přelivu: Uvedené suroviny rozmícháme a krátce povaříme.

—————