Meruňkové
Bleskový meruňkový koláč
- 120 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 140 g hrubé mouky
- 3 vejce
- citronová kůra
- kompotované meruňky
Máslo s cukrem dobře vymicháme. Za stálého míchání přidáme celá vejce, strouhanou citronovou kůru a mouku. Těsto rychle rozetřeme na předem vymaštěný a vysypaný plech, poklademe půlkami kompotovaných a okapaných meruněk a upečeme v horké troubě. Po upečení posypeme moučkovým cukrem a po vychladnutí nakrájíme na kousky.
—————
Makovec s meruňkami a sněhovou čepicí
Doba přípravy: asi 90 minut
1 kousek asi 1 068 kJ/255 kcal
16 kousků
Korpus:
- 100 g másla
- 200 g cukru krupice
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g mletého máku
- 200 g meruňkového kompotu
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra
Náplň:
- 100 g marmelády
Dohotovení:
- 100 g cukru krupice
- 2 bílky
- tuk a hrubá mouka na plech
Máslo s cukrem, citronovou kůrou a žloutky utřeme do pěny. Přidáme sníh ušlehaný ze dvou bílků, polohrubou mouku, kypřící prášek, mléko a mletý mák. Vše lehce promícháme.
Formu vymažeme a vysypeme. Meruňky necháme okapat. Polovinu směsi nalijeme do formy a na povrch rozložíme meruňky. Překryjeme zbylým těstem.
Cukrářský sáček s hladkou trubičkou naplníme marmeládou. Na povrch makovce nastříkáme marmeládové mřížky.
Vložíme do trouby a pečeme při 150°C asi 40 minut. Během pečení ušleháme z bílků a cukru sníh, který naneseme stěrkou na moučník a ještě asi 10 minut ho zapékáme při 200°C. Po vychladnutí zdobíme zbylými meruňkami a mátou.
—————
Mandlový koláč s meruňkami
- 200 g másla + na vymazání
- 200 g krupicového cukru
- 5 vajec
- 300 g mandlí
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 700 g čerstvých meruněk
Předehřejte troubu na 160 °C. Hlubokou obdélníkovou dortovou formu vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a vymažte i papír. Změklé máslo a cukr vymíchejte do pěny ručním mixérem. Postupně přidávejte vejce, každé z nich dobře zašlehejte do máslové pěny. Zapracujte mouku s kypřícím práškem do pečiva a mleté mandle.
Vzniklé těsto naklaďte lžící rovnoměrně na plech. Navrch klaďte vypeckované a rozpůlené meruňky, pocukrujte a pečte asi 75 minut. Koláč vytáhněte z trouby, nechte vychladnout ve formě a podávejte posypané moučkovým cukrem nebo se šlehačkou.
TIP: místo meruněk zkuste variantu se švestkami a skořicí
—————
Stracciatella koláč s meruňkami a rybízem
12 kousků
- 150 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 3 vejce
- 100 ml smetany
- 150 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 150 g tmavé čokolády nasekané nahrubo
- 400 g vypeckovaných přepůlených meruněk
- máslo a hrubá mouka na formu
- 1 balení dortového želé
- 100 g červeného rybízu
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přilijeme zchladlé rozpuštěné máslo a smetanu. Po částech vmícháme mouku promísenou s práškem do pečiva a čokoládu.
Dortovou formu vymažeme, vysypeme a naplníme těstem. Navrch rozložíme meruňky. Formu vložíme do vyhřáté trouby. Koláč pečeme asi 40 minut při 160 °C.
Dortové želé připravíme dle návodu na obalu. Povrch vychladlého koláče potřeme želé a dozdobíme rybízem. Po zatuhnutí rozdělíme koláč na porce a podáváme.
—————