Rybízové
Koláč s červeným rybízem a sněhovou čepicí
12 kousků
Koláč:
- 100 g změklého másla
- 150 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 100 ml smetany
- 150 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 80 g mletých mandlí
- máslo a hrubá mouka na formu
- 300 g červeného rybízu
Sněhová čepice:
- 4 bílky
- 300 g krupicového cukru
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Zašleháme žloutky a smetanu. Přidáváme mouku promísenou s práškem do pečiva a mandlemi a tuhý sníh z bílků.
Formu vymažeme a vysypeme a naplníme těstem. Navrch rozprostřeme rybíz a při 160 °C pečeme asi 40 minut.
Bílky promícháme s cukrem. V horké vodní lázni je šleháme asi 5 minut dotuha. Sněhem z bílků pomocí cukrářského sáčku zdobíme zchladlý koláč. Při 180 °C ho necháme ještě 5 minut zapéct.
—————
Rybízová bublanina
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 1 029 kJ/ 245 kcal
16 kousků
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 20 g vanilkového pudinku
- 180 g másla
- 100 g moučkového cukru
- špetka strouhané citronové kůry
- 200 ml mléka
- 320 g hrubé mouky
- 3/4 balíčku kypřícího prášku
- 2 lžíce hrubé mouky
- 250 g rybízu (červený a černý)
- tuk a hrubá mouka na vymazání formy
Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem a pudinkovým práškem na pevnou pěnu.
Změklé máslo nakrájíme na menší kousky a vyšleháme s moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak postupně zašleháme žloutky a nakonec vlažné mléko. Spojíme se sněhovou pěnou, lehce promícháme a nakonec vmícháme prosátou hrubou mouku s práškem do pečiva.
Očištěný červený a černý rybíz obalíme v hrubé mouce. Těsto nalijeme do připravené formy a posypeme rybízem.
Bublaninu vložíme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme 25 - 30 minut. Hotovou bublaninu posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na kousky.
—————
Rybízová bublanina z jogurtového těsta
- 1 kelímek jogurtu
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- půl kelímku cukru
- 2 celá vejce
- půl hrnku oleje
- lžička citronové kůry
- čerstvý rybíz
- vanilkový cukr
- tuk a strouhanka na formu
Jogurt prošleháme ručně s cukrem, vejci, olejem a vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu, posypeme omytým, osušeným rybízem a posypeme vanilkovým cukrem. V troubě předehřáté na 180 °C dorůžova upečeme. Krájíme na dílky.
—————
Rybízový koláč se sněhovou čepicí
- asi 400 g rybízu
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 80 g hladké mouky
- tuk a strouhanka na formu
- 2 až 3 bílky
- 4 lžíce moučkového cukru
Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny a lehce vmícháme hladkou mouku. Těsto rozetřeme do formy, pokryjeme omytým, osušeným rybízem a pečeme dorůžova. Bílky ušleháme s cukrem dotuha, navršíme na koláč a ještě necháme v troubě sníh zezlátnout.
—————
Tvarohové řezy s rybízem
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 927 kJ/ 221 kcal
24 kousků
- 1 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- 380 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 270 g moučkového cukru
- 30 ml oleje
- 60 ml mléka
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 130 g krystalového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 2 - 3 vejce
- 100 g hrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 400 g červeného a černého rybízu
- 50 g krystalového cukru
- hrubá mouka a tuk na plech
Vejce rozklepneme do větší mísy a rozšleháme. Přidáme jogurt, přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a cukr. Nakonec přilijeme olej a mléko a vše dobře promícháme.
Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Vložíme do vyhřáté trouby a při 170 °C zapečeme do světlé barvy.
Mezitím promícháme tvaroh s cukrem, citronovou kůrou a vejci na tvarohovou náplň. Na drobenku promísíme hrubou mouku s cukrem. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a mezi prsty vytvarujeme drobenku.
Zapečené těsto potřeme tvarohovou náplní, posypeme rybízem promíchaným s cukrem a nakonec posypeme drobenkou. Dopékáme při 180 °C asi 35 minut.
—————