Rybízové

Koláč s červeným rybízem a sněhovou čepicí

 

12 kousků

Koláč:

  • 100 g změklého másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 80 g mletých mandlí
  • máslo a hrubá mouka na formu
  • 300 g červeného rybízu

Sněhová čepice: 

  • 4 bílky
  • 300 g krupicového cukru

 

Máslo utřeme s cukrem do pěny. Zašleháme žloutky a smetanu. Přidáváme mouku promísenou s práškem do pečiva a mandlemi a tuhý sníh z bílků.

Formu vymažeme a vysypeme a naplníme těstem. Navrch rozprostřeme rybíz a při 160 °C pečeme asi 40 minut.

Bílky promícháme s cukrem. V horké vodní lázni je šleháme asi 5 minut dotuha. Sněhem z bílků pomocí cukrářského sáčku zdobíme zchladlý koláč. Při 180 °C ho necháme ještě 5 minut zapéct.

—————

Rybízová bublanina

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 1 029 kJ/ 245 kcal

16 kousků

  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového pudinku
  • 180 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka strouhané citronové kůry
  • 200 ml mléka
  • 320 g hrubé mouky
  • 3/4 balíčku kypřícího prášku
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 250 g rybízu (červený a černý)
  • tuk a hrubá mouka na vymazání formy

Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem a pudinkovým práškem na pevnou pěnu.

Změklé máslo nakrájíme na menší kousky a vyšleháme s moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak postupně zašleháme žloutky a nakonec vlažné mléko. Spojíme se sněhovou pěnou, lehce promícháme a nakonec vmícháme prosátou hrubou mouku s práškem do pečiva.

Očištěný červený a černý rybíz obalíme v hrubé mouce. Těsto nalijeme do připravené formy a posypeme rybízem.

Bublaninu vložíme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme 25 - 30 minut. Hotovou bublaninu posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na kousky.

—————

Rybízová bublanina z jogurtového těsta

 

  • 1 kelímek jogurtu
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • půl kelímku cukru
  • 2 celá vejce
  • půl hrnku oleje
  • lžička citronové kůry
  • čerstvý rybíz
  • vanilkový cukr
  • tuk a strouhanka na formu

Jogurt prošleháme ručně s cukrem, vejci, olejem a vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu, posypeme omytým, osušeným rybízem a posypeme vanilkovým cukrem. V troubě předehřáté na 180 °C dorůžova upečeme. Krájíme na dílky.

—————

Rybízový koláč se sněhovou čepicí

 

 

  • asi 400 g rybízu
  • 2 vejce
  • 80 g cukru
  • 80 g hladké mouky
  • tuk a strouhanka na formu
  • 2 až 3 bílky
  • 4 lžíce moučkového cukru

 

Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny a lehce vmícháme hladkou mouku. Těsto rozetřeme do formy, pokryjeme omytým, osušeným rybízem a pečeme dorůžova. Bílky ušleháme s cukrem dotuha, navršíme na koláč a ještě necháme v troubě sníh zezlátnout.

—————

Tvarohové řezy s rybízem

 

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 927 kJ/ 221 kcal

24 kousků

  • 1 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 380 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 270 g moučkového cukru
  • 30 ml oleje
  • 60 ml mléka

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 130 g krystalového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 - 3 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 400 g červeného a černého rybízu
  • 50 g krystalového cukru
  • hrubá mouka a tuk na plech

Vejce rozklepneme do větší mísy a rozšleháme. Přidáme jogurt, přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a cukr. Nakonec přilijeme olej a mléko a vše dobře promícháme.

Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Vložíme do vyhřáté trouby a při 170 °C zapečeme do světlé barvy.

Mezitím promícháme tvaroh s cukrem, citronovou kůrou a vejci na tvarohovou náplň. Na drobenku promísíme hrubou mouku s cukrem. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a mezi prsty vytvarujeme drobenku.

Zapečené těsto potřeme tvarohovou náplní, posypeme rybízem promíchaným s cukrem a nakonec posypeme drobenkou. Dopékáme při 180 °C asi 35 minut.

—————