Jahodové
Bublanina s jahodami
- 150 g polohrubé mouky
- 120 g hery nebo jiného tuku na pečení
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- máslo nebo tuk a strouhanka na pekáček
- asi 500 g jahod
- vanilkový cukr na posypání bublaniny
Tuk s cukrem v misce utřeme do pěny, přidáváme žloutky. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a lehce vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe jahodami a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Upečenou bublaninu pocukrujeme a zchladlou krájíme na řezy.
—————
Jahodová bublanina z třeného těsta
12 kousků
- 300 g čerstvých, očištěných jahod
- 300 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 150 g moučkového cukru
- 80 g tuku na pečení
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- tuk a hrubá mouka na pekáček
Nakrájený tuk necháme při pokojové teplotě změknout. Poté ho s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny. Přilijeme mléko a vmícháme polovinu mouky.
Z bílků ze dvou vajec připravíme tuhý sníh. Zbylou mouku promísíme s práškem do pečiva. Sníh a mouku zlehka vmícháme do těsta.
Pekáček vymažeme tukem a vysypeme moukou. Poté do něj rozetřeme těsto a navrch rozložíme jahody. Pečeme v troubě při 180 °C asi 40 minut.
—————
Jahodový koláč
12 kousků
- 150 g polohrubé mouky
- 1/4 sáčku prášku do pečiva
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 70 g rozpuštěného másla nebo hery
- 120 ml vlažného mléka
- jahodový džem na potření
- 500 g očištěných jahod
- 1 sáček cukrárenského želé
- tuk a hrubá mouka na formu
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, tuk a mléko. Vše dobře promícháme.
Dortovou formu o průměru 28 cm vymažeme, vysypeme a těsto do ní rozetřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 40 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a pak ho potřeme džemem.
Jahody nakrájíme na plátky a rozložíme na koláč. Zalijeme je želé připraveným podle návodu. V lednici necháme zatuhnout. Nakonec můžeme ozdobit šlehačkou.
—————
Jogurtová bublanina s jahodami
12 kousků
- 4 vejce
- 50 g změklé hery
- 160 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 450 g bílého jogurtu
- 200 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 450 g očištěných jahod
- hrubá mouka na obalení jahod
- tuk a hrubá mouka na formu
- moučkový cukr na posypání
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s herou a moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny. Po částech přidáváme jogurt a mouku prosátou s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme pevný sníh a nakonec ho zhlehka vmícháme do těsta.
Do vymazané a vysypané kulaté formy rozetřeme těsto. Jahody pokrájíme, obalíme v mouce a rozložíme na těsto. Bublaninu pečeme při 160 °C asi 45 minut. Po upečení ji necháme vychladnout ve formě.
—————
Koláč s jahodami
- 3 vejce
- 12 dkg cukru
- 14 dkg hladké mouky
- 2 lžíce rozehřátého másla
- 3 lžíce vody
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání koláčové formy
- 30 dkg jahod
Krém:
- 3 dl mléka
- 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 5 dkg másla
- 1 žloutek
- 5 dkg cukru
Přeliv:
- 1 dl vody
- 8 g škrobové moučky
- 2 lžíce cukru
- citronová šťáva
Žloutky ušleháme s polovinou dávky cukru do pěny, postupně přimícháme 3 lžíce horké vody a šleháme, až pěna zhoustne. Do tuhého sněhu z bílků vsypeme cukr a ušleháme dohusta. Do žloutkové pěny vmícháme rozehřáté máslo, potom nadvakrát střídavě sníh a prosátou mouku. Těsto vlijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané koláčové formy, povrch urovnáme a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlý koláč přeložíme na rovnou mísu, potřeme krémem, kruhovitě poklademe jahodami, které pokapeme nebo potřeme tuhnoucím přelivem.
Příprava krému: V části studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme je do zbývajícího teplého mléka a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Sejmeme jej z plotýnky a za občasného míchání vychladíme. Téměř studený krém ušleháme s cukrem ve šlehači, po částech přidáme změklé máslo a žloutek.
Příprava přelivu: Uvedené suroviny rozmícháme a krátce povaříme.
—————