Mramorové

Mramorová bublanina s višněmi

 

Doba přípravy: 60 minut

  • 100 g změklého másla nebo margarínu
  • 200 g moučkového cukru
  • 360 g hladké mouky
  • 160 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce kakaa
  • 400 g višní
  • moučkový cukr na posypání

Tuk utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem a se žloutky do hladké pěny. Z bílků a krupicového cukru ušlehejte sníh, smíchejte se žloutkovou pěnou a vmíchejte citronovou kůru, mouku a kypřící prášek do pečiva.

Těsto rozdělte na dvě části, do jedné vmíchejte kakao. Vymazaný a vysypaný pekáček plňte střídavě těstem světlým a kakaovým tak, aby se vytvořilo mramorování. Povrch posypte višněmi. Pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Před podáváním pocukrujte.

 

—————

Mramorový koláč s kokosem

24 kousků

  • 8 vajec
  • 400 g změklého másla
  • 250 g moučkového  cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • 500 g prosáté hladké mouky
  • sáček prášku do pečiva
  • sůl
  • 6 lžic mléka
  • 75 g strouhaného kokosu
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 a 1/2 lžíce kakaa + kakao na posypání
  • kokosové lupínky na ozdobu
  • tuk a hrubá mouka na pekáček

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky utřeme s máslem a cukry do pěny. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, hmoty spojíme. Přidáme mouku s kypřícím práškem a mléko. Do 1/2 těsta přidáme kokos, do druhé rozehřátou čokoládu s kakaem.

Do vymazaného a vysypaného pekáčku o velikosti 40 x 30 cm rozetřeme světlé těsto. Zakryjeme čokoládovým a obráceným koncem vařečky je vtlačíme do světlého.

Pečeme při 175 °C asi 25 minut. Po vychladnutí posypeme kakaem a lupínky.

 

 

—————

Mramorový koláč s višněmi a pudinkovým práškem

 

16 kousků

Korpus:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 20 g kakaa
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 Krém: 

  • 300 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 1 sáček vanilkového pudinku

 Dohotovení:

  • 300 g vypeckovaných višní
  • 1 balíček červeného dortového želé

 

Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Změklé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme žloutky a sníh z bílků. Nakonec vmícháme mouku.

Těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme kakao. Formu o průměru 26 cm střídavě naplníme světlým a tmavým těstem. Pečeme při 160 °C asi 40 minut.

Z mléka, cukru a prášku připravíme hustý pudink. Za stálého míchání ho necháme vychladnout, poté do něj zašleháme máslo. Krém rozetřeme na vychladlý korpus.

Ztuhlý dort poklademe višněmi, zalijeme želé připraveným dle návodu na obalu a vrátíme do chladničky. Když želé zatuhne, rozdělíme dort na porce a podáváme.

—————

Mramorový tvarožník ***

 

16 kousků

  • 750 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 250 g tuku na pečení
  • 250 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 100 g krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 30 g kakaa
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • tuk a hrubá mouka na formu

 

Tuk nakrájíme na malé kousky a vyšleháme ho se žloutky a polovinou cukru do pěny. Vmícháme tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru se šťávou.

Z bílků a cukru připravíme sníh. S krupicí a kypřícím práškem ho zapracujeme do tvarohové hmoty.

Těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme kakao.

Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme a vysypeme. Ve třech vrstvách ji naplníme těstem tak, aby uprostřed byla vrstva kakaová. Pečeme v troubě při 160 °C.

—————